Blogg / Nyhetsarkiv


Nästa 10 >>

Finns det hopp för ”The I-land”?

2019-09-15, Johan Lindahl

Nu har Netflix velat göra sin egen hybrid av ”Lost” och ”Westworld”, kan man ana. De akut uppstående intrycken är dock snarare att det ser ut som en dramatiserad version av någon av alla dokusåpor som utspelas i exotiska miljöer. De finns väl i otaliga varianter och alla har vi väl om inte annat hemsökts av diverse trailers för något av de fortfarande existerande exemplen med unga bortskämda trubbelmakare utvalda för sin förmåga att provocera fram attraktivt amoraliska förvecklingar. Ungefär lika sympatiska verkar de flesta av de strandsatta satarna på ”The I-land”. På något sätt har de spolats upp på stranden av en paradisö, iklädda nästan identiska utstyrslar och utplacerade med identiskt långa mellanrum. Samt ett antal andra indikatorer på att något är en smula skumt. Några börjar omedelbart och till synes ohjälpligt bråka med varandra. Jag antar att det finns en poäng någonstans här. Och något av den antyds väl redan i den mystifierande trailern som just nu pumpas ut på Netflix. Något är inte riktigt normalt här. Men, den stora frågan är om det här ett koncept som till skillnad från deltagarna sjunkit som en sten i havet redan vid sjösättningen; är det bortom all räddning eller har miniserien några ess att hala fram ur rockärmarna? Efter ett avsnitt är jag väldigt starkt skeptisk till hela företaget. Kan hatewatching vara en alternativ attityd i stället för att skaka dammet av sig och lämna de ofrivilliga nyblivna öborna åt sitt öde?


I-ländsk IMDb-information

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från Netflix


Tragik och omedelbar dramatik i ”Temple”

2019-09-15, Johan Lindahl

Den satsar inte omedelbart på mesta möjliga sofistikation eller subtilitet. Snarare på att det omgående ska hända saker, att introducera oss för kirurgen som tycks ha tagit en paus från sitt kall efter hustruns död, liksom att dokumentera de tragiska följderna av ett urspårat nattligt rån. Snart nog kryddas det med regelbundna flashbacks för att ge oss en bättre bild av varför allting blivit som det blivit. Och så presenteras en mindre konventionell klinik på ett mindre vanligt territorium.

Miniserien ”Temple” har nyligen lagts upp på HBO Nordic men är inte en av deras originalskapelser. I huvudrollen syns i alla fall den i princip alltid pålitlige Mark Strong (”Kingsman”, ”Grimsby”, ”Body of Lies” med mycket mera) och i en annan betydande befattning möter vi ”Game of Thrones”-Melisandre, det vill säga holländska Carice van Houten. Och bara deras närvaro kan ju vara ett skäl att se vart det här leder. Människor beter sig ganska mystiskt och oförutsägbart och alla hyser hemligheter. Hur många? Hur intressanta att reda ut? Ja, efter ett avsnitt är det åtminstone ytligt engagerande. Det är möjligt att det kan bli mer än så, men jag tror inte man ska överskatta seriens ambitioner att gå alltför djupt under den där ytan. Det kan bli spännande nog ändå, förhoppningsvis.

Mer om ”Temple” från Internet Movie Database


Roande men inte särskilt subtil start på ”The Righteous Gemstones”

2019-08-25, Johan Lindahl

Samtida satir. På temat religion. Visst låter det originellt? Någon amerikansk skribent kommenterade precis nyligen torrt just detta. Det är inte så originellt. Det kan bli bra, det kan bli platt och det kan bli alltför mycket brett flin utan substans. Är Danny McBride rätt person att ge sig på det här ämnet? Svaret kan väl förväntas uppenbara sig längs vägen i den nya serien ”The Righteous Gemstones”. Till att börja med drar de igång övningarna med en låt som man, om man har något slags erfarenhet från evangelikala kretsar, ändå kan känna igen. De har gjort lite research. Den väntade vilt slående wacky-humorn slår dock ganska omgående upp portarna när en massiv dopceremoni i Kina får avbrytas, eftersom någon kommer åt knappen märkt ’vågeffekt’ i den stora luxuösa bassängen där man vistas. Och på den vägen fortsätter det.

Det har med jämna mellanrum uppstått verkligt graverande skandaler i sådana här megakyrkor och inte minst deras ledarskikt. Man kan ana att något sådant ska inträffa även här, när vi stiftar bekantskap med den inflytelserika familjen i centrum. De driver ett imponerande ’ministry’ men blottar ohjälpligt uppenbara problem att dra jämnt inom klanen. Dessutom tycks de ha en förkärlek för att etablera nya verksamheter på platser där det redan finns, en form av konkurrens som i sig faktiskt ofta är ett brännande ämne för många troende från olika samfundsbildningar världen över.

Pilotavsnittet har i alla fall sina poänger. Patriarken för pastorsfamiljen (John Goodman) utstrålar auktoritet och kan mycket väl passera som en ledargestalt för några tusen efterföljare. När det gäller sönerna med respektive och den hunsade dottern så är det mer tveksamt hur framtiden ter sig för deras bygge. Saker kan sägas subtilare än så här men det är ändå ganska roande så här långt. I alla fall om man finner en viss skräckblandad förtjusning i det mindre välbetänkta sätt som syskonen Gemstone väljer att hantera ett besvärande fall av utpressning. Hur många dolda djup som har potential att skönjas vet jag inte än, men ytan har åtminstone en viss attraktionskraft.

Rättframma Gemstone-fakta från IMDb

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från HBO


Senkommen rekommendation: Förnämt falskspel à la France

2019-08-25, Johan Lindahl

Häromåret började jag väl lite förstrött. Såg några avsnitt men var inte fullt koncentrerad, trots att det verkade lovande. Sedan tappade jag tråden. Efter att titeln sedan studsat upp lite här och var och serien visat sig ha en hop hängivna följare så återupptog jag bekantskapen nyligen. På SVT Play finns för närvarande fyra säsonger tillgängliga och jag har nu precis hunnit igenom den första.

”Le Bureau des Légendes” lyder den ursprungliga titeln. ”Falsk identitet” är troligen inte den mest originella men kanske mest sakligt beskrivande tänkbara översättningen efter omständigheterna. Serien i sig är väldigt… Ja, fransk till karaktär och tonfall. Metodisk, mer än kanske något annat jag stött på i genren. Långsamt slingrande sig fram mot en dramatisk upplösning. Några parallellhandlingar där den ena följer en agent nyligen återbördad från fältet, i det här fallet Syrien. Hans förflutna där gör sig påmint och av personliga och professionella skäl blir tillvaron ännu mer komplicerad. Samtidigt tror sig den franska underrättelsetjänsten DGSE ha förlorat en annan fältagent, stationerad i Nordafrika. Och så är en ung kvinnlig rekryt på väg att fostras in i organisationskulturen och tuktas till att bli en möjlig tillgång som ska ta sig till Iran under täckmantel och syssla med seismologiska studier utan att någon misstänker vad hon egentligen gör där. Det är mycket att hålla reda på och ett knippe invecklade intriger som överlappar varandra. Men det finns något nästan rogivande över den här bit-för-bit-mentaliteten och nitälskande noggrannheten. Samtidigt som vi kan notera den slående känslokyla som byråns medarbetare ibland visar inför konsekvenserna av sina handlingar. Men även de är människor och känner emellanåt saker. Saker som kan ställa till det.

Och om vi inte visste förut att underrättelsevärlden och internationella relationer överhuvudtaget är ett svårgenomträngligt nystan av nervöst ansträngda kontakter officiellt och inofficellt, där det är oklart vilka som är mest allierade med vilka, så vet vi det nu också. Här bollas det runt med fransoser, algerier, syrier, iranier, ryssar och inte oväntat amerikaner. Vem vill göra vad med vem och mot vem? Hur trovärdigt allting är kan jag knappast bedöma rättvist, men det mesta känns ändå fullt möjligt.

”Falsk identitet" på SVT Play


Gudomligt sprakande start på ”Good Omens”

2019-07-20, Johan Lindahl

Så fick vi svaret på det till slut. Liksom en dator efter årtusenden räknade ut att livets mening är '42' i ”Liftarens guide till galaxen”, avslöjar nu Gud själv hur gammal jorden är. Det sker redan under de allra första minuterna av ”Good Omens” där Skaparen, spelad av Frances McDormand (vem annars?) som hörs men inte syns, bekräftar att irländske biskopen James Usshers uträkning från 1600-talet att jordens födelse kan dateras till år 4004 före Kristus faktiskt är det klart närmaste någon kommit det korrekta svaret. Bara en sådan sak. Allmänbildning är aldrig fel.

”Good Omens” har väckt ont blod på sina håll och det är klart att kombinationen av änglar och demoner - som samarbetar! - kan orsaka just det. Någon organisation krävde att serien skulle stoppas omgående, i ett brev riktat till Netflix och inte till Amazon som i själva verket är skyldiga till dess tillkomst. Jo förresten, just nu testar jag tjänsten Amazon Prime Video för att se vad det ger. De har trots allt en del originalproduktioner som inte finns på andra ställen. Och med all buzz omkring just den här fantasy/sci-fi-komedin är det väl något av det man måste ge sig på först. David Tennant och Michael Sheen spelar demon respektive ängel som varit stationerade på jorden sedan människans första stapplande steg ut ur lustgården. De har olika arbetsgivare men något slags respekt för varandra, en kollegial förståelse för sina respektive roller. Och båda verkar ha funnit sig väl tillrätta här. Synd då att rykten om Harmageddon och dess undergång nu kommer från vanligtvis välunderrättade källor. Antikrist ska levereras i babyform genom ett litet elegant bortbytingsschema från den mörka sidan, med hjälp av nunnor - ja - i den ondes tjänst. Vad kan gå fel? Eller rätt? Och vad är rätt och fel i sammanhanget? Båda sidor ser fram emot slutstriden, men de här två tjänstemännen på golvet är inte lika säkra. Så de utarbetar sin egen agenda.

Neil Gaiman och framlidne Terry Pratchett skrev romanen 1990 och liksom i ”American Gods”, också byggd på Gaiman-grund så är det här flärdfullt, färgsprakande och med fler framstormande existentiella frågeställningar än vad man rimligtvis hinner smälta i hastigheten. Någonstans inflikar McDormand, alltså Gud, att det största problemet med folk egentligen inte handlar om godhet eller ondska, utan om att folk är folk. Jag har ett bestämt minne av att en missionärska i min bekantskapskrets levererade en liknande devis för flera år sedan; ’det blir alltid problem när man har med folk att göra’.

Om det här leder fram till något tillfredsställande för all tänkbar publik? Det är i alla fall underhållande under åtminstone den första timmen. Intrigen bara spränger ut ur grindarna och drar iväg ut på banan utan omsvep. Tennant och Sheen ser ut att ha kul själva. Det är ju ett mått på deras meritlistor att det är svårt att gissa i förväg vem som spelar vilken roll. Och de kunde säkert ha bytt med varandra utan problem. Om jorden verkligen går under innan serien är slut? Den som lever får se.

Yttersta tiden enligt IMDb

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från Amazon


Sommartips: ”Secret City” på SVT Play

2019-07-16, Johan Lindahl

Konspiratoriska kriminaldramer med politiska förvecklingar och internationella intriger - något för dig? Förra sommaren såg jag mig igenom första säsongen av den australiska ”Secret City” på Netflix i Mexiko. Sedan dess har den dykt upp även på Netflix i Sverige, för att nu finnas tillgänglig även på SVT Play, i alla fall under en begränsad period. Och visst finns det alldeles för mycket att välja på, men jag vill minnas att det här var riktigt bra. Anna Torv från ”Fringe” (som jag själv såg alldeles för lite av när det begav sig) och ”Mindhunter”, är reporter på jakt efter sanningen. Som är undflyende när mystiska dödsfall inträffar och knepiga internationella relationer mellan främst Australien och Kina orsakar en härva där det är svårt att veta vem som är vän respektive fiende eller överhuvudtaget att lita på.

I prologen sätter en ung kvinna eld på sig själv i Kina efter att ha skanderat om Tibets frihet, varefter handlingen snabbt förflyttas till Canberra och en flyende man på en bro (vilket jag påminns om efter att ha repeterat just inledningen för att fräscha upp minnet en aning). Resten av intrigen är rätt snårig, men som sagt, jag minns den som nästan oavbrutet spännande under sammanlagt sex timmar, ungefär. En andra säsong har släppts i år, men om eller i så fall var den är tillgänglig på svensk mark vet jag inte än…

Hemlighetsfulla seriefakta från IMDb

Relaterat tema: Tema: Journalister


Hur landar humorn i ”Los Espookys”?

2019-07-10, Johan Lindahl

Kusligt va? Ungefär så kan man väl översätta den spansk-engelska titelhybriden: ’De kusliga’. En liten grupp kreativa kufar får uppdraget att skapa illusionen av en exorcism. Vilket sedan kan leda vidare till andra uppdrag, i en liten skapelse med lätt absurd karaktär. En av hjärnorna bakom ”Los Espookys” är Fred Armisen från ”Saturday Night Live” och en hel del annat. Han syns också här i en biroll som bilparkerare, en sådan där kille med uniform som ställer lyxåk på plats åt de förmögna när de har fest. Vi får också chansen att höra honom tala spanska för ja, det är nog huvudsakligen en spanskspråkig serie. Producerad av HBO och tar plats i något latinamerikanskt land, exakt var verkar inte fastställt i det första avsnittet i varje fall. Med en behändig speltid på strax under halvtimmen per avsnitt lär väl dess framtid bero främst på den allmänna mottagligheten för den här sortens humor, som alla kanske inte ens uppfattar som humor. Vagt undanglidande, underbetonad och samtidigt överskruvad. Detta kan nog ta vägen lite vart som helst, men har något inbjudande i sin uppsluppna urspårning utan överspel.

Spöklika sakligheter från IMDb

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från HBO


Gatsmart glamour med Gugino i ”Jett”

2019-07-07, Johan Lindahl

Ingen aning. Alltså, jag hade ingen aning om vad det var. Ibland är de bara där i menyn. I det här fallet HBO-menyn. De där serierna som du inte sett någon som helst förhandsinformation om, men kan vara intressanta ändå. Här finns förutsättningar inte minst på grund av några namn som lyser upp rollistan. Carla Gugino (”Gerald’s Game”, ”Sin City” med mycket mera) spelar något slags glamourös gentlekvinnotjuv. Expert på att få saker att försvinna och lämna någons händer till förmån för andras. Nu får hon ett uppdrag av en gammal bekant som kan kännas igen från ”Breaking Bad”. Där drev han narkotikaproduktion och grillad kyckling-restaurang parallellt, civilt är han mest känd som Giancarlo Esposito. Och hela första episoden andas något slags gammaldags glamourös känsla, med oväntade intrigvändningar, elegant ekiperade figurer, excentriska personligheter och anslående arkitektur. Samtidigt en tuff och tvetydig miljö där gatsmarthet belönas och exponerad hud-faktorn är hyfsat hög.

Vi hamnar ganska snart på Kuba för ett litet knäck. Ett sådant där jobb som ska verka enkelt men leder till oanade komplikationer. Där någonstans har vi väl avstampet för vad resten av serien kommer att kretsa kring. Gissar jag. ”Jett” skickar ut varierade signaler från början men jag dras in ganska snabbt ändå. Något lockar. Hur väl det håller i längden är en fråga jag inte har svaret på än.

Jetteviktiga fakta från IMDb

Relaterad film: Jett - säsong 1


Tuff arbetsmiljö för tidningsfolk i ”Tijuana”

2019-06-16, Johan Lindahl

Journalister lever farligt i Mexiko. Statistiskt betydligt mer så än i nästan alla länder i världen där det inte råder explicit krigstillstånd. Här skildras några djärva murvlar i en intrig som även innehåller hot och våld mot politiker. En infekterad valkampanj i nordvästra Mexico tar tidigt en dramatisk vändning i seriens inledning. Ett attentat, ett vittne, misstankar om konspirationer och annat som några reportrar på en lokal publikation börjar nysta i. Troligen inte helt riskfritt alltså. ”Tijuana” är en av flera serier som utspelas på mexikansk mark i Netflix aktuella utbud. Att döma av de första avsnitten finns här också kvaliteter som gör att den kan vara fortsatt värd att hålla ögonen på. Tonen känns realistisk, särskilt med vetskap om landets historia av politiskt motiverade mord och regelbundna rapporter om just journalisternas utsatta arbetssituation.

Sí, señor! Mer kött på benen om ”Tijuana” från IMDb


Ny omgång av stark argentinsk thrillerserie startar på HBO

2019-06-14, Johan Lindahl

Troligen en av de bästa serierna du inte såg häromåret. För det gjorde du väl inte? Jag förmodar att argentinska ”The Garden of Bronze” (originaltitel ”El Jardín de Bronce”) gick de flesta förbi i flödet. Nu är i alla fall en ny omgång påbörjad, vilket jag inte alls hade räknat med.

Förra gången kretsade mysteriet kring señor Fabián Danubio och hans mångåriga sökande efter sin försvunna dotter. Upplösningen var inte okomplicerad, om vi säger så. Efterverkningarna bearbetas fortfarande när vi nu möter honom igen. Samtidigt blir han kontaktad av änkan till en folkilsken fotbollsfanatiker som ganska uppenbart mördats - inte lika uppenbart av vem eller vilka. Just makens frånfälle är inte den stora frågan eftersom paret separerat och inte hade ett alltför kärvänligt förhållande till varandra. Värre är att hennes sjuttonåriga son försvann vid samma tillfälle och hon har fått tips om att Fabián kanske kan hjälpa henne i sökandet.

På tal om komplikationer. För mig som sett de tidigare avsnitten går det ganska smidigt att komma tillbaka in i det här sällskapet, trots nya karaktärer och flitigt växlande mellan olika tidsplan. Det är fortsatt påfallande välspelat, engagerande och lovande sett utifrån det första avsnittet som nu levererats av HBO Nordic. Har du däremot missat den första vändan (vilket jag nu nästan förutsatt att du gjorde) så se den först. Absolut! Annars saknas en hel del förförståelse inför det som nu tar vid.


Just det. Mer om serien från IMDb

Relaterad film: Garden of Bronze


Nästa 10 >>

     

Dela |