Match Point (2005)

Game, set and Woody Allen

4 russin

De flesta filmer mår bäst av att man inte läser baksidetexten på DVD-omslaget. Så när ni nu går och hyr den här filmen efter att ha läst recensionen, ty ni kommer att vilja se filmen efter att ha läst recensionen, skippa allt läsande och börja flukta direkt. Allt som händer fram till en timme och 30 minuter in i filmen står att läsa, småtråkigt och onödigt. Summeringen nedan sträcker sig bara en halvtimme in i filmen, så nöj er med den istället.

Chris, före detta tennisproffs, får sig ett kneg i London som personlig tennistränare åt extremrika överklass-snobbar. Han blir snabbt kompis med Tom, en rikemansbrat från en über-rik familj, börjar dejta systern Chloe och är snart medlem i familjen. Han erbjuds jobb i faderns firma och gifter sig med Chloe.

Kometkarriären är utstakad, allt rullar på och Chris får allt serverat på ett fat. Så tråkigt då att han skulle gå och bli lite sugen på Toms blivande fru Nola, som av en händelse är en riktig überbabe...

Woody Allen är ju expert på långa, rappa och snygga dialoger och Match Point är inget undantag. Den så engelskt artiga överklassdialogen är briljant, och ger en känsla av tidlöshet – Match Point skulle lika gärna kunna utspela sig på 20-talet. Att Allen dessutom har valt att ge filmen mono-ljud och ett soundtrack bestående av diverse arior förstärker känslan och flimrande svartvita för- och eftertexter bygger på det hela ytterligare.

Filmen börjar som ett drama, för att sakta men spikrakt säkert gå över till en thriller. Mot slutet är Match Point en nålsittning utan dess like. Ett solklart serve-ess från Allen!

© Christer Johansson
2006-07-24


DVD / Blu-ray

DVDn som man hyr i butiken innehåller nada, nothing, nichts så som det brukar vara nu för tiden, tråkigt men ack så sant.
Match Point: Scanbox

Originaltitel: Match Point
USA / Storbritannien, 2005
Regi: Woody Allen
Med: Scarlett Johansson, Jonathan Rhys-Meyers, Emily Mortimer m fl

Genre: Drama, Thriller
Svensk biopremiär: 2006-01-20     

Dela |