ER - The Complete Second Season (1995)

Mer såpa - men med klass

4 russin

- Anybody seen Dr Weaver?
- Follow the trail of partially digested residents...
Ja, det följer alltså inte med någon svensk textning den här gången heller. Men ”residents” är väl ungefär underläkare på avdelningen. Och, ja, det är alltså nu som Dr Kerry Weaver (Laura Innes) träder in i handlingen, bit för bit, och ingenting är sig likt för de andra jämförelsevis bohemiska läkarna. Om första säsongen introducerade principalkaraktärerna och själva bygget med dramatik i stor stil, så kommer karaktärsfördjupningen här. Och det blir mer relationsorienterat.

Dr Doug Ross (George Clooney) börjar byta kvinnor i rasande takt. Den frigjorda finska flygvärdinnan är säkert en schablonbild av den skandinaviska synden, men skapar en del skojiga instick i allvaret i säsongens inledning. Vi får också reda på mer om hans familjehistoria med en frånvarande fader som plötsligt tar kontakt igen. Och det är nu som Ross regelbrytartendenser på jobbet börjar visa sig. Han ser ut att vara på väg ut från County General helt och hållet, när dramatiska omständigheter i avsnittet ”Hell and high water” (säsongens höjdpunkt?) ger honom annat akut att tänka på. Det är för övrigt ett lysande exempel på seriens styrka, de avsnitt som börjar lättsamt, småkomiskt innan dagen utvecklar sig till en extrem pulshöjare.

Dr Susan Lewis (Stringfield) blir samtidigt surrogatförälder åt den struliga systerns övergivna dotter, och vänjer sig alltmer vid den rollen vid sidan av arbetet. Det schizofrena samspelet mellan Dr Benton (LaSalle) och eleven Carter (Wyle) fortsätter med oförminskad oförutsägbarhet. Benton har också en affär med en gift kvinna som sedan börjar arbeta på sjukhuset, Jeanie Boulet (Gloria Reuben). Och Dr Greene (Edwards) ser sitt äktenskap ohjälpligt upplösas, medan vänskapen med Lewis fördjupas. Även den prövas, som alla andra relationer i huset, av uppblossande rivalitet och konkurrenssituationer. Det kan se ut som såpopera ibland, men vilka serier gör aldrig det? Det finns också en väl avvägd dynamik här som gör att de mest intensiva episoderna gärna följs av de mest lättflytande. Ibland är det lika mycket situationskomik som drama, men stämningen skiftar snabbt. Förresten bör hovkompositören Marty Davich få sin rättmätiga del av beröm för den roll musiken spelar i stämningsbygget.

Ett par brandmän/ambulansförare (ja, det är något slags hybrid) presenteras också. En av dem, spelad av Ron Eldard, blir också intressant för syster Hathaway (Margulies) på ett personligt plan. Och i avsnittet ”The Healers”, ännu ett av de verkligt hyperaktiva cirka-42-minuterspassen-effektiv-speltid, visas vådan av att koka knark i bostadshus och utsätta grannarna för fara. För att inte tala om just räddningspersonalen. ”Cityakuten” som bäst helt enkelt; hetsigt men inte sönderstressat, mäktigt och mänskligt. Kan ses med kommentarer av regissören Mimi Leder, som här gjorde sitt sista avsnitt i serien innan hon gick vidare med långfilmen ”Fredsmäklaren”, för övrigt med Clooney i en av huvudrollerna. ”Baby Shower” är lite av den uppbyggliga motpolen; förlossningar i mängd när en annan avdelning dränkts av sprinklersystemet och ER-personalen får fullt upp med alla mödrar, varav en skyller på "alien-induced" graviditet.

- I just go somewhere there are no sick people. Just cows. Healthy cows.
Ja, man kan förstå att det här jobbet tar på krafterna. En del amerikansk samhällsorientering får man också till livs i förbifarten. Begreppet HMOs är bekant för dem som sett ”Sicko”, det vill säga försäkringsbolagen som avgör om deras klienter har rätt att få ut något av sina försäkringar när de väl behöver det. Till exempel vid allvarliga sjukdomstillstånd. Sådant kan frustrera läkarna här också. Realismen i övrigt: ja, själv litar jag ju blint på att allt här bygger på autentiska förhållanden, men en kvinnlig läkare jag känner tvivlar på att ”thoracotomy tray" tillhör standardutrustningen på svenska sjukhus i alla fall. Alltså en färdig bricka med prylar för att omgående bräcka bröstkorgen på en patient i livshotande läge, om jag hunnit uppfatta det rätt i hastigheten.

Ron Rifkin gästspelar i en räcka episoder som den excentriske kirurgen Dr Vucelich, en man som tror på forskning, framsteg och...fruktan som vapen? Andra intressanta inhopp kommer från Marg Helgenberger ("CSI”) och Lucy Liu. Och det är faktiskt många av de där personerna som spelar patienter i några enstaka minuter som gör små underverk i det lilla. Häromveckan gjorde jag för övrigt ett experiment: såg ett avsnitt från den här DVDn alldeles före ett aktuellt på TV3, och jag kommer inte ifrån upplevelsen att serien idag ser jämförelsevis flegmatisk ut. För närvarande låter jag därför de nya avsnitten vara, men principer är ju till för att ruckas på...

Trivia: någon kanske noterat att första säsongen i recensionen kallas "first series” medan den andra går under ”second season”. Vet inte varför det är så, men jag följer bara informationen på kartongerna. Serien har - för att understryka - alltid hetat ”Cityakuten” på TV3, men alla säsonger på DVD även hos svenska handlare är importerade från Storbritannien.

© Johan Lindahl
2008-01-20






     

Dela |