Teman

Ett tema på russin.nu är ett gäng filmer som har något ganska specifikt gemensamt. Vi tar gärna emot tips på nya teman som ni hittar hos oss, till exempel om det skulle visa sig att vi har femtio filmer som alla handlar om hur någon flyttar hem till sin barndomsstad och märker att han eller hon blir en bättre människa av det.
Dessa teman har vi hittills hittat:

Filmfestivaler


Filmfestivaler är lite speciella teman så de har helt enkelt fått en egen tema-samlingssida.

Temaveckor


Ibland dedikerar vi en vecka här på sajten åt filmer med något gemensamt. För kalenderbitare och andra kan det ju vara kul att se vad sådana veckor resulterat i.


11:e september och därefter

Den 11:e september 2001 förändrades världen. Vissa av filmerna handlar om händelserna denna dag, andra handlar om dess direkta eller indirekta följder - inte minst Irakkriget och Afghanistankriget. Och vissa filmer är med för att de helt enkelt aldrig hade gjorts om inte World Trade Center hade anfallits och fallit.

Alien

Alien-filmerna har blivit ett sätt för flera intressanta regissörer att visa vad de kan, med skiftande resultat. (Notera att AVP enligt vissa av oss egentligen inte räknas...)

Andra världskriget

Det andra världskriget och Förintelsen och dess efterdyningar är fond för alla sorters filmer; grymma krigsskildringar, dokumentärer, tragedi om mänsklighetens sämsta sidor, spännande action och rentav någon skräckis och romantisk triangelkomedi. Här är en samling filmer om andra världskriget, vare sig de utspelar sig i krigets skugga, eller mitt i dess kaotiska centrum.


Andra världskrigsveckan 2021

Ytterligare en samling gamla och halvnya filmer om andra världskriget.

Apartheid

Filmer om det sydafrikanska apartheidsystemet, och/eller nyckelfigurerna i kampen mot det - både i biografisk, dramatisk och allegorisk form.

Baserad på ett spel

Vare sig de ska liras på PlayStation, Xbox, Nintendo eller datorn så lockar de digitala spelen fram en iver hos filmarna att flytta över handlingen till vita duken. Detta är oftast inte en bra idé, kan man konstatera när man ser hur många russin dessa filmer tenderar att få - inte minst när det gäller Uwe Boll. Det finns dock ett par undantag.


Belägringar

Vare sig den utspelar sig för tusentals år sedan, i sagans eller skräckens värld eller i modern tid så följer den filmiska belägringen ofta en igenkännlig dramatisk kurva, men det finns förstås undantag. Här är några filmer där en belägring utgör en viktig del av handlingen. Zombie-filmer, som nästan alltid har ett viktigt belägringsinslag, har sitt eget tema.

Dinosaurier

Filmer med dinosaurier i.

Disney

Tja, bolaget bakom "Snövit", "Aladdin" och alla de andra behöver väl ingen närmare presentation. Här samlar vi recensioner och artiklar om Disneys "egna" animerade filmer. (Pixar-filmerna har sitt eget tema).


Djur som bråkar

Det är inte bara zombies, mördartomater och slemmiga monster från rymden som kan utsätta människan för fara. Nej, även de högst verkliga varelser vi kan se på Animal Planet och Mitt i Naturen kan förvandlas till vår värsta mardröm. Fast ibland krävs det lite experimenterande från människans sida för att få fram de små livens äkta mördarpotential. Läs om filmer där djuren vill oss illa.

Dokumentärfilmningen som gick fel

Kalla det found footage-filmer, kalla det vad du vill. Det här är filmer som handlar om en dokumentärfilmsinspelning och där slutmaterialet, av skäl som skall bli sorgligt uppenbara, klippts ihop av andra än filmteamet själva.

Fängelsefilmer

Kalla det instängd eskapism, kalla det ett intressant mikrokosmos; fängelser (och fångläger) är inte sällan skådeplatsen i filmer. Här är några filmer om fångar och deras hem och ibland om deras flyktförsök.


Första världskriget

Utan att ge sig in i historikernas ständiga debatt om huruvida första och andra världskriget egentligen var ett enda krig med paus i mitten, så kan man konstatera att det "första" inte lockat riktigt så många filmskapare som det "andra". Men å andra sidan är de filmer som finns inte sällan väldigt bra.

Fotboll

Helt enkelt filmer som har fotboll som huvudämne eller som på annat sätt har en mer eller mindre stark koppling till denna sport.

Franska nya skräck-vågen

Det är dags att Frankrike får en ny våg. Truffaut och Godard är nu dock ersatta med namn som Aja och Moreau. Och realismen ersatt med brutala våldsyttringar och litervis med blod. På senare år har Frankrike blivit ett land att räkna med i skräcksammanhang och filmerna i detta tema säger allt.


Game of Thrones

TV-serien baserad på George R.R. Martins böcker har blivit ett av vår tids största kulturella fenomen.

Harry Potter

Filmer baserade på J.K. Rowlings succéromaner om Harry Potter. Plus Fantastiska vidunder.

Hazzans Hollywood

I en serie artiklar ger filmjournalisten Hanz "Hazzan" Lindström sin bild av filmens Mecca och dess ikoner.


James Bond

"Bond... James Bond." Oavsett om det är brudarna, prylarna eller Agent 007 själv i sina olika inkarnationer som lockar så har Bond-filmerna fortsatt att förnöja publiken ända sedan början av 1960-talet.

Journalister

Oförvägna spårhundar, sanningstörstande målsökande missiler i jakt på scoop, gärna i en miljö präglad av krig och kärlek där allt är tillåtet. De kan vara tuffa tonåringar med tonträff eller etablerade och erfarna intill ättestupans gräns. Här står murveln, eller journalisten i centrum i sin kamp mot konspirationer, den styrande makten, sina egna självdestruktiva instinkter eller i vissa fall även sin egen redaktion.

Kannibalism

Vilket otrevligt tema! Men skyll inte på oss, skyll på de där hemska filmmakarna ...


Konst på film

Etablerade och framgångsrika eller noviser som pockar på uppmärksamhet. Utfattiga och ignorerade av sin samtid eller stormrika societetslejon. Traditionella och pålitliga eller gränsöverskridande och rent banbrytande. Minimalister eller monumentalister. Konstnärerna och deras kreationer kommer i många former och färger. Ibland fokuserar filmerna på just artisterna som personer, andra gånger mer på verken de skapade och vilka effekter de haft på sin samtid och eftervärlden. Och vad är egentligen konst? Om detta finns delade meningar.

Laglös värld efter katastrof

Det finns ett otal filmer om hur civilisationen nollställts av någon katastrof, med nya spelregler för överlevnad som resultat, och vi har recenserat ett helt gäng. En del är bara brutal underhållning, en del är riktigt seriösa! Ibland är det hela världen som vänts upp och ner (en klassisk postapokalyps), ibland bara en del av den (såsom Skottland).

(Zombies, som ofta huserar i en sådan här värld, har sitt eget tema)


Livet i djungeln

Varm, fuktig och full av faror... Djungeln är en lockande miljö för filmskapare, men inte självklart enkel att skapa en färdig film i... Russin har i alla fall recenserat flera filmer som helt eller till stor del utspelas i skogar på södra halvklotet.


Livsfarliga sporter

Sporter och tävlingar där det hör till lockelsen att de tävlande löper stor risk att lämna banan döda är i vår tid, än så länge, inte det vanligaste. Men förr i tiden, och i filmens värld, var och är allt möjligt. Låt oss hoppas att det förblir så ...

Marvel Cinematic Universe

Som det står på Wikipedia: "MCU är en filmserie och ett delat fiktivt universum, som består av olika superhjältar, alla skapade och ägda av seriebolaget Marvel Comics." Man kan också uttrycka det så här: heja Kevin Feige!

Medeltiden

Riddare och tornerspel, feodalism och katedraler, leriga åkrar och borgar i den österländska solen.


Meta

Vare sig det handlar om självupptagenhet eller självdistans så görs det en hel del filmer om hur man gör filmer. Skapandet och samspelet mellan människorna i filmteamet blir föremål för antingen roande, skrämmande eller fundersamma historier - som huvudhandling eller som en viktig del av filmen. Flera av dessa filmer är dessutom extra meta, genom att de handlar om skapandet av dokumentärer.

Originalproduktion från Apple TV+

Också kända som Apple Originals



Oscar för bästa film

Årligen utser USA:s filmarbetare förra årets allra bästa film. Vi har, utan att egentligen försöka, varit rätt duktiga på att skriva om de filmer som vunnit Oscarstatyetten. Det är rätt anmärkningsvärt, för övrigt, hur ofta juryn haft rätt.

Pixar

Nu finns det många bolag som producerar 3D-animerad långfilm. En gång i tiden fanns det bara ett.

Romerska riket

Under en lång tid styrdes en jättestor del av världen från Rom, så det är knappast överraskande att rikets uppgång, glansdagar eller fall ingår i handlingen i ett flertal filmer. Ibland är romerska riket någonting i bakgrunden, inte minst i filmer om Jesus förstås, ibland finns det i handlingens mitt. Läs om Claudius, Spartacus, Titus, Maximus och alla de andra us-arna.


Sagan om ringen

Filmer och artiklar med anknytning till Tolkiens värld, och inte minst Peter Jacksons filmer om den.

Shakespeare på vita duken

William Shakespeares pjäser har filmats otaliga gånger, i många olika former och med varierande framgång. Några av dem har vi haft tillfälle att se och tycka till om.

Skådespelare regidebuterar

Ibland räcker det visst inte med att stå framför kameran. Dessa filmer är resultatet av skådespelares debuter som långfilmsregissörer. Ibland har det lett till att de sedan bytt karriär för gott, ibland är det bara ett intressant test av ens förmåga att regissera andra än sig själv. Filmer regisserade av skådespelare är ofta välspelade, men kan som synes vara väldigt olika på alla andra sätt.


Snutserier

Varför finns det så många serier om poliser? Ja, det kanske inte är så konstigt när man tänker efter. Här har vi samlat en bunt i alla fall!

Star Wars

Säger man Star Wars eller Stjärnornas krig? Vilka är bäst: de gamla eller de nya eller allihop? Restaurerade versioner eller originalutgåvorna? Är Yoda eller Chewbacca coolast? Filmtittarna är delade men fenomenet Star Wars är hur man än ser på saken tvättäkta filmhistoria, och förtjänar givetvis ett eget tema.

Stephen King på vita duken

Det finns tjogtals med filmer som är - eller åtminstone utger sig för att vara - baserade på böcker av Stephen King. En del av dem är riktigt bra, många är rätt usla, och en hel del av dem är förstås mediokra. Här är några stycken.


Studio Ghibli

Filmer som produceras på ett specifikt bolag är väl kanske inte mycket till tema, men Studio Ghibli, med Hayao Miyazaki och Isao Takahata i spetsen, har verkligen tillfört animationskonsten något nytt. Därför känns det motiverat att göra det extra lätt att hitta de Ghibli-filmer vi recenserat hittills.

Superhjältar

Filmens värld är full av hjältar (och antihjältar) med krafter vi andra bara kan drömma om. Ofta kommer de från seriens värld. Ja, det gör de faktiskt nästan alltid... Här är några stycken!

The Walking Dead

"The Walking Dead" har gått från en något tveksam start till en av vår tids mest omtalade serier. Den har till och med fått en systerserie, om än med en lam titel.


Tidsresor

I filmens värld händer det alltsom oftast att folk reser i tiden. Här är några filmer som behandlar detta fascinerande ämne.

Tjugohundratalets bästa filmer

Runt nyår, sedan 2001, sammanfattar alla i russin.nu-redaktionen filmåret som gått. När listorna jämförs med vetenskapliga uträkningsmetoder framkommer det att tre (eller fler) filmer var extra bra.

Här hittar du de filmer som förärats en plats på våra topplistor - och så hela artiklarna med motivationer och allt förstås.


TV-satir

I de här filmerna kastas ett kritiskt öga på TV-mediet. Det handlar ofta om program som inte skyr några medel i sin desperata jakt på tittare, men det är inte så långt från verkligheten som vi kanske vill tro.


Vampyrer

Vampyrer kan te sig ganska olika, beroende på när filmen är gjord och av vem. Ibland är de huvudtemat, ibland en bifigur. Kanske kan dessa filmer tillsammans ge en helhetsbild av dessa märkliga figurer.

X-men

Filmer om mutanterna från X-men.

Zombies

De levande döda kommer i alla möjliga former och färger, inte minst mögelgröna och orangeblodiga. De mest kända var länge George A. Romeros nästan episka zombies, men en hel del andra odöda har fastnat på film och tv-skärm genom åren. På gott och på ont.