De bästa filmerna under 2023

Russin-redaktionen summerar året som gått inom film och tv



2023 var ett intressant filmår. Någor är inte som det ska i drömfabriken, givna kassakor floppar i strid ström på biograferna - trots nyordet och fenomenet "Barbenheimer" - och många är snabba att deklarera biografernas död. Men även på streamingplattformarna gror de finansiella problemen, med bristande lönsamhet och oförmåga att bibehålla kvalitetsnivån, samtidigt som konkurrensen ökat och kundbasen är betydligt mindre lojal än förr.

Vad än 2024 har att bjuda på känns det i alla fall som att vi just nu befinner oss i något slags brytpunkt, och att det kommande året kommer utmynna i någon slags standard för lång tid framöver. Vi önskar i alla fall alla besökare ett gott nytt 2024, och hoppas att filmupplevelserna det kommande året blir fantastiska!

1. Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1 (Christopher McQuarrie)

Stark, cool action av en numer sällsam sort. De höga ambitionsnivåerna infrias av alla inblandade som kör gasen i botten ända in i mål. Och Tom Cruise visar varför han fortfarande är den största filmstjärnan i världen.

2. "Spider-Man: Across the Spider-Verse"
(Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson)

Superstabil uppföljare till överraskningen "Into the Spider-verse" från 2018. I en tid då nya superhjältefilmer brister i fantasi och berättarlusta, får vi här raka motsatsen. Det bådar mycket gott för den tredje och sista delen.

3. Guardians of the Galaxy Vol.3 (James Gunn)

Marvel Studios enda succé under 2023, och en välförtjänt sådan. Mycket görs med samma framgångsrecept som tidigare, men många scener av den mörkare slaget ger ett större djup än föregångarna. Vi är nyfikna på att se vad James Gunn har att bjuda på i framtiden - närmast ligger ju en femtielfte reboot av Superman.

3. Killers of the Flower Moon (Martin Scorsese)

På delad tredjeplats hittar vi Martin Scorsese som samlat det gamla gänget, tillsammans med nya stjärnskott, för att gestalta historien om Osagefolket och deras oljefyndigheter. Mycket nerv, spänning och obehag.

4. Babylon (Damien Chazelle)

Dekadens, Hollywood-magi och elefantbajs har aldrig blandats på et bättre sätt. Åsikterna om huruvida Chazelle lyckades med sin film var många, men en sak är säker - du har aldrig sett, och kommer förmodligen aldrig se, något liknande.



PERSONLIGA FAVORITER
Här får fyra av Russins fem recensenter med egna ord förklara just vad som var riktigt bra, eller riktigt dåligt, bland filmerna från 2023.


Johan Lindahl

1. "Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1"
Sviten har varit stabilt spännande i flera år och varje vända lyckas iscensätta nya värstingvarianter av omöjliga uppdrag och inte minst de mest häpnadsväckande kraftprov för Ethan Hunt med anhang. Det här är ett oavslutat kapitel som ändå är episkt i sitt anslag och kanske mer implicit personligt än något av de tidigare i serien.

2. "Babylon"
Så väldigt mycket FILM! Hollywood om Hollywood på ett oerhört utsvävande sätt. För mycket av allting? Jag sväljer det. More is more – åtminstone ibland. Margot Robbie går in utan skyddsnät och plöjer genom bråten med till synes oförskräckt entusiasm.

3. "Tár"
Dirigenten Lydia Tár är troligen inte världens trevligaste rollfigur någonsin, men kreativa genier är inte alltid det. Däremot är det klarlagt bortom alla tvivel att Cate Blanchett numera är en av världens bästa aktriser. "Tár" tar en tur som blir mörkare och mörkare, men är svår att slita sig ifrån och måste följas till slutet oavsett vart vägen leder.

4. "The Fabelmans"
Steven Spielbergs nedtonade men följsamma fiktionaliserade familjehistoria hade starkare resonans och emotionell punch än jag räknat med. En personlig betraktelse som regelbundet lockar fram 'aha-reaktioner' och åtminstone en illusion av att man förstår en redan legendarisk filmskapare lite mer på djupet än tidigare.

5. "The Killer"
Hur var det med trevliga eller mindre sympatiska rollfigurer? Ännu en resa med en individ du kanske egentligen inte vill ha som sällskap från början, men kräver att du hänger med till målet när ni väl har påbörjat bekantskapen.

Tv-serier:

"Cunk on Earth"

"Silo"

"The Great"

Fina filmpodcaster:

Filmspotting
The Big Picture
Unspooled




Anders Lindahl

1."Spider-Man: Across the Spider-Verse"
Inte bara ett stilistiskt högvattenmärke, inte bara en manusmässig berg- och dalbana, utan också rätt och slätt bra.

2. "Oppenheimer"
En traditionell biopic och ändå inte, med några scener som inpräntar sig i minnet för gott och en underliggande, malande fråga om vilket ansvar mannen bakom atombomben kan avkrävas.

3. "John Wick: Chapter 4"
Ett värdigt slut (?) på actionfilmernas actionfilmer. Med andra, det är väldigt mycket action, och Keanu Reeves är sådär stoiskt stenhård men inte iskall som nästan bara Keanu Reeves kan vara.

4. "Barbie"
('Ett cultural moment', sa en kollega). Ja, och dessutom rolig, allvarlig och ibland genuint knäpp.

5. "Babylon"
Det här var visst Margot Robbies år, att döma av min lista. Damien "Whiplash" Chazelle verkar ha fått helt fria händer i sin ocensurerade hyllning till gamla Hollywood, där teman från "Singing in the Rain" möter betydligt mindre tillrättalagda sekvenser. Ambitiöst och kompromisslöst men verkligen inte för alla. Så här har du till exempel aldrig sett Tobey Maguire, och det är inte säkert att du ville det heller.

Årets besvikelse (och ändå inte):
"The Banshees of Inisherin". Den har så enorm potential och det är så mycket som är rätt. Men precis som i "Three Billboards" går Martin McDonagh all in på en fix idé om hur det ska bli 'mer intressant', som om det behövdes, och underminerar sin egen berättelse. Det räckte så långt utan effektsökeriet och krystade påhitt som åsnans öde. "In Bruges" är inte helt fri från sånt men fortfarande hans bästa.


Tv-serier:
Att "The Last of Us" hade potential att bli en väldigt stark tv-serie var uppenbart för alla som spelat spelet. Att det också blev det skänker stor glädje och stort allvar. Men ett år när "Succession" avslutas är förstås ett år då alla andra tv-serier får slåss om silverpokalen. Det var var också året då jag lite sent upptäckte den episkt cringiga och ofta otroligt roliga Netflix-serien "I think you should leave". Lika jobbig och kul som "Curb your enthusiasm" men i form av lösryckta och ofta abrupt avslutade sketcher.

Spel
som vanligt har jag spelat gamla spel, det är lite av min specialitet. Dels en av förra årets kioskvältare, "Elden Ring", dels något riktigt gammalt: "The Witcher 3".

På ytan är de snarlika med sina stora, öppna världar och sitt krångliga karaktärsbyggande men på många vis helt annorlunda. "Elden Ring" är på sitt sätt beroendeframkallande med sina märkliga fiender och sina visuellt fängslande regioner men "Witcher" är helt klart det som som ger mest story. Nästan löjligt mycket story! Som när man måste leja ordningsvakter och skriva manus till en teaterföreställning som är tänkt att locka fram en person som kanske kan berätta var en annan person finns, som i sin tur kanske kan berätta var en tredje person finns. Fantastiskt! (För att skänka detta något senkomna tips ett sken av aktualitet nämner jag att första spelet i Witcher-serien just nu görs i nyversion.).




Christer Lundevall

1. ”Guardians of the Galaxy Vol.3”
När alla superhjältefranchiser går åt fanders kan man fortfarande lita på att galaxens väktare levererar ohämmad underhållning.

2. ”Asteroid City”
Snygg, snyggare, en film av Wes Anderson

Tv-serier:
1. ”Last of Us”
2. ”Slow Horses”
3. ”Succession”

Låt:
Sacrifice (feat. Kx5) - deadmau5, Kaskade & Sofi Tukke




Johan Hultgren

1. ”Killers of the Flower Moon”
Mycket fängslande historia om Osagefolket i 20-talets USA. Amerikanska urinvånare som blev rika på oljefyndigheter, men som undan för undan manipulerades att ge upp stora delar av sin rikedom. De Niro och DiCaprio är fantastiska tillsammans och nya stjärnskottet Lily Gladstone är också jättebra. Scorseses regi är "flawless".

2. "Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1"
En riktigt gedigen actionfilm, med otroliga stunts och en häftig historia. Tom Cruise visar att gammal är äldst, och det enda vi kan hoppas på är att de måttliga framgångarna på biograferna för denna film, inte får negativa konsekvenser på Part 2.

3. "Spider-Man: Across the Spider-Verse"
Den första filmen "Into the..." (2018) var verkligen en frisk fläkt när den kom. Här kommer mer av samma och även om den saknar lite av första filmens fräschör så är det fortfarande spännande och vitalt berättande på en nivå vi inte varit bortskämda med sedan de vanliga Marvel- och DC-rullarna tappade bollen.


Tv-serier:

“Last of us”
"Only Murders in the Building"
"Succession"
"Silo"



© Johan Hultgren
2023-12-29

Foto: Christian Black/Paramount Pictures
"Här ska skåpet stå"
Tom Cruise visar var skåpet ska stå i årets toppfilm "Mission Impossible - Dead Reckoning Part One"

© Sony Animation
Från klarhet till klarhet. Miles Morales bataljer bjöd på stor underhållning 2023.

© 2014 MARVEL
Rocket utforskar sitt förflutna i "Guardians of the Galaxy Vol 3".

© 2023 Apple TV
Martin Scorsese är fortfarande regissörernas regissör. "Killers of the Flower Moon" är något i hästväg, både i längd och kvalitet.






     

Dela |