Blogg / Nyhetsarkiv


<< Tidigare 10    Nästa 10 >>

Hur landar humorn i ”Los Espookys”?

2019-07-10, Johan Lindahl

Kusligt va? Ungefär så kan man väl översätta den spansk-engelska titelhybriden: ’De kusliga’. En liten grupp kreativa kufar får uppdraget att skapa illusionen av en exorcism. Vilket sedan kan leda vidare till andra uppdrag, i en liten skapelse med lätt absurd karaktär. En av hjärnorna bakom ”Los Espookys” är Fred Armisen från ”Saturday Night Live” och en hel del annat. Han syns också här i en biroll som bilparkerare, en sådan där kille med uniform som ställer lyxåk på plats åt de förmögna när de har fest. Vi får också chansen att höra honom tala spanska för ja, det är nog huvudsakligen en spanskspråkig serie. Producerad av HBO och tar plats i något latinamerikanskt land, exakt var verkar inte fastställt i det första avsnittet i varje fall. Med en behändig speltid på strax under halvtimmen per avsnitt lär väl dess framtid bero främst på den allmänna mottagligheten för den här sortens humor, som alla kanske inte ens uppfattar som humor. Vagt undanglidande, underbetonad och samtidigt överskruvad. Detta kan nog ta vägen lite vart som helst, men har något inbjudande i sin uppsluppna urspårning utan överspel.

Spöklika sakligheter från IMDb

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från HBO


Gatsmart glamour med Gugino i ”Jett”

2019-07-07, Johan Lindahl

Ingen aning. Alltså, jag hade ingen aning om vad det var. Ibland är de bara där i menyn. I det här fallet HBO-menyn. De där serierna som du inte sett någon som helst förhandsinformation om, men kan vara intressanta ändå. Här finns förutsättningar inte minst på grund av några namn som lyser upp rollistan. Carla Gugino (”Gerald’s Game”, ”Sin City” med mycket mera) spelar något slags glamourös gentlekvinnotjuv. Expert på att få saker att försvinna och lämna någons händer till förmån för andras. Nu får hon ett uppdrag av en gammal bekant som kan kännas igen från ”Breaking Bad”. Där drev han narkotikaproduktion och grillad kyckling-restaurang parallellt, civilt är han mest känd som Giancarlo Esposito. Och hela första episoden andas något slags gammaldags glamourös känsla, med oväntade intrigvändningar, elegant ekiperade figurer, excentriska personligheter och anslående arkitektur. Samtidigt en tuff och tvetydig miljö där gatsmarthet belönas och exponerad hud-faktorn är hyfsat hög.

Vi hamnar ganska snart på Kuba för ett litet knäck. Ett sådant där jobb som ska verka enkelt men leder till oanade komplikationer. Där någonstans har vi väl avstampet för vad resten av serien kommer att kretsa kring. Gissar jag. ”Jett” skickar ut varierade signaler från början men jag dras in ganska snabbt ändå. Något lockar. Hur väl det håller i längden är en fråga jag inte har svaret på än.

Jetteviktiga fakta från IMDb

Relaterad film: Jett - säsong 1


Tuff arbetsmiljö för tidningsfolk i ”Tijuana”

2019-06-16, Johan Lindahl

Journalister lever farligt i Mexiko. Statistiskt betydligt mer så än i nästan alla länder i världen där det inte råder explicit krigstillstånd. Här skildras några djärva murvlar i en intrig som även innehåller hot och våld mot politiker. En infekterad valkampanj i nordvästra Mexico tar tidigt en dramatisk vändning i seriens inledning. Ett attentat, ett vittne, misstankar om konspirationer och annat som några reportrar på en lokal publikation börjar nysta i. Troligen inte helt riskfritt alltså. ”Tijuana” är en av flera serier som utspelas på mexikansk mark i Netflix aktuella utbud. Att döma av de första avsnitten finns här också kvaliteter som gör att den kan vara fortsatt värd att hålla ögonen på. Tonen känns realistisk, särskilt med vetskap om landets historia av politiskt motiverade mord och regelbundna rapporter om just journalisternas utsatta arbetssituation.

Sí, señor! Mer kött på benen om ”Tijuana” från IMDb


Ny omgång av stark argentinsk thrillerserie startar på HBO

2019-06-14, Johan Lindahl

Troligen en av de bästa serierna du inte såg häromåret. För det gjorde du väl inte? Jag förmodar att argentinska ”The Garden of Bronze” (originaltitel ”El Jardín de Bronce”) gick de flesta förbi i flödet. Nu är i alla fall en ny omgång påbörjad, vilket jag inte alls hade räknat med.

Förra gången kretsade mysteriet kring señor Fabián Danubio och hans mångåriga sökande efter sin försvunna dotter. Upplösningen var inte okomplicerad, om vi säger så. Efterverkningarna bearbetas fortfarande när vi nu möter honom igen. Samtidigt blir han kontaktad av änkan till en folkilsken fotbollsfanatiker som ganska uppenbart mördats - inte lika uppenbart av vem eller vilka. Just makens frånfälle är inte den stora frågan eftersom paret separerat och inte hade ett alltför kärvänligt förhållande till varandra. Värre är att hennes sjuttonåriga son försvann vid samma tillfälle och hon har fått tips om att Fabián kanske kan hjälpa henne i sökandet.

På tal om komplikationer. För mig som sett de tidigare avsnitten går det ganska smidigt att komma tillbaka in i det här sällskapet, trots nya karaktärer och flitigt växlande mellan olika tidsplan. Det är fortsatt påfallande välspelat, engagerande och lovande sett utifrån det första avsnittet som nu levererats av HBO Nordic. Har du däremot missat den första vändan (vilket jag nu nästan förutsatt att du gjorde) så se den först. Absolut! Annars saknas en hel del förförståelse inför det som nu tar vid.


Just det. Mer om serien från IMDb

Relaterad film: Garden of Bronze


Lever ”Miracle Workers” upp till sin titel?

2019-06-14, Johan Lindahl

Gud är en smula utled på allt. Oinspirerad. Särskilt när det gäller Jorden. Så den tänker han spränga, bokstavligen. Såvida inte de två (åtminstone till synes, men allt är relativt på den här arbetsplatsen) unga kontorsslavarna på Departementet för besvarade böner lyckas övertyga honom om motsatsen. De ingår ett vad. Att kunna lösa ett av de svåraste problem som är möjligt innan tidsfristen går ut. Och på så vis rädda planeten. Gud själv är rätt säker på att de inte kommer att lyckas. Trots att han har själve Harry Potter anställd. Eller i varje fall Daniel Radcliffe som spelar en av bönebesvararna ifråga. Denne verkar i och för sig inte direkt glödhet eller extremt effektiv, men hans nya kvinnliga partner Eliza (Geraldine Viswanathan) demonstrerar desto mer entusiasm och initiativförmåga. Kanske kan de få skaparen att ändra sina planer? Det här skulle väl kunna ta vägen lite vart som helst. Men något inbjudande finns i alla fall i det här irreverenta konceptet. Och Gud spelas av Steve Buscemi, sade jag det? ”Miracle Workers” visas i Sverige av HBO Nordic.

Mirakulösa basuppgifter om serien från Internet Movie Database


”Barry” börjar om på ny kula - bokstavligt och bildligt

2019-04-21, Johan Lindahl

Den gick till en del mörka platser, som de skulle säga på svengelska. En svår balansgång mellan absurda situationskomiska inslag och ett inneboende allvar och gnagande olust. Yrkesmördaren som vill satsa på skådespeleri i stället för att eliminera folk på betällning, men inte kan frigöra sig från sitt förflutna. Bill Hader från ”Saturday Night Live” ledde en av fjolårets mest skruvat spännande serier, kanske en smula under radarn, men uppmärksammat av en åtminstone existerande entusiastisk skara skribenter och TV-tyckare. Och efter vad som tilldrog sig i den allt annat än okomplicerat glättiga säsongsfinalen, så fortsätter nu en kämpande skara aktörer utan ledning och en Barry som försöker få igång dem igen, trots eller tack vare att just han är direkt orsak till problemet. Var ska det sluta? Kan det vara värt att få reda på det? Jo, än så länge tror jag det. Och att döma av de två inledande episoderna är det fortfarande inte Hader själv som får ansvaret att vara rakt av roligast, utan snarare Anthony Carrigan som den intensivt intrigerande tjetjenske mafioson NoHo Hank. I en show där det ändå är meningen att de flesta rollfigurer ska ta sig själva på stort allvar oavsett om de har täckning för det eller inte, har den här psykotiske smugglaren ändå en svåremotståndlig glimt i ögat. (Ses på HBO Nordic.)

Relaterad film: Barry - säsong 1


Fuskdokumentär om vampyrer - nu i serieformat

2019-04-19, Johan Lindahl

Filmen kom för några år sedan och tog på plats på Nya Zeeland. Några uråldriga vampyrers öden och äventyr, lakoniskt återberättade i fuskdokumentär stil. Nu har konceptet flyttat över till USA och Staten Island. Kan det fungera? Jo, de inledande intrycken från seriestarten är att de lyckats behålla det behärskat absurda tonläget som vissa av oss gillade med filmen. Och i lagom korta avsnitt, alltså enligt normal komedistandard, så han kan nog den här formen av torr excentrisk humor ha ett längre liv även som serie. Troligen inte lika långt som vampyrerna det handlar om, men det är ju få mediala kreationer som klarar den ribban. Fortsättning följer. Ses på HBO Nordic för den som är... sugen.

Mer seriefakta från IMDb

Relaterad film: What We Do in the Shadows


Stämmer succéstämpeln för ”Störst av allt”?

2019-04-19, Johan Lindahl

- Vår familj tar inte ut soporna. Vi har folk som gör det åt oss.

De säger sådana saker här. Det rör sig om förmögna familjer, till största delen. Enprocentare, åtminstone somliga av dem. Borde de ha några problem överhuvudtaget? Troligen inte. Har de det ändå? Uppenbarligen. I en premiss snarlik den från spanska ”Elitskolan”, aktuell på Netflix ganska nyligen, har nu svenska originalserien ”Störst av allt” (alternativtitel ”Quicksand”) på samma streamingservice fått försvarlig uppmärksamhet, i alla fall i svenska medier. En skolskjutning har inträffat. Men vem har egentligen gjort vad? När bakgrunden rullas upp möter vi alltså hushåll med medelinkomster några kilometer över genomsnittet, men samtidigt ungdomar med påtagligt kantstött självkänsla och lättledda varelser i olika åldrar.

Det går undan. De två första avsnitten i den här miniserien har vi hemmavid betat av på en kväll och ja, det är spännande. Oundvikligt vill man fortsätta få reda på hur allt ledde fram till katastrofen och vad som ruvar under ytan hos personer som är så unga och borde ha alla förutsättningar att lyckas i livet. Liksom chockade föräldrar som verkar ha förskonats från att möta allvarligare samhällsproblem förut. Vilda föräldrafria fester i lyxvillan där drogerna flödar fritt. Svartsjuka och spirande splittring mellan vänner. Här får vi lite av varje av de där användbara och därför ofta använda ingredienserna. Vi har slutet, men vi har inte facit i hand än. Åtminstone inte jag, men jag tänker givetvis inte tala för alla dem som redan hunnit sluka serien i sin helhet. Hur många som verkligen gör det är svårt att säga, eftersom Netflix inte offentliggör sådana siffror, men det är i alla fall fullt möjligt att vi här ser en svensk serie med ’international impact’ i olika avseenden. Vad det gör med Sverigebilden utomlands är en annan sak, men vi har ju arbetat hårt att på att sänka den med SweCrime-genren under ett antal år, så det här kanske inte gör så stor skillnad…

Mer om ”Störst av allt” på Internet Movie Database

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från Netflix


Årets Oscar-tips 2019. Bara för att.

2019-02-24, Johan Lindahl

Vem vinner? Varför? Och blir det någon show överhuvudtaget? Frågorna är legio detta år, mer än någonsin, kan man frestas tro. Om man konsumerat en eller annan podcast på filmtema den senaste tiden, så har flera av dem uttryckt något liknande direkt oro över vad som egentligen kommer att inträffa söndag kväll. Och om det kommer att vara intressant för någon utanför filmbranschen. Nu gäller de där farhågorna snarare galan i sig, hur den organiseras, vad som kommer att vara med och om det verkligen blir en gala utan en huvudsaklig värd som leder massan genom havet som en modern Moses. En tidigare utsedd sådan lots hoppade - som kanske är bekant - av på grund av kontroverser kring gamla tweets. I princip.

Problemet är i alla fall inte att det skulle saknas prisvärda filmer. Den här gången har jag sett fler av de nominerade i klassen ’Bästa film’ i förväg än jag brukar ha hunnit med. Sex av åtta så här långt. Av dessa är min personliga favorit, just det, ”The Favourite”, i hård kamp med framförallt ”Roma”. Men det är ett starkt fält och många har kommenterat det möjligen ovanliga i att två eller tre påfallande publiktillvända filmer som setts av miljonhövdade skaror världen över blivit nominerade i klassen. Främst syftar man väl på ”A Star Is Born”, ”Bohemian Rhapsody” och ”Black Panther”. De är långtifrån bara omhuldade kritikerfavoriter, i den mån de nu har omfamnats av experterna på området. Meningarna är ju synnerligen delade kring framförallt Queen-biografin där regissören Bryan Singer på senare tid blivit persona non grata och försvunnit ur synfältet. Samtidigt har alltså just den trion verkligen blivit internationella publikmagneter. Ska jag våga mig på någon förutsägelse? Kombinationen av finsmakeri, stilkänsla och klass i alla avseenden borde ge ”Roma” en rejäl chans. Men det faktum att den visats på Netflix i större delen av världen, är det en nackdel här? Att döma av tidigare ceremonier i vinter och det allmänna debattläget verkar ”A Star Is Born” ha tappat det mesta av favoritskap i alla kategorier där den nominerats. ”Green Book” som jag själv inte sett än omgärdas också av diskussioner kring dess förhållande till en föregiven verklighetsbakgrund. ”BlacKkKlansman” hade jag tänkt hinna med sedan den släpptes på hembio nu i februari, men… Tyvärr. Nej, jag chansar på att det trots allt blir just ”Roma”.

Många har synpunkter på vad som berättas och utelämnas i ”Bohemian Rhapsody” men de flesta är överens om att Rami ”Mr. Robot” Malek gör ett storstilat porträtt av Freddie Mercury. Jag tar den lätta vägen och tippar honom som bästa manliga huvudroll. Även om Christian Bales förvandlingsnummer i ”Vice” är minst lika imponerande. Och att Bradley Cooper kanske trots allt har lite momentum kvar för huvudrollen i sin egenregisserade ’en stjärna föds och en annan sjunker’-story. För den kvinnliga motsvarigheten skulle jag spontant gärna se Yalitza Aparicio från ”Roma”. Olivia Colman är dock fantastisk i ”The Favourite” och jag sätter en symbolisk slant på henne. Glenn Close har redan fått smaka på folkets, eller åtminstone vissa institutioners kärlek för ”The Wife”. Själv har jag inte sett den. Lady Gaga som stigande stjärna i Coopers regi har nog tappat lyskraft. Rätt eller fel? Vi vet om ett antal timmar.

Manlig biroll låter jag bli. Tre av de nominerade filmerna har jag inte hunnit se. För den kvinnliga birollskategorin har till exempel både Emma Stone och Rachel Weisz från ”The Favourite” chansen. Jag tippar… Stone.

Regi: Alfonso Cuarón har visserligen redan fått en sådan tidigare, men när det gäller synlig styrning tydlig vision så är ju ”Roma” ett sådant paradexempel att han helt enkelt måste vara en favorit. Igen. Där har jag ett par luckor själv. Hur bra är till exempel ”Cold War”?

Originalmanus: ”First Reformed” har blivit mer än en smula styvmoderligt behandlad. Paul Schrader kanske får något slags erkännande här. Eller också blir den helt ignorerad och det är troligare att den statyetten landar hos duon bakom storyn i ”The Favourite”. När jag ska försöka säga något om bästa manus efter förlaga blir det svårare. Har bara sett två av de nominerade, varav en lite förvånande är Bröderna Coens västernfilm ”Buster Scruggs” med sin episodkaraktär. Svårtippat. Jag låter bli.

Foto: Jag drar väl till med ”Roma” igen även om det kanske börjar bli löjligt mycket här. Men den är ju bland mycket annat väldigt snygg. Produktionsdesign och kostymer är väl sådana områden där ”Black Panther” skulle kunna få ett par vinkar eller lite mer än så från juryn. Så framgångsrik som den varit så bör den väl inte gå heltigenom tomhänt härifrån. Jo förresten, de har ju chansen på musik också - där en svensk satt tonen. Bokstavligen. Även i makeup finns en svensk segerchans för filmen ”Gräns”.

Mer än så vågar jag inte profetera om. Möjligen att bästa utländska film lär handla om antingen ”Roma” eller ”Cold War”.

Tänker jag själv se galan? Tja, i så fall borde jag väl ha tagit ut en semesterdag på måndag och det har jag inte gjort. Dessutom skaffat mig ett konto på Aftonbladet Plus. Inte heller ordnat. Det får väl bli YouTube-glimtar och ett frosseri i filmpodcastarnas postmortem efteråt. Antar jag.

Årets nomineringar till Oscar från IMDb


Spänt samarbete mellan synbart allierade stater i ”Pine Gap”

2019-02-03, Johan Lindahl

De slösar ingen tid på att etablera situationens allvar. Satellitspanare har ett viktigt uppdrag och har de missat någon viktig information kan andras liv vara i fara. Så mycket framgår redan efter några minuter av ”Pine Gap” som ska vara en miniserie i sex avsnitt för Netflix. Direkt har förutsättningarna också klargjorts som att tre spaningsstationer, belägna på olika håll i världen, är avgörande för amerikansk informationsinhämtning. I den här seriens verklighetsbeskrivning ligger en av de stationerna någonstans ute i den australiska ödemarken och bygger på ett förtroligt samarbete mellan de två nationerna, tydligen ett förtroende som kommer att naggas i kanten…

Jo, för att nu snabbt riva av verklighetsanknytningen. En snabb koll visar att det faktiskt finns en signalspaningsanläggning med detta namn i en del av Australien som inte är så välbefolkad, men inte heller helt folktom, sedan 1970 efter ett avtal mellan USA och Australien. Precis vad man sysslar med där är av naturliga skäl inte 100 procent offentligt, så seriemakarna har spekulerat fram ett scenario. Vad går det ut på? Jo, hålla utkik efter till exempel terrorister är en sak. Dessutom uppdagas spänningar med befolkningen i området, som aboriginerna för vilka platsen för anläggningen en gång varit helig mark. Och ett stort kinesiskt företag projekterar och sponsrar verksamheter i området, förmodligen för att i utbyte få köpa in sig i territoriet. Större delen av första avsnittet upptas av att ge en bild av grannskapet och intressenterna som rör sig där.

Men, men, eftersom det här ändå är en typ av politisk thriller fastslås det att de anställda på anläggningen kan ställas inför samma typer av beslutsfattande som i exempelvis filmerna ”Good Kill” eller ”Eye in the Sky”. Och, även det i klassisk thrilleranda, kan man börja misstänka att att alla på anläggningen inte litar fullt ut på varandra. Någon kanske till och med är ute efter att medvetet infiltrera systemet. I så fall, varför? Sammantaget finns en del här som väcker intresse för resten av serien.

IMDb-information om ”Pine Gap”

Relaterat tema: Tema: Originalproduktion från Netflix<< Tidigare 10    Nästa 10 >>

     

Dela |