De bästa filmerna under 2021

Russin-redaktionen summerar året som gått inom film och tv2021. Ännu ett år som kom att präglas av Covid 19. Ett år som inledningsvis gav hopp om att vi snart kunde leva som vanligt igen, för att mot slutet braka ihop igen i nya restriktioner och höga smittotal. Rätt tradigt med andra ord.

Men positivt att film- och tv-produktionen tagit fart igen, även om biografernas framtid fortfarande är oviss och streamingtjänsterna i stället cementerar sina positioner. Men för oss som gillar film och bedömer film så är det förstås positivt att det överhuvudtaget kommer nya filmer att se.

Tittar vi på årets inskickade favoriter från Russin-redax så ser vi även i år en väldigt splittrad lista. Därför blir även årets artikel mer en samling av personliga betraktelser än en regelmässig topplista.
Väl mött under 2022!
Johan Lindahl

1."Pieces of a Woman"
Årets lättsmältaste film, inte. Särskilt inte efter den inledningen. Men trots alla tunga trauman som genomsyrar dramat, har helheten en förlösande effekt. Inte bara bokstavligen.

2. "No Time to Die"
Kan verkligen 007-myten byggas på ytterligare och samtidigt skruvas ett par extra varv runt sin egen axel? Den här installationen i sagan innehåller ungefär precis allt man kan begära av konceptet - och lägger till några extra dimensioner.

3. "The Last Duel "
I stället för en rak berättelse om ett rättsfall i 1300-talets Frankrike, får vi tre versioner av samma förlopp och en fängslande finaldrabbning från en regissör som även vid ansenlig ålder aldrig tycks tröttna på att ta sig an nya utmaningar.

4. "Den vita tigern"
Ett utpräglat modernt klassamhälles konsekvenser och vad som krävs för att komma upp sig under de förutsättningarna, skildrat med pådrivande envetenhet och en lagom dos provokationer.

5. "Dune"
Visserligen oavslutad story, men spontant sammanfattningsbar som en av världens visuellaste filmer någonsin. Bara en sådan sak. När kommer fortsättningen?

NÄRMASTE BUBBLARE:

”Sound of Metal”, ”Malcolm & Marie”, ”Don’t Look Up”

Tv-serier:

"Mayans MC" (HBO)
Av all den mängd serier som pumpats ut och jag hunnit följa helt eller delvis under året, är lite oväntat "Mayans" tredje säsong den som satt djupast intryck. Nästan komplett kakofoni av konflikter och komplikationer i alla inblandades liv, i vad som kan se ut som ett tröstlöst ekorrhjul men ändå lyckas engagera nästan hela tiden.

"Mare of Easttown" (HBO)
Tycker någon att Kate Winslet redan fått sin beskärda dos beröm för rollen som pressad polis i gråmulen amerikansk småstadsmiljö? Nä, här kommer lite till. Och hon är inte enda orsaken till att se det här. Faktiskt.
Anders Lindahl

1. "Nomadland"
Frances MacDormand omgiven av totalt trovärdiga karaktärer i en film om ett liv i ofrivillig fattigdom men delvis självvald rotlöshet och ensamhet. Fint och bra, med mer ljusglimtar än misär.

2. "Tigrar"
Likt omtalade ”Pleasure” handlar detta svenska drama om en ung människa som reser utomlands för att ägna sig helt och självdestruktivt åt en karriär, i det här fallet fotboll. Det här är den bästa av dem och Erik Enge är nervigt fantastisk i huvudrollen.

3. "En runda till"
Det finns inslag att rätteligen känna sig kluven till i Thomas Vinterbergs hyllning till berusningen men det är verkligen en film full av liv, humor och allvar.

Tv-serier:

”Succession” (HBO) är tillbaka och därmed får alla andra serier finna sig i att tronen är bokad. Men ”Arcane” (Netflix) var verkligen häftig också. Det här var också året då jag och många andra upptäckte "Startup" (Netflix).


Spel

"The Last of Us II"
Min vana trogen har jag spelat ett ambitiöst zombieapokalypsspel som kom ut året innan. "The Last of Us II" är spel- och grafikmässigt allt man kunde önska sig. Storyn har väckt mer blandade reaktioner än den universellt hyllade ettan men jag tycker att den är lika intressant som jobbig. Spel på blodigt, mörkaste allvar och samtidigt med sitt ganska styrda narrativ inte så långt ifrån en tv-serie.
Christer Lundevall

De tre bästa filmerna 2021:

1. " Spider-Man: No Way Home”
Oblyg fanservice i Tom Hollands sista iklädnad av spindelmansdräkten. Kunde lätt ha spoilats sönder, men jag klarade mig och grät nästan på kuppen.

2. "Don't Look Up”
Tydligen en vattendelare, men jag tillhör skaran som uppskattar den grovt överdrivna(?) satiren. Leonardo är som vanligt helt briljant.

3. "Black Widow"
Så fick då äntligen Natasha Romanoff en egen film. En gedigen Marvel-rulle, och det räcker långt.

Filmer jag borde sett:

”Dune”
”The French Dispatch”
“Titane”
“No Time to Die”
Johan Hultgren

1. "Tick, Tick... Boom!"
Andrew Garfield, som jag tidigare inte varit särskilt förtjust i, är jätteduktig – både på att sjunga och skådespela i denna Netflix-producerade musikal/biopick om Broadway-regissören Jonathan Larsons tidiga karriär. Upplyftande och engagerande i all sin dysterhet.

2. "No Time to Die"
När jag nu ser om Bond-filmerna med mina barn, så försöker jag förklara skillnaden mellan en ”bra” film eller en ”underhållande” film. Alla James Bond-filmer är ”underhållande”, men långtifrån alla är ”bra”.

”No time to Die” är en av de ”bra”.

Det ska bli spännande att se var Bond-franchisen tar vägen härifrån.

3. ”Dune”
Med Lynch-filmen från 1984 i färskt minne, så gav jag mig in i Villeneuves nya skapelse med höga förväntningar. Dessa infriades, om än inte överträffades. Otrolig scenografi och visuella lösningar hålls till viss del tillbaka av det strama skådespeleriet. Men definitivt en av filmårets höjdpunkter.

4. ”The Last Duel”
Att följa samma förlopp ur flera personers uppfattning om skeendena är måhända inget nytt tilltag – men här utförs det med säker hand av rutinerade Ridley Scott. Detta drama om olyckliga själar i 1300-talets Frankrike är engagerande och särskilt Adam Driver är väldigt karismatisk. Till och med Ben Affleck lyckas åstadkomma bra grejer med sin lilla roll.

Tv-serier:

"Squid Game" (Netflix)
Squid Game och alla dess dödslekar blev lite av ett fenomen under 2021, men den förtjänar allt gott som sagts om den. Serien snor hejvilt från andra filmer och serier, men lyckas göra något eget av allt det stulna och höja det en nivå till.

"Arcane" (Netflix)
Snyggt animerat med själ och hjärta, och med klassisk äventyrskänsla.
© Johan Hultgren
2021-12-30


     

Dela |