Logan: The Wolverine (2017)

En värdig epilog?

4 russin

Jag föredrar i regel Marvel Cinematic Universe framför X-Men men har alltid gillat Wolverine och Hugh Jackmans buttra rolltolkning. Är det här sista vändan, efter en uppsjö av filmer med honom antingen i periferin eller centrum? I så fall är det ett intressant sätt att avsluta på. Singers senaste X-Men-film ("Apocalypse") var inget vidare. Om man vill ge Logan ett värdigt farväl är det ett klokt drag att göra något helt annorlunda.

Det är tydligen 2029 (men ser ut ungefär som nu). Logan, också känd som den odödbare, kärve, polissongprydde stridsmaskinen Wolverine, är sliten, plågad och grånad. Han ser ut som en lång Mel Gibson ungefär. Han super och kör limo nånstans nära mexikanska gränsen och behöver glasögon ibland. Han är ändå i bättre form än Charles Xavier, som ibland glömmer var han är (i en rostig tank i öknen) och behöver droger för att inte drabbas av anfall som i sin tur drabbar alla runt omkring honom. Han ser halvt döende ut, svär som en sur Tarantino-figur och allt är elände. Som assistent har de en ljusskygg och harmlös mutant kallad Caliban (Stephen Merchant).

Och det är bra! Intressantare än abstrakta framtider efter förödande apokalypser som måste förhindras eller egyptiska halvgudar med oändlig makt.

En ung mutant på flykt och hennes modiga vän söker upp Logan, som motvilligt åtar sig uppdraget att hjälpa dem för att finansiera ett båtköp som tydligen är deras bästa hopp i en värld som inte verkar överdrivet mutantvänlig. Plötsligt utbryter dock kaos och inget blir som det var tänkt. Vad som startar som något lika socialrealistiskt som suggestivt blir plötsligt röjigt våldsamt, nästan i "The Raids" anda, när det visar sig att lilla Laura har en del gemensamt med Logan och är lika kapabel att döda som hon är synbart oförmögen att tala.

Boyd Holbrook från "Narcos" spelar en bekant figur: den orädde och ganska pratsamme problemlösaren med ett koppel av hejdukar som kan offras runt honom när han försöker jaga X-personer som bara vill lämnas ifred. Handlingen bär här drag av Stephen Kings "Eldfödd" (vilket väl får dagens tittare att associera till "Stranger Things") och det vore väl fel att utropa "Logan" till något rasande kreativt. Men det är en värdig, fascinerande och på sitt sätt trovärdig vinkling på en serie som alltmer tenderat att drunkna i effekter och allt mäktigare mutanter.

Tonen är smutsigare och råare. Fotot mer naturalistiskt, men långt ifrån dogme. Scenerna där Charles anfall får nästan allting att stanna är som Quicksilverscenerna i Singers X-Men-filmer på fultjack. James "Copland" Mangold, som också gjorde "Wolverine" 2013, har helt enkelt satt sin egen prägel på det mesta.

Skillnaden på Charles är tydligast. Han är en vilsen figur med kanske helt allmänmänskliga åldersproblem, parat med "världens farligaste hjärna". Ibland lyser den optimistiska tryggheten som man förknippar med karaktären fram, men det här är en före detta ledare som inte längre har kontroll. Inte ens över sig själv. Patrick Stewart gör föga oväntat en fin insats. Jackman är ännu bättre. Och snudd på debuterande Dafne Keen är kanon.

Det är en film om ett utdöende släkte och om krassa människor som vill utnyttja eller utrensa dem. Världens öde ligger inte i vågskålen. Det blir istället något slags road movie med en låtsasfamilj på flykt mot ett kanske påhittat mål. Inklusive möten med hederligt, hyggligt folk och chockerande offer längs vägen. Det är stämningsfullt, våldsamt och sammanbitet rörande.

Slutsträckan är ömsom fin, ömsom spännande, ömsom slut och ömsom början. Med Johnny Cash "The Man Comes Around" i eftertexterna. Jag vill kalla det en värdig och respektingivande epilog, men med tanke på de tidsresor och reboots som företagits sedan första filmen för att hålla franchisen vid liv är väl osvuret bäst ...

© Anders Lindahl
2017-07-31


DVD / Blu-ray

På Blu-rayspecialutgåvan finns också en version i svart-vitt, så kallad "noir". Liksom i fallet "The Mist" är det ett lyckat experiment. Med gammaldags Fox-vinjett och ett härligt tryck i bilderna lockar denna version till att se om hela filmen direkt.

På skiva ett ligger ett kommentarsspår med James Mangold, som inte sticker under stol med att han vill göra något Djupare men inte framstår som pretentiös.

Bra!Xavier har sett piggare ut.

Originaltitel: Logan
USA, 2017
Regi: James Mangold
Med: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Richard E. Grant, m.fl

Genre: Action, Äventyr
Svensk biopremiär: 2017-03-01
Hemmabio: 2017-07-17
Teman: Superhjältar X-men


Ingår i följande teman


Superhjältar

X-men

     

Dela |