Temaveckor

Ett tema på russin.nu är ett gäng filmer som har något ganska specifikt gemensamt. Vi tar gärna emot tips på nya teman som ni hittar hos oss, till exempel om det skulle visa sig att vi har femtio filmer som alla handlar om hur någon flyttar hem till sin barndomsstad och märker att han eller hon blir en bättre människa av det.
Dessa teman har vi hittills hittat:

Filmfestivaler


Filmfestivaler är lite speciella teman så de har helt enkelt fått en egen tema-samlingssida.

Temaveckor


Ibland dedikerar vi en vecka här på sajten åt filmer med något gemensamt. För kalenderbitare och andra kan det ju vara kul att se vad sådana veckor resulterat i.


70-talsvecka 2020

År 2020 är det 50 år sedan 1970-talet startade. Ett decennium som fortfarande har en magisk lyster i många cineasters ögon.

80-talsvecka

Åttiotalet var ett händelserikt och på många sätt speciellt decennium, både inom och utanför filmens värld. Vi ägnade därför en hel vecka (11-17 juni 2007) till att blicka tillbaka på perioden från MTV:s födelse till kalla krigets slut.

Andra världskrigsveckan 2008

Den första WWII-veckan, november 2008, resulterade i en bunt nya recensioner till vårt största tema.


Andra världskrigsveckan 2009

Vår andra Andra världskrigsvecka utspelade sig under september 2009. Här handlade flera av filmerna om motstånd mot Tredje riket utanför de reguljära arméernas regelverk.

Andra världskrigsveckan 2010

Den tredje Andra världskrigsveckan inleddes 12:e juli 2010. Flera av filmerna handlade om vanliga civilas öde under kriget.

Andra världskrigsveckan 2012

I världskrigsveckan i augusti 2012 hamnar ännu en samling av gamla och nya WWII-rullar under luppen, eller kanske snarare i kikarsiktet. Ett återkommande tema är Europa under ockupationen, med filmer om Vichy-regimen och gryningsräden, men även om motståndsmän och hjältar.


Andra världskrigsveckan 2014

Ännu en titt på ännu en samling nyare och äldre filmer om andra världskriget.

Hongkongveckan 2007

I mars 2007 passade Anders på att bombardera läsarna med recensioner av Hongkong-filmer samt en lång artikel på temat.

Undergångsveckan 2018

I mars 2018 tittade vi på en bunt filmer om hur det kan vara när, eller efter att, världen vänds över ända eller töms på folk.


Vampyrveckan mars 2010

Mitt i värsta vampyruppsvinget fann vi för gott att ägna en vecka åt dessa sällsamma kreatur.

Zombieveckan 2011

Midsommarveckan 2011 tillbringades i sällskap med de levande döda.


     

Dela |