ER - The Complete Sixth Season (1999)
Det finns ett liv efter Clooney
”Därför älskar vi TV-läkarna” skaldade Aftonbladets rubriksättare ganska nyligen. Med hjälp av bland andra kända svenska läkare analyserades fenomenet sjukhusserier och varför de fungerar. Numera är det "House”, ”Grey's Anatomy”, ”Nip/Tuck” och ”Scrubs” som sätter ett ansikte på det förhållandet. Ja, svenska försök som ”Skärgårdsdoktorn” nämns också i förbigående (se Aftonbladet 7 mars 2008, för den söksugne).
Läkare, advokater och poliser gör sig bra på TV och just nu är det medicinarna som regerar, sägs det. Har läkarrocken i sig en speciell sexuell dragningskraft? undrar reportern också.
- Ja, det är klart! utropar manusförfattarinnan Gunilla Linn Persson.
En tillfrågad plastikkirurg är mer tveksam (och lite besviken?). Professor Stefan Einhorn vid Karolinska institutet har dock följt ”Cityakuten” (det vill säga ”ER”) i snart 15 år och är imponerad. Han har hittills upptäckt två sakfel sedan starten. Det framgår inte vilka, men visst känns det som en sanktion för en mindre medicinskt bevandrad ER-oman som undertecknad. Jag blir verkligen smartare av den här serien!
Samtidigt fortsätter de klämma fram nya karismatiska karaktärer ur rockärmen när någon trotjänare försvinner. Säsong sex slår väl nytt rekord för serien vad gäller att introducera blivande principalspelare på den stora arenan. Och det fortsätter att hända mycket, kanske för mycket för att alla trådar ska kännas bearbetade på ett tillfredsställande sätt, men den här säsongen känns mer skärpt än föregående. Det är som om de insåg att det krävdes krafttag för att inte publiken skulle försvinna samma väg som George Clooney.
Hans kärlek syster Hathaway (Julianna Margulies) är kvar på stället, alltmer högeligen gravid och så småningom ensam med tvillingdöttrar hemma, samtidigt som hon ska klara av jobbet. Alan Alda kommer in från vänsterflanken som en läkare med legendarstämpel i pannan, nyanställd av Dr Weaver vars mentor han en gång varit. Dr Greene är mer skeptisk, men avfärdas som avundsjuk för att nykomlingen så snabbt hamnar i centrum.
Andra nya eller nygamla ansikten är Jing-Mei Chen (Ming-na) som faktiskt var med under några avsnitt i den första säsongen och oväntat dyker upp igen flera år senare. Dr Bentons delade vårdnad om sin döve son får mindre utrymme, medan den gryende romansen med nya barnläkaren Cleo Finch (Michael Michele) får mer. Michele är alltså kvinna (trots förnamnet), både bildskön och ganska bestämd, men kanske inte den mest dynamiska karaktär som passerat in genom portarna här. Ändå får jag säga att hon finner sig mer tillrätta än hon gjorde i ”Uppdrag mord”. Och så gör Abby Lockhart (Maura Tierney), en blivande långkörare, entré på allvar som läkarstudent med barnmorskebakgrund.
Fler debutanter? Fler interna romanser? Tja, det finns som alltid en liten armada av konsumentupplysningar man kan vädra i den vägen, men det är värt att notera ett par avsked också. Jeanie Boulet (Gloria Reuben) pensionerar sig definitivt från serien efter att långsamt glidit ut från centrum under en tid. Och det mest dramatiska uttåget ska inte sägas för mycket om. Men sin vana ungefär trogen peakar procedurerna strax efter halvtid med ett par episoder som ställer det mesta på huvudet.
”Be Still my Heart” utspelas på Alla hjärtans dag och är bedrägligt utflippat fram till en gruvlig cliffhanger. Det är en god idé att se fortsättningen i ”All in the Family” direkt efter - möjligen med en kort andningspaus emellan. Det avsnittet, med Jonathan ”Anklagad” Kaplan i registolen, är troligen det mest rafflande i serien sedan någon under mitten av säsong två, typ, eller rentav sedan första årets "Love's Labor Lost”. Och den här gången är det personligt...
Det är som helhet en säsong som med bravur bollar det medicinsk-tekniska bombardemanget med det personliga. Avsked och återfinnanden i olika skepnader löper som en röd tråd genom händelseutvecklingen på ett sätt som kanske aldrig förr.
Högst eventuellt värdefullt vetande: en Mr Kevin Casey tilldelades en Emmy-statyett för "outstanding single camera picture editing” i det nämnda avsnittet "All in the Family”.
Avdelningen lärdomar i förbifarten: kroatiske läkaren Kovac säger att han kör en SAAB, men bilar från Sverige ska man akta sig för, enligt en av receptionisterna.
- De har så hög självmordsfrekvens där.
För övrigt: Stefan Einhorns TV-läkarfavorit alla kategorier är Dr Greene. Jag är beredd att hålla med.
© Johan Lindahl2008-05-18
DVD / Blu-ray
En bunt "outpatient outtakes" - oanvända scener, som i flera fall är värda att kasta en glimt på. Men det är allt.