De bästa filmerna under 2012

Russinredaktionen har utsett sina favoriter från filmåret 2012


Järnrörsmän, semisöt kungabebis och en Zlatan i högform. 2012 bjöd på många nyheter, men vi på Russin.nu fokuserar förstås på filmnyheterna. Vi tittar nu tillbaka på ett år där filmutbudet kanske inte överväldigat men där guldkorn ändå kunnat skakas fram.


En liten disclaimer är som vanligt på sin plats. När man blir gubbe, vilket Russin-redax uteslutande består av, uppstår en brist på tid och energi att ägna sig åt banala saker som favorithobbies. Arbete och små barn snor "värdefull videotid" för att citera ett uttryck myntat av 90-talsromantikern Claes Holmström. Även om vi gärna skulle ägna mer tid åt det mer obskyra utbudet på biograferna eller blu ray-butikerna så är det svårt. Brist därför inte ut i gråt om inte din favvorulle från 2012 inte återfinns här. Vi har förmodligen inte sett den (eller så kanske den helt enkelt inte var så himla bra). Så häll upp en god whisky, parkera häcken bekvämt framför datorn och njut av russin.nu:s favoriter från året som nyss passerat.

... och vinnarna är:


1. The Hunger Games (Gary Ross)


När Jennifer Lawrence tog sig in på förra årets topplista i "Winter´s Bone", förutspådde vi ett strålande 2012 för den unga aktrisen. Vi fick rätt. I början av året dundrade "Hunger Games" in på biograferna och imponerade både på kritikerna och den stora publiken. Huruvida författaren Suzanne Collins snott hela storyn från japanska "Battle Royale" spelade helt enkelt inte så mycket roll när resultatet blev en film med så mycket egen fantasi och utstrålning. Det är svårt att se hur man skulle ha filmatiserat denna spännande bok på ett bättre sätt.

2. The Dark Knight Rises (Christopher Nolan)


Sista delen i Nolans Batman-trilogi är minst lika bra som föregångaren. En lång berättelse som spänner över decennier med många svängar och kurvor på vägen. Skurken Bane är nästan lika karismatisk som sin föregångare Jokern, trots att han bär mask hela filmen. Nolans exemplariska syn på specialeffekter, att han undviker CGI så långt det går, ger ett häpnadsväckande resultat och IMAX-kamerorna ger filmen en unik look. Det dröjer nog innan någon annan vågar ge sig på att ta Batman till vita duken igen - det här är svårt att toppa.

3. Hobbit: En oväntad resa (Peter Jackson)


Så var det dags igen. Ännu mer storslagna vyer, feta dvärgar och fantastiska äventyr från Tolkien-verkstaden på Nya Zeeland. Det blev, efter många om och med, Peter Jackson som fick fortsätta regissera. Och lika så gott var väl det, om inte annat för att övergången från "Sagan om ringen"-trilogin känns mer naturlig. Men Jackson har inte legat på latsidan, att casta Martin Freeman som Bilbo var ett genidrag och det är förstås modigt att gå i bräschen för HFR, det vill säga en bilduppdatering på 48 bilder i sekunden istället för de sedvanliga 24. Huruvida storyn håller för tre filmer får framtiden utvisa men än så länge njuter vi av Bilbos resa mot den väldige Smaug.





PERSONLIGA FAVORITER
Här får Russins fem recensenter med egna ord förklara just vad som var riktigt bra, eller riktigt dålig bland filmerna från 2011.


Årets bästa enligt Anders Lindahl

1. "The Raid - uppgörelsen"
Rent juridiskt är det här 2011 års häftigaste film men det var i år den hittade ut i världen på allvar. En indonesisk film med walesisk regissör som förvandlade mig till storögd Hongkong-tittande yngling igen.

2. "The Descendants"
Såvitt jag minns det bästa drama jag såg i år. En både allvarlig, charmig och rolig film med George Clooney på övertygande lågvarv i Hawaii.

3. "The Avengers"
Vissa faller pladask för Nolans Batman. Själv föredrar jag Joss Whedons superhjälte-approach: mer glimt i ögat och kvickare dialog, men inte utan spektakulära skrytscener. En riktigt bra serietidningfilm.

Årets största besvikelse:
Ridley Scotts Prometheus. Ibland snyggt, men mestadels dumt och vimsigt från någon som kan så mycket bättre. Eller kunde, en gång i tiden ...


Årets bästa enligt Andreas Hallgren

1. "Hobbit: En oväntad resa"
Sedan Sagan om ringen-filmerna är det en stolt tradition att inte hinna se årets bästa film innan listan ska sättas ihop. Jag tar en chansning åter en gång på att Peter Jacksons återbesök i Midgård ska vara sevärd å det grövsta. Bilbos äventyr blir alltså osedd årets bästa film.

2. "Dark Knight Rises"
Christopher Nolans tredje tripp till Batman-land är snygg, actionfylld och på det hela taget väldigt trivsam, så den får hamna på årsbästalistan.

3. "Skyfall"
Jag gillar Daniel Craigs mörkare, allvarligare Bond. Kanske är det för att jag egentligen inte är så förtjust i Bond-franchisen överlag, och inte har något emot att traditionerna bryts av rejält. Så, även om jag kan sakna gadget-fetischismen från förr får ändå ”Skyfall” hänga med på årets lista.

Sämsta film:
Den sämsta film som kommer för mig är ”Chernobyl Diaries”. Ett hedersomnämnande för största besvikelse, om än inte usel, går också till Ridley Scotts ”Prometheus”.


Årets bästa enligt Christer Lundevall

1. "The Artist"
Svartvit feelgood-rulle som måste ses!

2. "The Hunger Games"
Boken är bättre än filmen, men filmen är bra nog.

3. "Hobbit: En oväntad resa"
Sjukt lång barnboksfilmatisering som känns hur kort som helst.


Bubblare:
"The Avengers" och "The Descendants".


Årets bästa enligt Johan Hultgren

1. "The Dark Knight Rises"
Grym avslutning på en trilogi som började svagt (drar mig till minnes en usel Katie Holmes som sedemera byttes ut) men som sedan skrällde till och blev suverän. Sista filmen i trilogin är riktigt stark, och tar nya vägar samtidigt som den vidhåller respekten för ursprungsmaterialet i serietidningarna. IMAX-fotot är tokhäftigt.

2. "Ted"
Skönt med en komedi som man kan skratta åt - de är mer sällsynta än vad man kan tro. Seth MacFarlane tar klivit över till vita duken med bravur, i denna roande skröna om teddybjörnen som får liv - men som inte är lika bedårande 30 år senare. Mycket roliga blinkningar till 70- och 80-talisterna. Även Mark Wahlberg klarar sig igenom filmen utan att vara det minsta usel och skönsjunger än en gång på vita duken (minns Dirk Digglers musik i "Boogie Nights" med förtjusning).

3. "The Hunger Games"
Filmen var precis som jag hade föreställt mig boken medan jag läste den. Det tror jag aldrig har hänt tidigare. Storyn är spännande och originell och Jennifer Lawrence är skittuff i huvudrollen. Vill dock minnnas att bok två och tre var riktiga nedköp i jämförelse med ettan så min förhoppningar på uppföljarna är inte höga.

Bubblare:
"Looper"
Lite för ogenomtänkt premiss hindrar en annars bra tidsresefilm att nå högre höjder.

Största besvikelsen:
"The Amazing Spider-Man". Meningslös uppföljare som inte stod en suck mot Sam Raimis filmer. Under rubriken meningslösa uppföljare hamnar också "Total Recall".


Årets bästa enligt Johan Lindahl

1. "The Hunger Games"
En domedagsdrypande men ungdomligt attraktiv dystopi, med både passionerade personligheter, äventyr i vildmarken och påtaglig cynism inför societeten i en möjlig framtida totalitär makts korridorer. Tillspetsat, inte helt nytt som idé men nästan helgjutet engagerande även för mig som inte läst böckerna bakom det bombastiska brutalspektaklet.

2. "Mission Impossible: Ghost Protocol"
Bond, Batman och andra tunga klassiska hjältar blev trots påfallande pondus och en del häpnadsväckande händelser frånkörda i action- och nagelbitarhänseende av agent Ethan Hunt med benäget bistånd av en uppfinningsrik trio assistenter i kamp med en psykopatisk - svensk. Yes, we can be bad too!


3. "Miss Bala"
Mexikos massiva interna motsägelser och komplicerade konflikter koncentreras på ett gripande, obehagligt sätt i skildringen av ett enskilt människoöde, där alla val blir omöjliga och ingen utväg verkar finnas när de djävulska hjulen bara fortsätter att rulla obarmhärtigt och envetet. Ingen dystopi utan en drabbande dysto-nu.

Bubblare:
"The Dark Knight Rises", "The Avengers", "Skyfall", "The Descendants"

© Johan Hultgren
2012-12-30






     

Dela |