De bästa filmerna under 2006

Russinredaktionen har utsett sina favoriter under filmåret 2006


2006 var ett spännande filmår med många bra filmer i många olika genrer. Russin har, som traditionen bjuder, gjort en lista över det som tilltalade oss mest under året som gick.


Vi kommer aldrig att kunna se allt som går på bio eller strömmar hit via dvd och video. Känn dig därför inte alltför ledsen om inte din favorit kom in på listan i år, det här är helt enkelt våra personliga favoriter från året som gått. Vi har valt ut filmer som haft svensk biopremiär under 2006 och därför har fantastiska verk som "The Fountain" och "The Departed" fått stryka på foten till nästa år.

And the winner is ...

1. München (Steven Spielberg)
Spielberg visar hur långt han kommit sedan "E.T." och "Indiana Jones" (och "Schindlers List" om man är på det humöret) i denna hämndoddysé, där bland andra Eric Bana imponerade stort på Russins medarbetare. Årets bästa helt enkelt.

2. Science of Sleep (Michel Gondry)
Drömmar har sällan gestaltats så trovärdigt på film som i Gondrys lilla bagatellmästerverk om en kille som lever i gränslandet mellan dröm och verklighet. Kärlekshistorien är söt och effekterna är underbara.

3. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (Larry Charles)
Gamle Seinfeld-författaren Charles slog sig ihop med Sacha Baron Cohen och resultatet blev över allas förväntan. Även de buttraste kritikerna låg dubbelvikta på biograferna, och så även Russin-redax



PERSONLIGA FAVORITER
Vi har också låtit alla i redaktionen välja ut sina personliga favoriter och förklara varför de är så bra:


Årets bästa enligt Anders Lindahl:

1. "Munchen"
Spielbergs vuxna hämndfilm är nästan årets "Undergången"; en karg,
modig och tankeväckande tillbakablick i det förra århundradets mörka skrymsler. En film där mord begås både av och på människor. "München" är faktiskt så bra att jag inte är säker på att jag vill se den igen.

2. "Grizzly Man"
Till min överraskning har jag gång på gång under året hört mig själv
tala mig varm för en slags björndokumentär sammanställd av Werner Herzog. Förklaringen är enkel: "Grizzly Man" är verkligen både
fascinerande, kuslig och gripande.

3. "Borat"
Borat är rolig.

...och sämst
Från ett år fullt av besvikelser tar nog ändå den enfaldiga och
totalt oerotiska ”Basic Instinct 2” kalkonpokalen, en film som verkar ha gjorts av ett enda skäl: att bevisa att Sharon Stone fortfarande "har det". Att hon tyvärr inte har det längre är bara ett av problemen …


Årets bästa enligt Andreas Hallgren
1. "Science of Sleep"
Annorlunda och riktigt roligt, med drömmar som faktiskt känns som verkliga drömmar. Full pott för Gondry igen.

2. "Storm"
Mårlind/Stein har med serien "Snapphanar" i jul visat att de har talang för action, men behöver hjälp med skrivandet som ibland blir tokigt stelt. Detsamma gäller serieactionfilmen "Storm". Inte årets bästa, naturligtvis, men utstickare i svensk filmskörd ska premieras.

3. "München"
Spielbergs verklighetsdrama visar att skillnaden mellan terrorister och de demokratiska makter som ska stoppa dem ofta är mindre än vad man kunnat önska sig. En sanning som, tyvärr, har varit högst aktuell även under 2006.

... och sämst
"Göta kanal 2 - kanalkampen"
För årets sämsta film gör jag en Kerstin Hallert. Jag har inte sett filmen. Jag har ingen tanke på att se filmen. Jag fäster hellre en bur med levande råttor på mitt ansikte än ser filmen. Jag VET att "Göta kanal 2" är årets sämsta film.


Årets bästa enligt Christer Johansson:

1. "Match Point"
För en gångs skull inte helt Woody-söndersnackat.

2. "Borat"
Inte stor filmkonst, men stor humor.

3. "Pingvinresan"
Himla bra skådespelarinsatser.

... och den största besvikelsen:
"The Fog"
Kommentarer överflödiga


Årets bästa enligt Johan Hultgren:

1. "Brokeback Mountain"
Jättefina Wyoming-miljöer utgör kuliss för den bästa romantiska filmen sedan "Broarna i Madison County". Ang Lee har tagit sig i kragen igen efter några års irrande i periferin. Nu är han uppenbarligen tillbaka med besked.

2. "Science of Sleep"
Inte lika förtrollande som "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" men ändå mycket hjärngodis och undersköna cellofaneffekter utan några cgi-onanisessioner. Tänk Staffan Westerberg, Boktipset och en balja LSD.

3. "Little Miss Sunshine"
En riktig superensemble tar ett riktigt bra mysmanus och skapar stor humoristisk filmkonst. Slutscenen är den mest förlösande katarsis vi upplevt sedan Luke sköt ner dödsstjärnan.

...och sämst:
"Saw II"
Jigsaw spottar vidare på den delen av biopubliken som uppskattar bra skräck. Resten jublar förstås.


Årets bästa enligt Johan Lindahl:

1. "München"
Eftersom "The Departed" inte haft Sverigepremiär än så blir valet aningen enklare. Spielberg har gjort både spännande verklighetsflykt och gripande realism förr, men aldrig varit så här komplex och dubbeltydig. Att den fortfarande lever om i huvudet mer än allt som kommit senare i år är ett riktigt styrkebesked.

2. "Babel"
Jag brukar sucka trött när någon förklarar att den Fantastiske Regissör XX eller Artist YY har "gjort det igen". Men det är väl ungefär det som Alejandro González Iñárritu...gjort. Alltså Det. Igen.

3. "The Prestige"
Lite läcker eskapism ska väl vara med också. Eller är detta verkligen bara finurligt fantasibyggande? Kanske är det årets mest realistiska film när man tänker efter?

...och den sämsta:
Värst rakt av: "The Visitation" (endast på dvd, tror jag). Mest storslagna misslyckande: "Da Vinci-koden".


© Johan Hultgren
2006-12-30






     

Dela |