Don't Look Up (2021)

Allting på en gång fungerar oväntat bra

4 russin

Mediaträning. Sådant kan vara bra att ha i bagaget när man plötsligt kastas ut i offentliga. Särskilt när du har den tunga plikten att avslöja för allmänheten att hela civilisationen kan vara på väg att kollapsa. Eller bara försvinna. En gång i tiden var asteroid- eller kometactionfilmer på modet. Som i slutet av 1990-talet när det handlade om att mänskligheten skulle samla sig och skicka upp de djärvaste av de djärva för att rädda planeten, med blandade resultat. Men utan att absolut allt gick under i alla fall.

Nu om inte förr är tydligen tiden kommen för en storstilad och storskalig satir på ämnet jordens hotande utplåning av en hårdhänt himlakropp susande genom solsystemet på väg rakt mot Jorden. Kommer någon med reellt inflytande att vilja lyssna och göra något åt detta problematiska predikament? Därom tvistar de lärde och mindre lärde i den här filmen av regissören Adam McKay som på senare år gärna tagit sig an ämnen som Storpolitik och Storekonomi och nu satsar på… egentligen allting Stort. På ett sätt en ganska sorglig historia, en bitterljuv betraktelse över människans och inte minst maktens mindre soliga sidor. Om svårigheten att acceptera att något som först verkade avlägset verkligen kan vara ett allvarligt problem. Om frestelsen att förneka det alltför snart uppenbara. Likaså frestelsen i att vara nära makten och medierna och tappa bort sig själv. Det handlar, givetvis, även om hur sociala medier påverkar informationsflödet och interaktionerna i samhället och hur vi gärna tappar bort det viktigaste. Och en del annat. Som synes, ganska mycket. För mycket? Bildspråket spretar åt alla håll. Storyn också. En stjärnspäckad ensemble förlustar sig med både mer subtila och andra inte alls finstilta personporträtt som fyller varierade funktioner i maskineriet.

Allting träffar väl inte klockrent. Längden på en bit över två timmar kan tyckas aningen överlastad. Å andra sidan klämmer de in en liten extra sekvens efter eftertexterna, vilket kan vara värt att förvarna om, även om den inte är supersubstantiell. Dock, det finns mycket att uppskatta och ett konsekvenstänk i att verkligen ta nya vändningar (när man tror sig ha ringat in ungefär vart intrigen rör sig) och sedan skapa nya dilemman. Rollfigurerna utgör en illuster skara. Ta veteranen Mark Rylance som excentrisk entreprenör med alldeles för mycket inflytande både för sitt eget och förmodligen världens bästa. Eller Meryl Streeps patriotismpredikande president som närmast liknar en kvinnlig Donald Trump, i sällskap med sin underbegåvade son och stabschef (Jonah Hill). Vidare Ariana Grande i en tillskruvad version av, möjligen sig själv? Liksom den kaxiga kombinationen av Cate Blanchett och Tyler Perry som cyniskt sonderande hyperkommersiellt orienterade programvärdar för en TV-show. Förutom då Leonardo DiCaprio och Jennifer Lawrence som forskaren och hans student, de som först upptäcker kometen på väg att kullkasta tillvaron för oss alla.

Många kan säkert snedtända på den här typen av samtidskommentar som definitivt går att läsa in en hel del mellan raderna i. Men för min del är den utpräglade svartsyntheten och samtidigt omtanken om människan som genomsyrar helheten - inte minst framträdande i slutsträckan - det som ger filmen sitt starkaste sevärde. Slå ihop ”2012” med ”Armageddon”, ”Doctor Strangelove” och varför inte den underskattade satirserien ”The Brink” så är det en bit på väg för att sammanfatta slutintrycken. Ett lapptäcke av uppslag från olika håll fogas ihop på ett sätt som kunde ha börjat lossna i sömmarna men håller ihop till slutet och blir oväntat berörande, mitt i bråten den lämnar efter sig.

© Johan Lindahl
2021-12-31

Credit: NIKO TAVERNISE/NETFLIX © 2021
- What? Almost no Likes for our Doomsday Scenario? What's wrong with people today?

Credit: NIKO TAVERNISE/NETFLIX © 2021
Smile! All the way into the abyss...

Originaltitel: Don't Look Up
USA, 2021
Regi: Adam McKay
Med: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Rob Morgan, Jonah Hill, Tyler Perry, Meryl Streep, Mark Rylance, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Kid Cudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Michael Chiklis

Genre: Drama, Komedi, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2021-12-24
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |