Blogg / Nyhetsarkiv


Nästa 10 >>

Vi hade i alla fall tur med vädret - version 2020

2020-03-22, Johan Lindahl

Snabbkoll i detta nu: finns den kvar under Öppet arkiv på SVT och den berömda playfunktionen? Svar: ja. En svensk sommarklassiker, den bitterljuvt slapstickhumoristiska skildringen av en svensk familjs öden och äventyr på semestern. Allt går snett, men som titeln antyder; de hade i alla fall tur med en sak. Är det så vi kommer att se tillbaka på den här perioden senare? Om civilisationen hämtar sig från virusangreppet och de sociala konsekvenserna av det? Kommer det inom en förhoppningsvis inte alltför avlägsen framtid att produceras ett magnum opus i stil med ”Vi hade i alla fall tur med vädret 3: Virusvåren 2020”? (Jo, det gjordes tydligen en uppföljare 2008 vars existens jag nästan totalt missat). Åtminstone i de västsvenska krokar där jag själv vistas mest numera så har solen de senaste dagarna varit märkbart framträdande, mitt i all misär som möter oss i nyheterna med alla starka rekommendationer om sociala förhållningsregler, massvarsel i näringslivet och stängda landsgränser samtidigt som akutsjukvården rustar sig för än mer anstormning.

Det är inte mycket vi vet säkert om framtiden, inte ens det närmaste året och hur det utvecklar sig. Men vi kan i alla fall hoppas på en återhämtning och olika former av kulturell terapi i form av berättelser. Som mänskligheten i stort sett alltid gjort förut. Kommer de att vara gravallvarliga eller galghumoristiska? Att döma av reaktionerna runtom redan nu så borde det finnas utrymme för båda uttrycksmedlen. Dags att börja fila på ett manus direkt, kanske...

”Vi hade i alla fall tur med vädret” på SVT Play: Öppet arkiv


Kaxiga sydafrikanska spioner i ”Queen Sono”

2020-03-14, Johan Lindahl

Vi behöver alltid lite fartfylld och färgsprakande, lätt äventyrlig och inte överdrivet tungsint underhållning ibland, eller hur? Kanske särskilt nu. Ja, ni vet vilka tider vi talar om. Kommer vi alla att hamna i karantän med konserver, kaffe och kabel-TV som främsta sällskap? Eller går hela civilisationen i komplett konkurs?

Agenter i Afrika. Närmare bestämt framförallt en kvinnlig spion stationerad i Sydafrika men med ett bredare geografiskt arbetsfält. Kan det vara något? Pilotavsnittet öppnar i för genren klassisk stil med övervakning på offentlig plats, springande i gränder och andra eskapader. För att sedan stilla ner sig en smula och bygga upp en bakgrund, inte minst kring vem huvudpersonen Queen Sono (Pearl Thusi) är. Var hon kommer ifrån. Barndomstrauman. Vad hon vill och inte vill diskutera. Och en del skissande kring Sydafrikas förflutna under apartheidtiden.

Dialogen är kanske inte så distingerat finstilt utan ganska rak på sak, på gott och ont. Tillräckligt frispråkig och fyndig för att hålla igång intresset. Men inte så subtil. Kommer nu resten av första säsongen att koncentrera sig mest på Queen Sonos olika spionäventyr eller på sökandet efter sanningen om hennes mammas död flera år tidigare? Inledningen är i alla fall hyfsat engagerande på sina villkor.

Just det, tydligen var detta den första afrikanska originalserien beställd av Netflix. Kan vara värt att nämna, även om konkurrenten ”Shadow” var snabbare med produktionen och hann börja sändas först. Allt enligt Wikipedia.


Mer kött på benen från Wikipedia (engelskspråkiga versionen)

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från Netflix


Nedräkningen mot slutet för ”Homeland” har börjat

2020-03-08, Johan Lindahl

Och så startar vi om på ny kula. I vad som väl ska vara den sista säsongen av en långkörare. Serien som tog över efter ”24” som definitionen av terror-TV-drama efter 11 september 2001, ungefär. Terrorister i fokus. En aningen avvikande figur i centrum i jakten på dem. Mycket har hänt. När vi senast lämnade Carrie Mathison var hon inte precis i bästa skick. Vi hade sett henne rädda kollegor i Ryssland, offra sig själv och åka fast. För att sedan överlämnas i ett fångutbyte, uppenbarligen omedicinerad för sin bipolaritet under ett antal månader.

Nu är hon på bättringsvägen men har utdragna minnesluckor, får behandling men blir även utfrågad om vad som kan ha hänt och vad hon kan ha råkat säga till ryssarna under fångenskapen där. Men, men - naturligtvis seglar hennes gamle radarpartner Saul Berenson, högt uppsatt i statsapparaten, in och behöver henne till ett uppdrag. I Afghanistan. Komplicerade förhandlingar pågår med talibanerna. Det är mycket som pågår samtidigt och Carrie vet inte allt. Inte heller har alla andra i underrättelseorganet CIA samma förtroende för henne som förre chefen Saul. Ska utflykten dit bli ett genombrott, en kaxig comeback, riva upp gamla sår eller allt ovanstående? De grundläggande förutsättningarna målas upp i de första avsnitten som nu finns ute på SVT Play. Tonläget känns igen, det invecklade politiska spelet, osäkerheten om vem som är lojal mot vem, den alltid lurande paranoian liksom Carries egna personliga demoner. Kort sagt; det borde finnas förutsättningar för en spännande finalsäsong som knyter ihop den nya informationen med det vi tidigare sett på ett tillfredsställande sätt.


Homeland-överblick i regi av IMDb

Relaterad film: Homeland - säsong 6


Digitala drömmar och dödligt allvar i ”Devs”

2020-03-08, Johan Lindahl

Även om man inte visste att det här var Alex Garlands baby skulle det kanske gå att gissa. Kanske. Nu är det svårt att veta säkert eftersom det var en av detaljerna som gjorde mig intresserad. Karln hyser uppenbarligen en viss fascination för människans relation till teknik och kanske framför allt till de nya möjligheter som öppnar sig med artificiell intelligens och en digital utveckling som kan sluta i princip var som helst. Miniserien ”Devs” inleds i nästan hypnotisk stil och kretsar kring aktiviteter på ett företag som sysslar med avancerad artificiell forskning och, ja, vad det nu egentligen är som de utforskar. Somliga sektioner är mer omgivna av hemligheter än resten. Där, inne i det allra heligaste, hamnar en ung talangfull specialist på AI, en man med ryska rötter och en flickvän som huserar på en annan avdelning i koncernen.

Skaparen av serien eller snarast det universum som snabbt etableras, är alltså mannen bakom ”Annihilation” och kanske mer direktrelaterat, ”Ex Machina”. Och högteknologin i all ära, här rör vi oss tidigt in i ett filosofiskt och existentiellt spektrum. Vad är verkligt, vad är en illusion, och spelar det någon roll? Vad förväntas unge Sergei egentligen göra på den nya posteringen i ett separat komplex med synnerligen speciella säkerhetsanordningar - och varför har han blivit kallad dit? Redan den första halvtimmen av det första avsnittet hinner med en hel del omvälvande händelser, ackompanjerade av en ljudläggning som omgående ger hela produktionen en säregen profil. Suggestivt och med föraningar om att ingenting riktigt är vad det ser ut att vara.

Och det här är väl bara upptakten. Sergeis flickvän Lily börjar ana oråd när hennes partner plötsligt försvinner. Hur? Varför? En konspiratorisk atmosfär har grundlagts. Vad kommer att stå i fokus fortsättningsvis?

Hittills finns de två första episoderna ute på HBO Nordic.

Artificiella eller organiska ”Devs”-fakta från IMDb

Relaterad film: Ex Machina


Hetlevrade nazistjägare i ”Hunters”

2020-02-23, Johan Lindahl

De har puffat för det här ett tag nu. Eller åtminstone har en trailer funnits ute på Amazon Prime i några månader. Premissen, att några judiska förintelseöverlevare i New York letar upp gamla nazististiska krigsförbrytare för att skipa radikal rättvisa i efterhand, kan verka som en typ av uppföljare till ”Inglourious Basterds”. Under den långfilmslånga piloten stiftar vi bekantskap med riktningslöse drogdistributören Jonah (Logan Lerman) vars mormor (eller farmor, jag är inte riktigt säker) mördas och han börjar ana att det inte bara handlade om ett ’vanligt’ rån som spårade ur.

Dessutom avlivas andra individer av orsaker som inte avslöjas direkt utan låter oss spekulera fritt en stund. Någon form av nazistiskt nätverk opererar i Staterna under det som ska föreställa sent 1970-tal. Estetiskt påminner hela paketet inte så lite om ”Mindhunter” i förstone, men den lite dokumentärdramatiska pretentionen där är väl inte riktigt ärendet här. Vad detta egentliga ärende är kanske visar sig tydligare längs vägen. Det är åtminstone fängslande att följa de första 90 minuterna och se vad som börjar byggas upp. Till synes orelaterade dramatiska händelser inträffar i New York, Washington DC och Florida. Men de skulle ju knappast inkluderas här om de verkligen var orelaterade...

Jordan Peele är en av producenterna. Al Pacino gör en distingerad, förmögen och hemlighetsfull äldre judisk man. Och en yngre välkammad blond herre utför kallhamrat diverse ljusskygga uppdrag åt någon ansiktslös organisation. Våld och hot om våld. Ibland hot och våld samtidigt. Utan att röra en min. Desto fler bekymrade miner och känslor demonstrerar unge Jonah. En man som borde kunna göra mer av sitt liv och följaktligen introduceras för något som kan ge honom en mening och ett mål. Om ”Hunters” kommer att visa på fler djup och nyanser, eller är en sofistikerat producerad hämndfantasi som kan vara tillfredsställande för stunden får visa sig. Starten gör mig dock ohjälpligt nyfiken på fortsättningen, oavsett på vilken nivå de tänker lägga ribban i fortsättningen.

Mer basfakta om ”Hunters” från IMDb

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från Amazon


Sent sedda: ”The Good Place” är inte det sämsta.

2020-02-20, Johan Lindahl

Den goda platsen. Det finare stället. Är det verkligen där man vill tillbringa livet efter detta? Alla i kvarteret verkar perfekta, men Eleanor inser att hon hamnat där av misstag. Hon levde inte alls den typen av liv som borde ha lett fram hit. Samtidigt som hon fått förklarat för sig vad alternativet innebär - och inte gärna vill hamna där i stället...

”The Good Place” har överösts med beröm från flera håll och är väl nu precis på väg att avslutas i USA. Hemmavid har vi nu betat av de två säsonger som hittills landat på Netflix i Sverige. Ted Danson är arkitekten för det pittoreska lilla kvarteret där allting borde vara perfekt, men missöden uppstår och Eleanor (Kristen Bell) misstänker att allt som går snett är hennes fel. Men stämmer det?

Serien utforskar existentiella frågor på ett lekfullt och lagom provokativt sätt, gräver i frågor som vad godhet i grunden är och hur en idealisk människa egentligen ser ut. Förpackat i komediformat, alltså under en halvtimme per avsnitt, samtidigt som karaktärsbyggnaden ger utrymme för både underhållningsvärde och en dos av det man faktiskt kan kalla, just det, djup. Någonting händer hela tiden. Insatserna är högre än de brukar vara i komedier. Ja, bokstavligen på liv och död eller evig förtappelse i ett scenario som kombinerar ett otal olika föreställningar om vad som kan vänta på andra sidan. De två återstående säsongerna dyker förhoppningsvis upp någonstans där vi kommer åt dem snart.

Basfakta om ”The Good Place” enligt IMDb


R.I.P. Kirk Douglas

2020-02-06, Anders Lindahl

© Universal
103 år fick han bli, legendaren som bland mycket, mycket annat spelade Spartacus i Kubricks film.

I Hazzans artikel från 2009 kan du läsa mer om hans imponerande karriär.

Relaterad artikel: Hazzans Hollywood: Kirk Douglas


Allt under kontroll på ”Avenue 5”? Knappast.

2020-01-26, Johan Lindahl

Dr House! Med skaparen av satirserien ”Veep” i ryggen. Alltså Armando Iannucci, som även skrev och regisserade ”The Death of Stalin”. Ett rymdskepp. På lyxkryssning. Vad kan slå fel? En hel del faktiskt, åtminstone i själva intrigen. Ett större antal passagerare har bokstavligen betalat för en rymdresa ute på ett lyxigt luftskepp i en mer eller mindre avlägsen framtid och ska ta en runda kring solsystemet under ett antal veckor. De kan bekymra sig över frukostmenyn eller om de ska ta del av världens hittills största yogasession i rymden. Eller om de är nöjda med utsikten från rummet. Så som en utsikt kan te sig under omständigheterna. Men ett litet missöde förändrar förutsättningarna helt och hållet. Och resan tycks bli betydligt längre än planerat.

Alla kanske inte går igång på den här typen av absurd situationskomik, men jag tyckte i alla fall att första avsnittet var roligt, åtminstone i portioner. Och att ”Avenue 5” har potentialen att bli ännu bättre. Hugh Laurie har på något sätt blivit synonym med den permanent raspiga rösten i rollen som den koleriske och genialiske läkaren i den där serien som jag kanske skulle följt mer slaviskt om det hade hänt fler intressanta saker i miljöerna kring doktorn och inte bara just när han själv stod i centrum. Men nog om det. Att Laurie även kan göra andra saker med rösten påminns jag om här, kanske lite demonstrativt när han ibland far upp i falsett. Och på tal om det där att inte enbart en man ska driva hela showen, så finns det faktiskt även andra karaktärer att hålla ögonen på. Hur väl håller konceptet i längden? Jo, jag är fortfarande nyfiken på att se om och hur det fungerar.

Bästa repliken i första avsnittet:
- Om det är någon tröst, så hade han väldigt få nära anhöriga…

Ta det som ett hot eller ett löfte.

Mer om ”Avenue 5” från IMDb

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från HBO


”Kalifat” vill konfrontera extremism och dess orsaker

2020-01-26, Johan Lindahl

Inget brännande ämne alls… Att ta itu med den fortfarande högst aktuella frågan om den så kallade Islamiska staten (känd under ett knippe olika förkortningar) och närmare bestämt dess rekryter från europeiska länder, såsom Sverige. Hur ska det hanteras i ett drama? Efter att ha sett de två inledande avsnitten på SVT kan jag i alla fall säga att ”Kalifat” är mer engagerande än jag upplevt vara regeln för svensk TV-dramatik, med betoning på thrillergenren, under senare år. Men just att det här är så aktuellt, så omdiskuterat och så svårt att hantera för politiker, allmänhet och hela samhället, ger i sig ett existensberättigande - om man lyckas hitta rätt. Som i rätt ton, rätt balans mellan det gravallvarliga och något slags ljuspunkter, mellan nödvändigt avståndstagande och motvillig förståelse för orsakerna till att unga människor kan dras med i radikal islamism eller andra former av religiös och politisk extremism. Det finns heller inget hundraprocentigt rätt som fungerar för alla tänkbara tittare. Men som sagt, inledningen är ganska lovande. Oroväckande och delvis hoppingivande. Faktiskt.

”Kalifat” på SVT Play


”Britannia” brötar vidare

2019-12-01, Johan Lindahl

Riktigt säker på ambitionerna var jag nog aldrig under den första säsongen, mer än de tycks vilja inscensätta någon variant av hallucinatorisk rockopera kring Britanniens födelse. Eller det splittrade örike som en gång omformades av invaderande romare. Vi talar alltså om tiden för snart 2000 år sedan. När serien nu återvänder (på HBO Nordic) gör prologen en liten avstickare till en annan romersk provins i Palestina, där General Aulus (David Morrissey), presiderar över avrättningen av några dömda förbrytare, inklusive en man från Nasaret som senare skulle visa sig bli mer beryktad och inflytelserik på lång sikt än någon av de övriga karaktärerna i serien. Men Aulus, som vi redan känner från första säsongen som en kaxig kille med ett rymligt samvete, är nu kanske 15 år senare ansvarig för den invaderade styrkan på de brittiska öarna. En plats som vid upprepade tillfällen döms ut som en besvärlig avkrok, inte minst när kejsaren Claudius kommer på motvilligt statsbesök för att syna utkanterna av sitt imperium.

Just den kejsaren i den här versionen verkar också mer stöddig än vad man kan minnas från den klassiska 1970-talsserien ”Jag, Claudius”. Men han anser elefanter vara väldigt obekväma riddjur. Hans styrkor kontrollerar nu det nya territoriet med hjälp av undersåtar från befolkningen som fanns där innan. Men så finns de där druiderna, mystiska prästliknande andliga ledare vars visdomar styr det mesta av folkets tänkesätt - åtminstone enligt general Aulus som fruktar deras inflytande när han nu ska försöka behärska det här besynnerliga området. Och han har sina idéer om hur de nya undersåtarna ska tämjas, idéer som han är fast besluten att genomdriva oavsett om andra har invändningar. Även om det skulle röra sig om en kejsares invändningar...

Stämningen verkar i stort sett intakt, men ett visst generationsskifte har inträffat sedan vissa tongivande karaktärer avpolletterades bryskt i slutet av första säsongen. Vad månde bliva i fortsättningen? Av någon anledning är jag i alla fall fortsatt nyfiken på det. Att det inte slaviskt handlar om att rätta sig efter historieböckerna visste vi väl dock redan tidigare, vi som nu råkat följa utvecklingen fram hit.


Relaterad film: Britannia - säsong 1


Nästa 10 >>

     

Dela |