Your Name (2016)

Mystisk och mänsklig animé

4 russin

Två tonåringar som inte känner varandra börjar plötsligt byta liv med varandra. Kanske har den förbipasserande kometen något med saken att göra.

Taki vaknar en morgon häpet i en tjejs kropp. Borgmästardottern Mitsuha hör nästa dag med förvirring och förfäran om hur hon betedde sig dagen innan, något hon inte minns alls. Gamla traditioner från mormor präglar hennes småstadsliv, som hon för övrigt hatar. Hon vill hellre vara ”en snygg Tokyokille” och får faktiskt sin önskan besannad när det är hon som vaknar i en annans kropp.

Först förfärad men snart fascinerad försöker hon smälta in bland Takis vänner och sköta hans jobb på restaurangen, men tar det inte riktigt på allvar. ”Det är ju bara en dröm.” Dagen efter är det Taki som får rapporter om vad han hittat på. Bland annat har han vågat flirta med en tjej på jobbet.

Detta märkliga fortsätter ett tag. Tids nog förstår de ungefär vad som pågår, om än inte orsaken, och lär sig kommunicera. De dokumenterar sina förehavanden så att båda ska ha koll på vad som hänt i deras liv i deras frånvaro och bestämmer regler för inte ställa till det alltför mycket för varandra. Men visst visar deras alter egon nya sidor och skapar situationer som annars inte hade uppstått. Som en date som Mitsuha själv hade velat gå på men som Taki får skynda till.

Komik utan gälla skrik och vackert fångade miljöer, både på landet och i storstan, som i en Ghibli-film av den lite mer jordnära arten. Tonåringars problem och i viss mån genusteman utforskas lekfullt och hade kanske blivit huvudnumret i en annan film. Men här väntar större överraskningar. Lika plötsligt slutar kroppsbytandet nämligen. Livet återgår ungefär till det normala.

Bandet mellan dem finns dock kvar. Taki försöker hitta Mitsuha men har väldigt lite att gå på. När han väl hittar platsen där hon bor väntar en chock. Något obegripligt som han försöker handskas med. Men kanske vill ödet att han ska göra mer än att acceptera vad han fått veta. Han kanske har fått en chans att ändra det förflutna.

Makoto Shinkai, en ny bekantskap för mig, har regisserat och skrivit manus efter sin egen bok. Det är en vacker och mystisk film där inplanteringarna elegant faller på plats, visuellt ambitiös med flera konstnärliga och kraftfulla sekvenser. Och idéerna håller jämna steg med bilderna. En final med mycken dramatik och många häpnadsväckande bilder och en epilog som gör resan rättvisa gör ”Your Name” till en omedelbar modern animéklassiker.

© Anders Lindahl
2017-12-13

© 2016 Toho Co., Ltd. / Comix Wave Films Inc.

© 2016 Toho Co., Ltd. / Comix Wave Films Inc.

Originaltitel: Kimi no na wa
Japan, 2016
Regi: Makoto Shinkai

Genre: Animation, Drama, Mystery, Religion/filosofi
Svensk biopremiär: 2017-04-12
Hemmabio: 2017-12-04     

Dela |