De bästa filmerna under 2024

Russin-redaktionen summerar året som gått inom film och tv



Ja, vad kan man säga om filmåret 2024? Det var ett år med färre superhjältar än vi varit vana vid, vilket faktiskt har känts rätt skönt. Hollywood har ju haft tuffa tider, där påkostade CGI-kavalkader inte längre drar in de summor de behöver göra, och kanske kan man skönja en tendens att släppa fram lite mer småskaliga produktioner med spännande nya regissörer. Men att få lönsamhet är så mycket svårare nu, även för mindre filmer, när merförsäljning av fysiska media (dvd/blu-ray) inte längre finns. Och streamingen har ju sina egna problem…

När vi nu gläntar på dörren till 2025 så hoppas vi att inhemska och internationella filmproducenter hittar tillbaka till nya starka berättelser och upplevelser som lockar tillbaka folk till biograffåtöljerna.

Och här är Russin-redaktionens favoriter från året som gick:

1. Civil War (Alex Garland)

Garland valde en annan väg än många trodde. Istället för att göra detta till en film om de faktiska motsättningar som finns i USA idag, blev detta en mycket mer intim, karaktärsdriven berättelse, med stark närvarokänsla och nerv från krigszonernas brutalitet.

2. "Poor Things" (Yorgos Lanthimos)

En minst sagt annorlunda film som med "Frankenstein" som grund bygger något helt eget. En genreöverskridande, superstiliserad och helt unik filmupplevelse.

3. The Holdovers (Alexander Payne)

Alexander Payne är tillbaka i regissörsstolen efter en längre tids frånvaro, med ett fängslande drama i skolmiljö. Varför ”The Holdovers” är så omtyckt är svårt att konkretisera, som Russins skribent skriver: ”Svårt att sätta fingret på exakt vad som gör den här filmen så bra. Men bra är den. Troligen till och med bäst av allt i år. ”



PERSONLIGA FAVORITER
Här får fyra av Russins fem recensenter med egna ord förklara just vad som var riktigt bra, eller riktigt dåligt, bland filmerna från 2024.


Johan Lindahl

1. "The Holdovers"
Husarrest. Eller överblivna studenter och enstaka personal på ett internat under jullovet. Nej, det låter knappast som den mest attraktiva filmupplevensen via ett kort synopsis. Men dynamiken mellan trotjänaren Paul Giamatti och hans oftast yngre motspelare är sensationellt sprakande. Svårt att sätta fingret på exakt vad som gör den här filmen så bra. Men bra är den. Troligen till och med bäst av allt i år.

2. "Poor Things"
Visuellt omtumlande odyssé med ett antal ideologiska och filosofiska röda trådar löpande genom sig. Regissör Lanthimos gör alltid någonting speciellt. Här lyckades han väcka alla möjliga reaktioner och skapa filmkonst som du inte glömmer bort, oavsett vad du tyckte om resultatet.

3. "Snöns brödraskap"
Den verkliga bakgrunden är svårsmält och samtidigt inspirerande. Överlevnad mot alla odds. Och det här är en avsevärt mer ingående och existentiellt påträngande skildring av det i princip dödsdömda rugbylaget som kraschat i Anderna än trettiotalet år gamla "Alive".

4. "Civil War"
Det är i den intensiva närheten, resan och koncentrationen på några individer som tar sig igenom en krigszon som storheten ligger. Känslan av att vara där, oförutsägbarheten och den utpräglade fokuseringen på personer som frivilligt utsätter sig för risker som de flesta andra inte skulle göra.

5. "Furiosa: A Mad Max Saga"
Också en resa. Om "Fury Road" var en koncentrerad jakt genom öknen i två timmar, så har det här mer av ett episkt anslag med berättelsen om ett barn och sedan en ung kvinna i kamp för överlevnad i ett obarmhärtigt laglöst landskap. Med ett patenterat bildspråk signerat George Miller.

Bubblare:
”Challengers”
”Konklaven”
”Rebel Ridge”
Dune: Part Two”


Tv-serier:

”Slow Horses”
”The Diplomat”
”3 Body Problem”
”99”

Bra musik:

Jon Anderson
Barock Project
Frost*
MEER




Anders Lindahl

1."Civil War"
Favoritscen? När Jessie framkallar riktig film ute på fältet. Men hela filmen är en sådan där intensiv upplevelse som man så sällan får den jobbiga ynnesten att uppleva. Det är Riktig Film på alla vis.

2. "The Holdovers"
Alexander Payne och Paul Giamatti är en väldigt bra kombination.

3. "Will och Harper"
Starkt och ärligt om en rolig, rörande och ibland väldigt jobbig resa genom ett land som kanske inte längre älskar någon lika mycket som hon älskar det tillbaka.

4. "Insidan ut 2"
Pixar gör det igen. Hur ofta har man skrivit så? Jag skriver det gärna igen.

5. "Rebel Ridge"
Se och lär: det är inte body counten som avgör hur spännande en actionfilm är.

Årets "jag vet inte"
"Longlegs".
Stämningen är helgjuten men är storyn det? "Det ska vara så" räcker inte riktigt när frågorna kommer.

Tv-serier:
”Arcane” är fortsatt snyggast i klassen medan svenska ”STHLM Blackout” på många sätt var en frisk fläkt i genren actionthriller.




Christer Lundevall

1. ”Civil War”
Mörkt, dystert, skrämmande och brilliant.

2. ”Poor Things ”
Skruvat, galet, utflippat och lysande.

3. ”Kinds of Kindness”
Förstår inte vad jag ser, men jag älskar det.

Tv-serier:
1. ”Baby Reindeer”
2. ”Slow Horses S04”
3. ”Dark Matter”
4. “The Bear S03”
5. “Fallout”




Johan Hultgren

1. ”The Substance”
Demi Moore och Margaret Qualley gestaltar en falnande kändis som med ett nytt preparat gör sig ung igen. En ”Askungen” för vår tid - om man kan föreställa sig ”Askungen” med massor av body horror som skulle göra David Cronenberg avundsjuk.

2. "All of Us Strangers"
Ett mycket gripande kärleksdrama som rör sig fritt över tid och rum. Andrew Scott och Paul Mescal är toppen, men Jamie Bell stjäl showen i denna berättelse om ensamhet och oförmåga att knyta an till sina medmänniskor. Inget öga torrt.

3. ”Wicked”
Denna prequel till ”Wizard of Oz” är en riktig fröjd att se på bio och det är så roligt att se en musikal med stor budget göra succé igen, vilket kanske kan bana väg för nya genrekamrater i framtiden. Medryckande bombardemang av intryck.

4. "Den vilda roboten"
Dreamworks bästa animerande film på länge. Effektivt berättat, gripande och riktigt spännande.

5. ”Poor Things”
Bakom allt tingeltangel med fish-eye-vinklar, sex och hyperstiliserade bakgrunder i ”Poor Things”, så döljer sig faktiskt en riktigt bra story med fina skådespelarinsatser. Yorgos Lanthimos är definitivt en regissör att hålla ögonen på i framtiden.

Tv-serier:

"Silo"
"From"
"Only Murders in the Building"


© Johan Hultgren
2024-12-31