Mayans M.C. - säsong 3 (2021)

Existentialism och elakt spel

4 russin

Många slickar sina sår. Kartelledaren Galindo som ska upprätthålla en respektabel fasad men sörjer sin bortgångna mamma (vars frånfälle omges av oklarheter) och har en mer ansträngd relation till sin hustru Emily, vars syster han kallar in som hemhjälp - eller vad hennes egentliga funktion ska vara. Samtidigt odlar han en nära relation till en kvinnlig karriärpolitiker i Mexiko, något som är tänkt att vara till fördel för dem båda. Men det kan vara en av de där relationerna som har en utmätt livslängd från början.

Huvudpersonen (för det är han väl fortfarande?) Ezekiel ’EZ’ Reyes träffar Gaby, en trevlig mexikanska som kanske kan vara något att satsa på, mitt i allt annat som händer. Inte minst behovet av att hålla koll på fadern Felipe, som nu av allt att döma är deprimerad och åtminstone tillfälligt stängt igen slakteributiken medan han själv knappt kommer ur sängen. Men Gaby gör sitt bästa för att pigga upp även den gamle, genom att försöka få lite ordning i hushållet.

Motorcykelklubben - som väl ändå ska föreställa navet i följetongen - tampas med andra klubbar, konflikter och efterdyningar av radikala beslut som fattades tidigare. De snärjer in sig mer och mer och försöker bryta gamla band, men allting går inte som tänkt. Ezequiels brorsa Angel sörjer sin rebelliska romans Adelita som hamnat i de federala myndigheternas våld, åtminstone så vitt han vet. Han tröstar sig med för andra kvinnor som sällskap innan allt tar en ny vändning.

Coco som alltid verkat lite lagom instabil och den kanske mest oberäknelige medlemmen i motorcykelklubben, dras av omständigheter in i någon form av hippiekollektiv som konsumerar tunga droger i stora mängder. Hur länge ska det hålla för honom innan allt lämnar totalt? Är det här en ny familj för honom eller en fälla? Bishop, den lokale Mayans-ordföranden, som efter omständigheterna alltid verkat vara behärskningens och de rationella beslutens man, visar sig ha mer i bagaget och får fördjupade karaktärsdrag den här säsongen.

Serien har allt mer utvecklats till just ett karaktärsdrama, kanske ödesdrama. Intrigen är en sak, svek och bedrägerier är en del av vardagen. Men handlingen och dess exakta mål, en distinkt slutpoäng, verkar avlägsen. Det handlar mer och mer om att lära känna personerna och deras okända sidor, som alla tycks ha fler av än man kunde ana.

Människor, om vi inte visste det förut, kan ha flera sidor samtidigt. Och det är väl det som ”Mayans” fortsätter förmedla och utveckla på ett även i hård konkurrens övergenomsnittligt sätt. Och som gör att serien blir svår att slita sig från även nu när så många trådar har löpt ut till eller klippts av. De leder alltid vidare till något annat. Existentialismen och de mer uttalade stora frågorna smyger sig in mer än förut. Är det här en lång mörk tunnel för de flesta - och skymtas något ljus i slutet av den? Någonstans tycks det i grunden handla om att invanda mönster är svåra att bryta. Att det finns något ödesmättat och nästan förutbestämt i vissa människors liv. Våldsspiralen, om man är inne i den, är nästan omöjlig att lämna även om man försöker. Det handlar till stor del om personer som har svårt att uttrycka sig i ord, av olika anledningar inkapabla att uttrycka saker som är ni vet, känslor, men uppenbarligen känner ganska mycket. Kanske hela skalan inom ett dygn. Men de vet hur man låter nävar tala, liksom basebollträn och andra tillhyggen.

Vänta nu, kanske har jag gett intrycket av att det här en strikt meditativ säsong där allting tilldrar sig på det psykologiska planet. Inte direkt. I slutet av säsongen, följer man nästan ”Game of Thrones”-liknande tendenser där särskilt det näst sista avsnittet svämmar över av klimaktiska konfrontationer som vi obevekligen har lotsats fram till.

Ezekiel och hans flickvän. Angel med sina flickvänner. Den nya provmedlemmen som kämpar med sina komplex och knappt ens räknar med att bli antagen på riktigt. Mafioson Miguel Galindo med sina maktambitioner, ostadiga allianser och sökandet efter sanningen om moderns bortgång. Adelitas dramatiska odyssé från statens förvar till en nystart, vad det nu innebär. Cocos knarkproblem och gradvisa förfall, eller var han nu ska landa. Och så uppgörelserna mellan olika lokala filialer inom motorcykelklubben. Det här är trots allt fortfarande en tryckkokare värd namnet.

Frånvaro och närvaro. Man kan argumentera för att en tungviktare som Edward James Olmos syns för sällan, men när han väl gör det så har han just det, tyngd och naturlig auktoritet som patriarken med många brister men samtidigt hårt förvärvad hopsamlad vishet om livets villkor. Till avdelningen närvarande utan att synas hör federale brottlösaren och ränksmidaren Mr Lincoln Potter (Ray McKinnon) som haft betydande inflytande över händelseutvecklingen tidigare. Här är han i princip utanför handlingen, men ändå svävar hans ande över förvecklingarna och efterdyningarna av hans manipulationer är en ständig följeslagare.

Konflikter, konflikter. Ingenting är avslutat. Allt avrundas med en förvarning om något möjligen ännu värre. Då har vi redan sett stort manfall och mött ett antal mer eller mindre våldsbenägna personer, av vilka man lockas att sympatisera med vissa mer än andra. Har ni hängt med så här långt så vet ni vilka. Den enskilt mest osympatiske och skrämmande personligheten den här gången är nog en narkotikalangare och inofficiell ledargestalt för kolonin uppe på det som kallas ’Meth Mountain’, en karaktär med kvasifilosofiska idéer som vi plägar kalla nietzscheanska, en man som troligen inte skulle överleva särskilt länge i maktkampen mellan och inom motorcykelklubbarna men i sitt sammanhang utövar auktoritet och förleder sina får så länge ingen stoppar honom. Om någon kommer att göra det, är en av de efterhängsna löpande frågeställningarna i en säsong som troligen är den starkaste i serien så här långt och faktiskt något av det bästa som visats i vår.

© Johan Lindahl
2021-06-27

Copyright 2019, FX Networks. All rights reserved. Credit: hbonordic.com

Copyright 2019, FX Networks. All rights reserved. Credit: hbonordic.com

Originaltitel: Mayans M.C. - Season 3
USA/Mexiko, 2021
Regi: Michael Dinner Rachel Goldberg m fl
Skapare/show runner: Elgin James Kurt Sutter
Med: JD Pardo, Clayton Cardenas, Sarah Bolger, Michael Irby, Carla Baratta, Raoul Max Trujillo, Richard Cabral, Emilio Rivera, Salem Calderon, Danny Pino, Edward James Olmos, Holland Roden, Efrat Dor, JR Bourne, Vanessa Giselle, Elpidia Carrillo, Mía Maestro

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller, TV-serie

Relaterat: Mayans - säsong 1 (2018)

Relaterat ur russinbloggen
2023-05-15: ”Mayans” från mörker till ännu mer mörker     

Dela |