Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

"I Never Found The Right Band. So I Started My Own"

4 russin

Huruvida titeln är en Beatles-referens låter jag vara osagt, och konstaterar bara att detta är uppföljaren till en av de piggaste superhjältefilmerna i modern tid. Men att det tydligen var fem år sedan första filmen kom känns lite chockartat.

Bra var den i alla fall, ettan. Svindlande tempo, spattig action och mänskliga människor (och i ett fall en spindelgris). De (bland andra Phil ”Lego-filmen” Lord) fick så många rätt att man hade kunnat känna en viss oro inför uppföljaren om man inte, som jag, redan har råkat läsa ’överallt’ att den är jättebra. Vilket är ungefär allt jag visste på förhand. Min superkraft är nämligen förmågan att undvika spoilers på sociala media samtidigt som jag ändå får ett hum över vad som flippar och floppar i den populärkulturella sfären.

I samma smått stiliserade men framför allt vådligt snygga animationsstil återser vi nu Miles Morales, killen som axlade Peter Parkers ansvar på Earth-1610B. Fast det börjar med Gwen Stacy, a.k.a. Spider-Woman från Earth-65B. Miles, när vi väl träffar honom, saknar Gwen men trivs ganska bra i sin nya roll. I övrigt är det snålt med vänner. Berätta för mamma och pappa om extraknäcket som stadens räddare? Svårt val. När Gwen söker upp Miles är det med spännande berättelser om ett dimensionshoppande elitgäng som hon fått äran att sälla sig till. Finns det plats för en till? Lite tveksamt. Över huvud taget är det något viktigt hon inte berättar.

Ja, det ska ju vara multiversum nu, med flera kioskvältare som exempel. Inte minst den senaste ”vanliga” Spider-Man, där tre stycken sådana möttes under fina former. Något liknande pågår här, fast mer extremt. I förra filmen insåg Miles att han inte är ensam, i alla fall inte när det öppnas vägar mellan dimensionerna. Här får han veta mer, och möta väldigt många kollegor, men får också höra att han inte passar in. Bara en sådan sak som att han har föräldrar (som har stora och viktiga roller i filmen), varav en är polis. I den här världen är det sistnämnda ganska signifikant. En potentiell ny superskurk dyker också upp i form av ’Spot’ som skapar hål i rumtiden i … sig själv. Det blir galet.

Det här är en film som verkligen tar vara på tillfällena att bli just helt galen, på bildskönast tänkbara vis. Det är minimalistiska gags och vanvettigt intensiva actionsekvenser om vartannat. En Spider-Man verkar designad av Jamie Reid och förespråkar anarki. Textrutor som blinkar förbi så snabbt att man knappt hinner läsa dem (särskilt när ett otal spindelmän samtidigt ska hitta på vitsar kring samma tema). Men på något sätt får de ihop dramabiten också. I en film med bitvis mer visuell information per minut än i det mesta jag sett så är det några lite lugnare scener som sticker ut. Som ett samtal mellan två ungdomar sittandes upp och ner med fin utsikt över New York.

Det kretsar, i det kontrollerade kaoset, kring kanoniska händelser som måste inträffa (eller måste de det?). Det är vänskap och ensamhet och lite spirande kärlek som kanske av just kanoniska skäl borde avstyras. Det är något i slitningen mellan öde och egna val som påminner om Matrix-filmerna men det är bara en av många associationer i något som samtidigt känns eget.

Det är lite svårt att förklara handlingen. Men det är ännu svårare att beskriva hur väl den säregna serietidningslooken fungerar. Tänk ”Arcane”, fast mer variationsrikt. Det är stämningsfullt och har ett jädra tryck och är helt knäppt, ibland exakt samtidigt. Långt är det - del två klockar in på 2 timmar och 20 minuter - men det känns inte så, som man brukar säga.

Det är också (spoilervarning, i den mån det kan kallas en spoiler) oavslutat, vilket hade varit en rejäl besvikelse om vi behövt vänta fem år på upplösningen. Men redan nästa år kommer sista delen i vad jag redan törs utropa till en klassisk trilogi.

© Anders Lindahl
2023-06-28

© Sony Animation
Från klarhet till klarhet. Miles Morales bataljer bjöd på stor underhållning 2023.

Originaltitel: Spider-Man: Across the Spider-Verse
USA, 2023
Regi: Joaquim Dos Santos

Genre: Action, Animation, Äventyr, Komedi
Svensk biopremiär: 2023-06-28
Hemmabio: 2023-09-11
Teman: Superhjältar


Ingår i följande teman


Superhjältar

     

Dela |