De bästa filmerna under 2019
Russinredaktionen har utsett sina favoriter från filmåret 2019
Ett nytt år nalkas och det betyder en ny topplista över årets bästa filmer. I år verkar all konsensus kastats ut genom fönstret, då alla redaktionsmedlemmar hade väldigt olika bidrag till sina listor. Alla hade sina egna pärlor från året som gått, vilket gjorde sammanställningen av denna lista till en utmaning.
Men en lista blev det till slut. Som vanligt bör sägas – livspusslen gör det omöjligt för oss att se allt som kommer på bio, vilket gör att många bra filmer säkert saknas från listan.
När Russin.nu snart går in på sitt 20:e år, hälsar vi er hjärtligt välkomna att besöka oss i det nya decenniet!
1. The Irishman (Martin Scorsese)
Scorseses svanesång till gangsterfilmen samlade alla superstjärnor inom genren för ett sista jobb. Att se De Niro, Pacino, Harvey Keitel och Joe Pesci tillsammans, med Scorsese bakom kameran, är filmmagi. Vi kan bara hoppas att vi får möjlighet att se något liknande igen.
Listans förstapristagare Martin Scorsese har uppenbart influerat detta starka thrillerdrama med en helt egen take på en av populärkulturens mest kända banditer. Att Joaquin Phoenix kommer vara inblandad i nästa års Oscars-strid är ingen högoddsare.
På delad tredjeplats hittar vi det sista (?) kapitlet i Avengers-serien, där våra hjältar försöker göra något åt den läbbige Thanos slutgiltiga plan. Här finns mänsklighet, humor och äventyrskänsla insprängda bland alla dataeffekter och sannolikt är det därför Avengers-serien hållit biopubliken i ett järngrepp. Konsekvent gedigen storytelling och en konstant hög kvalitetsribba lönar sig.
Tunga intriger och maktspel i brittisk slottmiljö på 1700-talet. Lanthimos film har imponerat på både kritiker och publik, och hamnar på delad tredjeplats i årets lista. Triangeldramat mellan Emma Stone, Rachel Weiz och Olivia Colman ”skruvas upp till något svårbeskrivligt underhållande” enligt Russins recensent.
Serien “Deadwood” har alltid varit en favorit hos flera i Russin-redaktionen. Denna western-serie avslutades enligt många alldeles för tidigt, när HBO lade ner den efter tre säsonger 2006. I år fick fansen äntligen chansen att se vad som hände sedan, och enligt Russins recensent var den ”nästan så bra som vi hade hoppats”.
Starkt avslut i ett av de mest rafflande action-spektaklen som kommit från Hollywood på senare tid. Gamla kickboxaren Chad Stahelski visar varför han är en regissör att hålla ögonen på i framtiden.
6. Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (J.J. Adrams)
Härligt medryckande rymdäventyr som ger trilogin en fin och dramatisk avrundning. J.J. Abrams, som fått en hel del kritik för sin hantering av trilogin, kan ge sig själv en klapp på axeln för ett väl utfört värv.
PERSONLIGA FAVORITER
Här får Russins fem recensenter med egna ord förklara just vad som var riktigt bra, eller riktigt dåligt, bland filmerna som hade svensk biopremiär under 2019.
Årets bästa enligt Anders Lindahl
1. "Avengers: Endgame"
Hade jag med den på decennielistan vore det väl bra konstigt om den inte dök upp här också.
2. "Deadwood: The movie"
Under ett år av avslut fick vi Deadwood-fans filmen vi förtjänade, och den var nästan så bra som vi hade hoppats.
3. "John Wick 3: Parabellum"
All in! Total film!
4. "Klaus"
En riktigt bra julfilm. Vinterljuset, animationsstilen och en solid originstory som inte förstör temat.
5. "Toy Story 4"
En "onödig" men oväntat bra epilog till en lika filmtekniskt historisk som rolig och engagerande filmsvit.
Serier:
I år upptäckte jag ”Succession”, och har inte slutat prata om den sedan dess. Brian Cox, manuset, nerven och humorn. Och inte minst Jeremy Strong.
Årets bästa enligt Johan Hultgren
1. "Joker"
Joaquin Phoenix är bäst i klassen. En ”Taxi Driver” för 2020-talet.
2. "Parasit"
Bong Joon Ho träffar äntligen helt rätt. Efter många ”bra men inte klassiker”-filmer faller alla hans unika berättarelement rätt i denna komedi/thriller/drama/skräck-film som man inte glömmer i första taget. Ännu ett bevis för att Sydkorea är en av de mest vitala filmnationerna i världen.
3. "The Irishman"
Lite för tillrättalagd i jämförelse med Scorceses gangsterklassiker från 90-talet, men den här filmen osar kvalitet ut i fingerspetsarna och det känns underbart att få se alla dess giganter tillsammans för (förmodligen) sista gången.
4. ”Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker”
Härlig äventyrskänsla och med mäktigt gravallvar när situationen så kräver. Stark final och en stor upphämtning från den mer svajiga episod 8.
5. "John Wick 3: Parabellum"
Fullt ös – medvetslös! Återigen en stark final som är minst lika bra som sina strålande föregångare. Keanu blir nog inte bättre än så här.
Årets besvikelser:
"Once upon a time in Hollywood"
Inte sämst förstås, men den här typen av fragmentariskt berättande utan röd tråd är inte vad jag förväntar mig från Tarantino.
“Jurtjyrkogården”
Poänglös nyinspelning av Stephen Kings bok, där den stora twisten inte väger upp det faktum att den gamla filmen från 1989 är bättre på nästan alla plan.
Årets bästa enligt Johan Lindahl
1."The Favourite"
Tre kvinnor intrigerar i ett dysfunktionellt hov, i en historia med delvis dokumenterad bakgrund som skruvas upp till något svårbeskrivligt underhållande.
2. "Us"
Vem är du och vem är jag? Finns det några därunder som vill komma upp och ta över? Och har vi i så fall förtjänat det? Många frågor ställs på sin spets i Jordan Peeles andra egenregisserade film som visar att "Get Out" inte var en lyckträff.
3. "Once upon a time in Hollywood"
Ny historielektion av farbror Tarantino. Med utgångspunkt från en sliten skådespelare i Los Angeles, sent 1960-tal. Guldålder eller depression? Kanske lite av båda.
4. "Rocketman"
Inget direkt barntillåtet liv. Elton John hade det inte så lätt under uppväxten eller under den tidiga karriären som skildras i en frenetiskt färgsprakande fantasytappning med alla stämnings- och känslolägen insprängda. Musiken är rätt OK för övrigt, om någon undrade.
5. "Instant Family"
Idén att ta emot inte bara ett, utan tre, fosterbarn på en gång visar sig vara början på en oförutsägbar odyssé för det händiga husfixarparet som ställs inför helt nya utmaningar. Och glädjeämnen. Resultatet blir en turbulent och ömsint charmoffensiv.
Bubblare:
“Long shot”, “Deadwood the Movie”, “Vice”, “The Irishman”
Årets bästa enligt Christer Lundevall
1. "The Irishman"
Ett abnormt värdigt avsked av mästerregissören tillsammans med årtiondets starkaste skådespelar-ensemble.
2. "Marriage Story"
Få kan gräla på film såsom Driver och Johansson. Jobbig med ack så bra!
3. "Sorry We Missed You"
Starkt, uppslitande och hjärtskärande.
4. "Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker"
Värdigt avslut som man hade kunnat diskutera i oändlighet om det funnits mer plats på den här hemsidan.
5. "Midsommar"
Är den bra eller dålig? Minnesvärd men svår att hata och/eller hylla.
Årets besvikelse:
”Midsommar”
Är den bra eller dålig? Minnesvärd men svår att hata och/eller hylla.
TV-serie:
”Stranger Things” fortsätter att leverera. Men man måste även nämna Ricky Gervais som gör ett lysande jobb i ”After Life”. Och SVTs ”Det Svenska Popundret” är ett måste!
© Johan Hultgren2019-12-31