Sound of Metal (2019)

Ljudet av en nystart på ont och gott

4 russin

”Sound of Music”. ”Sound of Noise”. ”Sound of Silence”… Konkurrensen är redan hård kring film- och sångtitlar med mera som inleds med ”Sound of…”. En titel som i det här fallet är både logisk och missvisande. De allra första intrycken utgår från en konsert i klubbliknande miljö där duon Blackgammon vräker på för allt vad tygen håller. Vi lär känna duon, tillika paret som reser runt i sin lagom gammalmodiga husbil, turnerar och ja, gör allting tillsammans. Men så dras publiken (alltså filmpubliken) abrupt in i filmens egentliga ärende. Ruben, mannen bakom trummorna, börjar uppleva akut hörselbortfall, vilket i hans situation givetvis är förödande. Hela världen rasar samman hastigt och brutalt. Via kontakter får han plats på ett stödboende någonstans ute på amerikanska landsbygden. Men hans personliga utmaningar är inte bara hörselrelaterade utan handlar även om tidigare drogmissbruk som han skulle kunna frestas återfalla i. Syftet med vistelsen ute på vischan för Ruben är att acceptera den nya situationen och göra något med sitt liv. Sitt nya liv. Om det finns ett sådant.

Och det kanske det gör. Här finns andra olycksbröder och -systrar, som tycks acceptera retreatledarens devis att dövhet inte ska ses som ett funktionshinder och och att de verkliga problemen kan ha sin grund någon annanstans. I närheten finns en skola för döva barn och den före detta - om det nu är före detta - metalltrummisen kommer in i en gemenskap. Vill han vara kvar där? Ger den vad han behöver i det långa loppet? Ett alternativ skulle kunna vara hörselimplantat - men de kostar en del. Många beslut ska fattas medan flickvännen Lou går vidare med sitt liv, åtminstone så långt Ruben kan hålla reda på det i sin nya tillvaro där kommunikationen med yttervärlden är något begränsad. ”Sound of Metal” handlar alltså mer om att acceptera nya förutsättningar och anpassa sig än strikt om musiken i sig. Men vad filmen konkret visar är hur det kan vara rent subjektivt. Ljudläggningen växlar effektfullt mellan vad de flesta i omgivningen hör och vad Ruben uppfattar. Det blev mycket riktigt en Oscar-statyett i april 2021 för just ljudläggningen, kanske lite mer överraskande även för klippningen.

Det är också en film av typen som en ambitiös skådespelare på uppåtgående borde älska. Möjligheten att agera ut och dominera scener, ibland flera minuter i sträck. För det här är framför allt en möjlighet att stå i centrum för Riz Ahmed som tidigare har bland annat ”Nightcrawler” och miniserien ”The Night Of” på meritlistan. Flickvännen spelas av Olivia Cooke som utmärkte sig inte minst i dramat ”Thoroughbreds”, men hennes utrymme här blir efterhand mer begränsat. Viktig i sammanhanget är också Paul Raci som den ofta stoiske, samlade och målmedvetne mentorn i dövsamhället. Han bygger en gemenskap och ser sin nya adepts värde och potential att bidra, men måste regelbundet konfrontera Ruben om vad denne själv egentligen vill och är beredd att åta sig.

Det är mycket som inte är självklart. Vilken väg man ska välja. Vad som egentligen är rätt för den enskilde när livet ger dig något du absolut inte hade tänkt dig. ”Sound of Metal” är till största delen en reflekterande historia, där den subjektiva upplevelsen och det objektiva utifrånperspektivet turas om. Vilka val huvudpersonen borde välja , troligen kommer att välja eller verkligen väljer är hela tiden ovisst. Men vidden av hans dilemma framgår alltmer tydligt. Det handlar inte bara om att förlora förmågan att använda ett av sina sinnen. Framför allt är det en film om samhörighet, acceptans av verkligheten och vad som i grunden gör livet till ett liv.

© Johan Lindahl
2021-05-08

Foto: Amazon Studios

Originaltitel: Sound of Metal
USA, 2019
Regi: Darius Marder
Med: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Lauren Ridloff, Mathieu Amalric, Domenico Toledo, Chelsea Lee, Shaheem Sanchez, Chris Perfetti, Michael Tow, Rena Maliszewski, Tom Kemp

Genre: Drama, Musikfilm
Svensk biopremiär: 2021-02-05
Hemmabio: 2021-06-04
Teman: Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |