De bästa filmerna under 2017

Russinredaktionen har utsett sina favoriter från filmåret 2017



Fröjden er alla! Nu är det dags för ett nytt år och nya goa filmupplevelser. Världen präglades 2017 av osäkerhet, om oroshärdar i Nordkorea, en stollig Trump och hur vi beter oss mot våra medmänniskor både online och IRL.
Men innan vi klockar in det nya året, ser framåt och pangar av de fyrverkeripjäser som fortfarande är tillåtna så är det dags att summera föregående filmår. 2017 kändes som ett ganska vitalt filmår där flera filmer faktiskt hade känslan av att man faktiskt kommer att komma ihåg dem om 10 år.

Redaktionen på Russin.nu börjar bli ordentligt vuxen, vilket i vårt fall innebär att vi har barn som lämnat småbarnsåren. Detta innebär ett litet uppsving i andelen tid man har att lägga på att se ny film som inte är "Frost". Därför är alla russin-medarbetare med och tycker till i år. Men även med det i åtanke så missar vi otroliga mängder bra film. Så som vanligt så är det inte av missunnsamhet som din favorit kanske inte återfinns på listan, utan vi har förmodligen inte ens sett den.

Väl mött 2018!


1. Blade Runner 2049 (Denis Villeneuve)

Att gräva upp gamla filmer och spela in senkomna uppföljare har varit en liten trend de senaste åren. Vi tycker att denna reboot-trend är roligare än remake-trenden som föregick den och ett fint exempel är "Blade Runner 2049". En film främst fokuserad på "mening" enligt Russins recensent. "Den alltid akuta frågan om människovärde och vad detta innebär i en värld där artificiella intelligenser
och skapade existenser är en del av vardagen".

2. Star Wars Episode VIII - The Last Jedi (Rian Johnson)

En film som splittrade fansen, men som enligt russin.nu duger mer än väl för att bli årets näst bästa rulle. Filmen gav en chans att ta farväl av gamla karaktärer och se de nya utvecklas i synnerligen intressanta riktningar. Överdådiga scenerier och den ödesmättade stämning som skola medfölja andra delen i en trilogi gör att den i många avseenden står sig väl mot sin måttstock - "Empire Strikes back".

3. Wonder Woman (Patty Jenkins)

"Wonder Woman" må hyllas som en feministisk triumf som banar väg för en fräsig superhjältinna i typisk manlig terräng, men vi kommer komma ihåg den som filmen som gjorde superhjältefilmer underhållande igen. Vem orkar med alla svulstiga, gravallvarliga Justice League och Avengers-filmer, när man för en gångs skulle kunde uppleva ett tvättäkta klassiskt äventyr med både spänning och skratt. Russin.nu var inte eniga om filmens storhet, men det är inte omöjligt att detta kan bli en klassiker i genren. Tiden får avgöra.



PERSONLIGA FAVORITER
Här får Russins fem recensenter med egna ord förklara just vad som var riktigt bra, eller riktigt dåligt, bland filmerna som hade svensk biopremiär under 2017.

Årets bästa enligt Anders Lindahl

1. "The Handmaiden"
Chan-wook Parks totala kontroll och coola koreaniserande av brittisk roman blir till en förfärande och fängslande film med flera fascinerande twistar.

2. "Your name"
Finfin animé med oförglömliga bilder.

3. "Logan: The Wolverine"
Tung, seriös X-men-film. Precis vad den här famlande franchisen behöver för att läggas ner med lite värdighet (något de förstås inte kommer att göra, men ...)

4. "Vaiana"
Min 6-åriga dotter propsar på en listplats, och inte mig emot. Låtarna har gått på högvarv hemma halva året utan att driva mig till vansinne och filmen är fin.

5. "Geralds lek"
Vilken överraskning! Jag trodde faktiskt inte att det här extrema thrillerdramat gick att filma, än mindre på ett så här fängslande vis.

Årets besvikelse:
Även utan egentliga förväntningar tvingas jag konstatera att "The Dark Tower" är en puttefnutt till film jämförd med förlagan och potentialen. De flesta King-vänner hade kunnat skriva ett bättre manus som vunnit åtminstone trogna läsares respekt.


Årets bästa enligt Johan Hultgren

1. "Star Wars Episode VIII - The Last Jedi"
"The Force awakens" började lovande, men "The Last Jedi" visar med självförtroende och stora ambitioner var skåpet ska stå. Med mycket mörker och med en sanslöst bra bad guy i form av Kylo Ren - som här helt skrotar sin gimmick med masken och rösten, men även utan dessa framstår som lika mystisk, komplex och mäktig. Jag kan knappt vänta på episode 9.

2. "Wonder Woman"
Sanslöst underhållande superhjältefilm. Gal Gadot är magnifik i titelrollen.

3. "La La Land"
Jag älskar hela idén med den här filmen. En modern musikal som ständigt tittar i Gene Kelly-backspegeln. Sångerna är mäktiga och många scener fantastiska. En starkare manlig lead än Ryan Gosling hade dock varit önskvärd.

4. ”Vaiana”
Vi upplever en ny guldålder för Disney som inte verkar kunna göra fel just nu. En spännande historia, starka låtar och cool hjältinna som matchats med en lika cool manlig hjälpare samt årets roligaste tupp.

5 ”Get Out”
Skräck-genren har haft ett bra år 2017. Många riktigt intressanta nagelbitare har passerat på biograferna i år. Men mest av alla gillade jag "Get Out" - den mest paranoia-framkallande filmen sedan "Rosemarys's Baby"

Bubblare:
"IT", "Annabelle 2: Creation", "Baby Driver", "Handmaiden"

Årets sämsta:
"The Mummy"
Universal försökte kicka igång en ny franchise med denna stendöda film. Att låta Russell Crowe dyka upp halvvägs in i filmen enbart för att promota nästa film var årets dummaste tilltag.


Årets bästa enligt Johan Lindahl

1."Under skuggan"
Kunde kanske ha kallats ’Under radarn’. Filmer som denna har en tendens att bara blåsa bort i flödet. Synd. Kombinationen av närtidshistoria (i det här fallet 1980-talskriget mellan Irak och Iran), underdrivna absurditeter samt en spökskröna som bara smyger sig på och successivt mumsar undan allt motstånd, är svåremotståndligt skrämmande. Tankeväckande. Och skrämmande svåremotståndlig.

2. "Blade Runner 2049"
Tillbaka till framtiden. Igen. En av de mörkare och mindre attraktiva framtidsvisioner som skådats (i hård konkurrens, med tanke på filmhistoriens samlade syn på vad som kanske komma skall) har i alla fall resulterat i en av årets attraktivaste filmer.

3. "Baby Driver"
Provokative programledaren Bill Mahers sågning av den här filmen och i princip hela ’köra bil jättefort för att komma undan snuten’-subgenren är ganska rolig. Själv hade jag mycket mer nöje av det här än av biljaktsfilmer i gemen. Bara ljudspåret med de omsorgsfulla musikvalen är värd entréavgiften.

4. "Get Out"
Frestande att rekommendera med ett ’ju mindre du vet om handlingen i förväg, desto bättre’. Men det handlar till stor del om fördomar. Och den förfelade föreställningen att inte ha några. Levererat med ett skratt-möter-skräck-scenario som seriöst skruvar runt betraktarens huvud ett par varv.

5. "Silence"
En prövning som du kanske inte vill gå igenom mer än en gång. Men våga ändå gå igenom den en gång. Som Scorseses antites till den ohejdade hedonismen han penetrerade i ”Wolf of Wall Street”. Om det är botgöring, så är det i klass med Robert De Niros släpande på sin avlagda legoknektrustning genom kuperad terräng i ”The Mission”. Ha det så trevligt!

Bubblare:
"Okja", "Colossal", "Skönheten och odjuret", "Dolda tillgångar"

Årets bästa tv-serie:
"The Handmaid’s Tale" - en i sanning munter saga för vår tid. Eller åtminstone en saga för vår tid.


Årets bästa enligt Christer Lundevall

1. "Blade Runner 2049"
”Film ska ses på bio” har sällan varit mer sant. Ett audivisuellt retrofuturistiskt mästerverk som aldrig kan komma upp i samma nivå hemma i TV-soffan.

2. "Wonder Woman"

3 "Star Wars Episode VIII - The Last Jedi"

Årets mest överskattade:
"Dunkirk"
Snygg och storslagen, men fånig och ryggdunkande krigsfilm där man inte känner något för någon.

Årets överraskning:
"Dark" (TV-serie, Netflix)
Tyska tidsresor som håller dig på helspänn!


Årets bästa enligt Andreas Hallgren

1. "Spider-Man: Homecoming"
Ännu en reboot på Spider-Man, men det som kunde blivit rätt tröttsamt och tjatigt blir med Tom Holland i titelrollen och Jon Watts bakom spakarna en riktigt underhållande film.

2. "Apornas Planet: Striden"
Snyggt och delvis gripande när Caesar får sin egna version av Conrads "Mörkrets hjärta".

3. "Ghost in the Shell"
Rupert Sanders live-version av Mamoru Oshiis anime-klassiker från 1995 är en pastisch med många scener och bildval hämtade rakt från originalet. Den tillför knappast något nytt, men jag kan ändå inte låta bli att gilla den som ett återbesök till originalet i ny tappning.

Årets överraskning:
Luc Besson har de senaste åren gjort sig känd för att skapa överdesignade och ofta undermåliga och märkliga barnfilmer. Det var därför med viss rädsla jag slog på "Valerian". Och visst, det är konstigt och överdesignat som gäller även i år, men ändå rätt underhållande.

Årets tröttsammast:
"Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge"
Det som 2003 började med en genomcharmig film inspirerad av en tivoliåktur slutar med slutna ögon och en gäspning när samma manér återupprepas i oändlighet.

© Johan Hultgren
2017-12-31






     

Dela |