De bästa filmerna under 2018
Russinredaktionen har utsett sina favoriter från filmåret 2018
I 18 år har vi tyckt om film och vid varje års slut har vi utsett de bästa rullarna vi sett från det gångna året. Det är en tradition som inte ruckas på i första taget. Så nu kavlar vi upp ärmarna, stresstittar igenom de intressantaste filmerna vi råkat missa under året, och plitar ner årets favoriter, lagom till champagnekorkarna börjar smälla.
Som vanligt, var inte ledsen om din favorit saknas, chansen är stor att vi inte ens har sett den. Russin består av entusiaster vars tid är begränsad och ofta äts upp av andra medelåldersgrejer. Vi hoppas dock kunna göra dig sugen på något i filmväg som du kanske missat,
Väl mött 2019!
Det första man grips av är fotot och ljudet. Sedan översköljs man av den starka historien om hushållerskan Cleo och hennes liv i Mexico City på 70-talet. Netflix är företaget bakom och med tanke på att de även ligger bakom årets andra placering kan man bara gratulera för den goda smaken.
Filmnördar tänker väl direkt på Tarkovsky när de ser denna sci-fi-rulle, men även om den plockar idéer därifrån (och från många andra ställen) så känns denna film unik och fräsch i sin genre och ger oss många minnesvärda scener att tänka tillbaka till kommande år.
En del kände att Pixar höll på att tappa greppet. "Superhjältarna 2' kändes, enligt vissa, trött och "Insidan Ut" höll på att blekna i vårt minne. Men då smäller de som vanligt till och visar var skåpet ska stå. "Coco" är en både rörande och fantasifull upplevelse som berör såväl ung som gammal. Hoppas nu att "Toy Story IV" håller för pressen nästa år.
PERSONLIGA FAVORITER
Här får Russins fem recensenter med egna ord förklara just vad som var riktigt bra, eller riktigt dåligt, bland filmerna som hade svensk biopremiär under 2018.
Årets bästa enligt Anders Lindahl
1. "Roma"
Det stora och det lilla. Gnistrande svartvitt foto och otroligt ljudarbete men allt det där glömmer man efter en dryg timme när det tålmodiga betraktandet blir till drama. En film vars eftertexter inte ens Netflix törs avbryta.
2. "Coco"
Pixar fortsätter att vara jättebra igen. Det känns tryggt.
3. "The Disaster Artist"
Så otroligt genomarbetat, pinsamt, roligt och jobbigt det blir när James Franco återskapar tillkomsten av en av världens sämsta filmer.
4. "Annihilation"
Castingen, modet, musiken och bilderna och känslan av en film från olika tider. Det mystiska, tarkovskijska. Den groteska Alien-skräcken. Den bekanta känslan men ovissa destinationen. 'Hjälp-björnen'. Och slutet ... Oj!
5. "Avengers: Infinity War"
En liten besvikelse, tyckte jag då, men likväl en film jag fortsatt att tänka på. Bara en sån sak är ju rätt häftig: Marvel har lyckats skapa en filmserie om superhjältar vars val och öden man faktiskt kan reflektera över. Och garva åt. Ibland precis samtidigt.
Årets besvikelse:
" Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" - Flera av mina favoritskådespelare och regissören bakom In Bruges. Förutsättningarna var fantastiska men resultatet aldrig mer än bitvis starkt, ibland rent sökt och effektsökande. Suck.
Årets bästa enligt Johan Hultgren
1. "Hereditary"
Ballar ur lite på slutet, men fram tills dess är detta inte bara den mest gastkramande rysaren i år, utan också det starkaste dramat. Toni Collette gör en helt otrolig insats som mamman i en i övrigt dysfunktionell familj som råkar ut för hemskheter från andra sidan. Mycket imponerande regidebut från Ari Aster som blir ett namn att hålla ögonen på i framtiden.
2. "Annihilation"
Minnesvärd sci-fi som skrämmer och berör.
3. "Spider-Man: Into the Spider-Verse"
Från ingenstans kom denna animerade rulle som med massor av smart humor, referenser och drama bjöd oss på ett mycket medryckande äventyr som klår alla andra superhjältefilmer i år.
4. ”Ant-Man and the Wasp”
Härlig äventyrskänsla och avväpnande humor tar den andra Ant-Man-filmen till nya höjder.
5. "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"
Bara att detta är en film där jag faktiskt inte tycker illa om Woody Harrelsons medverkan är en bedrift i sig. Det är en bra film också - en riktigt lyckat drama/svart komedi där man aldrig riktigt vet vem man ska heja på.
Bubblare:
"Coco"
Årets besvikelser:
"Black Panther"
Långtråkigt, förutsägbart och larvigt cgi-party utan engagerande karaktärer.
"Solo - A Star Wars Story"
Spiken i kistan för Star Wars-spinoffs? Ett riktigt risigt manus och låga produktionsvärden gör att jag hellre ser om något med Jar Jar Binks än sätter mig framför denna sörja igen.
Årets bästa enligt Johan Lindahl
1." Mission: Impossible - Fallout "
Världen är illa ute - igen. De hoppar, springer och fläker sig för att rädda den. Igen. Och få gör det bättre än Tom Cruise & Co i den här förvånansvärt långlivade och vitala filmföljetongen.
2. "Roma"
Familjen - vad betyder den egentligen? Vad består den av? Storstilat och snyggt, intimt och intagande om livet i Mexico City under en tid av viss turbulens, men ändå framförallt oerhört omsorgsfull om det vardagliga.
3. "Annihilation"
Rakt in i dimman traskar vi tillsammans med en kvintett kavata kvinnor. Vad handlar det egentligen om? Vad hände där inne i den skimrande skogen? Det, vänner, kan vi diskutera i timtal. Utan att komma överens. Men en av årets mest oavbrutet fängslande filmer är det. Så mycket är i alla fall jag överens om.
4. "Coco"
Döden. Visst är den färgglad och fascinerande? Åtminstone i den här måleriska musikalvarianten på mexikansk mark.
5. "Sicario 2: Soldado"
Döden. Visst är den ibland alltför onödig? Kan inte alla bara vara snälla mot varandra? Och ändå, att gå in i det här mörkret är att vara fast i två timmar och ständigt undra var det ska sluta, vem man egentligen ska sympatisera med och varför.
Bubblare:
"A Star Is Born", "First Reformed", "Foxtrot"
Sämst i klassen:
"Game Over, Man!" - Absolut. Borde ha kvävts i sin linda och avslutats innan den började.
Årets bästa enligt Christer Lundevall
1. "Deadpool 2"
Skrattade så jag grät. Glädjefylld burdus meta-ironisk blodsdrypare.
2. "Gräns"
Besvärlig men härlig. Hänger med ett långt tag efter att man sett den."
3. "Coco"
4. "Grindewalds brott"
Årets besvikelse:
"Annihilation" - trams är trams, om även med fet Netflix-budget.
© Johan Hultgren2018-12-31