Nu är det nu, men när är det?

Några filmer där man hoppar omkring i tidenFilmer kommer ofta i grupper kring ett och samma tema. Ibland är det dinosaurier som gäller, andra gånger kometer eller naturkatastrofer. Våren och sommarens trend på filmfronten tycks vara filmer som rör sig i tid och rum på det mest obesvärade sätt. Men det finns också en hel del äldre filmer där man reser i tiden så jag tänkte vi skulle kika på några av dem.

Listan nedan är naturligtvis bara en bråkdel av alla de filmer som finns med tidsresor i. Att kunna färdas i tiden är något som tycks fascinera science-fictionförfattare och filmskapare och även stora delar av publiken. Vad är det då som är så intressant med framtiden eller dåtiden?

Med en enkel översikt av filmerna nedan ser vi att en vanlig anledning till att resa i tiden att man vill ändra någonting i det förflutna. Ens älskade har dött under tragiska omständigheter och man vill vrida klockan tillbaka för att förhindra det hemska. Det vore naturligtvis fantastiskt om man kunde ändra saker som redan hänt, men i det stora flertalet filmer som leker med sådana tankar inser tidsresenären antingen att det förflutna inte kan ändras eller att mångdubbelt värre saker händer när han försöker. Den genomgående sensmoralen är väl här att man måste lära sig att acceptera sorgen som en del i livet och gå vidare.

På en gladare ton är kanske de filmer där tidsresenären helt enkelt drivs av sin nyfikenheten. Och visst kan man förstå honom. Vem skulle inte vilja se med egna ögon hur världen var på dinosauriernas tid eller på medeltiden eller hur den kommer att se ut femtio eller hundra år in i framtiden?

"Honom" förresten? Finns det inga kvinnliga tidsresenärer? I "Pleasantville" åker en tjej in i teven till en sitcom på 50-talet, den onda roboten i kommande "Terminator 3" är stöpt i kvinnlig form och i Star Treks tidsresor åker naturligtvis även den kvinnliga delen av besättningen med. Bland de uppfinnare som bygger tidsmaskiner verkar dock jämlikheten vara ett sorgligt kapitel. Antingen trivs kvinnor bättre i sin nutid eller så är det för att science fiction överlag är en ganska grabbig nerd-genre. Vad vet jag? Om ni råkar på en film med kvinnliga tidsresenärer tar jag gärna emot tips.

Tidsresor inbjuder självfallet till en hel del udda kulturkrockar och kan därför bli ganska komiska. Även i annars allvarliga filmer brukar det förekomma någon komisk scen eller detalj när personer från olika tider möts. Men det finns också rena tidsresekomedier som när riddare från 1200-talet kommer till nutiden i "Visitörerna" eller när kärlek uppstår mellan seklena som i den aktuella "Kate & Leopold". Tiden leks det även friskt med i Terry Gilliams "Time Bandits" och i de två filmerna om de fett rockande snubbarna Bill och Ted.

Att resa i tiden är på intet sätt ett ofarligt nöje. Om man trampar på en mygga under Kritaperioden kan hela världens framtid ändras, så det gäller att se var man sätter ner sina framtida skor. Tidsparadoxer inträffar också väldigt lätt under tidsresor. Vad händer till exempel om man mördar sin farfar under en tidsresa? Då föds man ju inte själv och kan därför inte åka tillbaka i tiden. Men, vem mördade då den stackars farfadern? Den så kallade farfars-paradoxen och andra saker kan du läsa mer om i Lars Lindblads intressanta uppsats "Tidsresor på film" som ligger på nätet.

AKTUELLA FILMER

Time Machine, 2002, Simon Wells och Gore Verbinski
Uppfinnaren Alexander Hartdegen reser tillbaka i tiden för att förhindra att hans käresta blir mördad. När det inte funkar reser han istället framåt i tiden för att ta reda på varför hon envisas med att dö. Efter en smäll i huvudet kommer han längre fram i tiden än vad han kanske hade tänkt sig.

RESER TILL: Fyra år tidigare, 2030, 2037, 801 701
RESER HUR: I en egenkonstruerad viktoriansk skapelse av mässing, koppar och skinande prismor. En riktigt tjusig sak.
VARFÖR: För att rädda sin fästmös liv.


Kate & Leopold, 2001, James Mangold
Genom en olyckshändelse kommer en belevad gentleman från 1800-talet till dagens New York. Kulturkrockarna duggar tätt i denna romantiska komedi med Meg Ryan och Hugh Jackman.


Just visiting, 2001 och Visitörerna (Les Visiteurs), 1993, Jean-Marie Poiré
En trollkarl på 1200-talet experimenterar med en tidsmaskin och lyckas skicka riddaren Thibault de Malfete (Jean Reno) och hans vapendragare André (Christian Clavier) till modern tid.


Minority Report, 2002, Steven Spielberg
I "Minority Report" reser man inte i tiden men kan se vad som kommer att hända i framtiden. Därför kan polisen arrestera personer innan de har begått det brott de kommer att begå. Tom Cruise spelar en polis som blir anklagad för ett framtida mord och han får fullt upp med att ta reda på vad det är han kommer att göra.


Terminator 3: Rise of the Machines, 2003, Jonathan Mostow
Den tredje delen i Terminator-serien är under inspelning och fortfarande insisterar robotarna på att vilja ta livet av stackars John Connor. Den storväxte österrikaren är återigen på de godas sida men möter nu ännu mer motstånd i den kvinnliga roboten T-X: Terminatrix (Kristianna Loken).


LITE ÄLDRE TIDSRESEFILMER

Time Machine, 1960, George Pal
Till skillnad från årets remake av denna film finns det här inget kärleksintresse som lockar till tidshopp. Det som driver Hartdegen i 1960 års version är istället nyfikenhet inför framtiden och en sekelskiftesmelankoli över situationen i världen och människans krigiskhet.

RESER TILL: 1900, 1917, 1940, 1966, 802 701
RESER HUR: I en släde med ett stort snurrande parasoll längst bak. Inte lika snygg som i den nya filmen, men fortfarande ganska fräck.
VARFÖR: Han trivs inte i sin egen tid


Apornas planet (Planet of the Apes), 1968, Franklin J. Schaffner
Charlton Heston och hans astronautkompisar kraschlandar på en planet som är väldigt lik jorden, förutom att den styrs av apor och där människan behandlas som djur.

RESER TILL: En okänd tid rätt långt in i framtiden
RESER HUR: De reser i sin rymdfarkost och råkar sova lite väl länge.
VARFÖR: För att de inte hade någon väckarklocka ombord?


Stålmannen, 1977, Richard Donner
RESER TILL: Några minuter tidigare
RESER HUR: Genom att flyga snabbt runt jorden och få den att rotera åt andra hållet så kan man bevisligen också få tiden att gå baklänges.
VARFÖR: Stålmannens käresta Lois Lane omkommer i ett stenras och han vill få tid att rädda henne.


Time Bandits, 1981, Terry Gilliam
Ett gäng dvärgar har stulit en karta med "tidshål" från världens skapare och åker runt i tiden för att samla rikedomar.

RESER TILL: Robin Hoods England, Napoleons Frankrike, Agamemnons Hellas, Titanics förlisning, Legendernas Tid och The Fortress of Ultimate Darkness, samt unge Kevins garderob år 1981.
RESER HUR: Genom en serie hål i tids- och rymdväven, eller snarare svarta dörröppningar man kan hoppa in genom.
VARFÖR: Framför allt för att stjäla saker.


Terminator, 1984, James Cameron
År 2029 pågår ett krig mellan robotar och människor. En ny robotskapelse, The Terminator (Arnold Schwarzenegger), skickas tillbaka i tiden för att förhindra att människornas ledare, John Connor, blir född. Motståndsrörelsen skickar i sin tur soldaten Kyle Reese för att skydda Sarah Connor mot roboten.

RESER TILL: 1984
RESER HUR: Det får vi inte reda på, men man måste i alla fall vara naken för att resa i tiden.
VARFÖR: För att ändra framtiden genom att ändra det förflutna


The Philadelphia Experiment, 1984, Stewart Raffill
Under ett experiment 1943 som syftade till att göra ett skepp osynligt för radar öppnas ett hål i den så omhuldade rymdtid-väven. David Herdeg hoppar över relingen på skeppet och landar i 80-talet. Där sysslar samma forskare som tidigare med att återskapa experimentet från 40-talet. För att kunna stänga tidshålet måste David ge sig tillbaka till 1943 och stoppa experimentet där.

RESER TILL: 1984 och tillbaka till 1943
RESER HUR: Genom ett hål i rymdtid-väven
VARFÖR: För att ett radarexperiment får oväntade sidoeffekter.


Star Trek IV: The Voyage Home, 1986, Leonard Nimoy
I det 23:e århundradet närmar sig en mystisk farkost jorden. Den ropar på valarna, som då är en utrotad art. Om farkosten inte får något svar från valarna kommer jorden att gå under. Kirk och de andra reser därför i tiden för att ta med sig en val tillbaka till framtiden.

RESER TILL: San Francisco, 1986
RESER HUR: De flyger i en jäkla fart runt solen och det tycks vara allt som behövs för att resa i tiden. Tidsresor verkar inte vara något helt okänt i denna Star Trek-film.
VARFÖR: För att rädda valarna från utrotning. Det är underligt att Bob Geldof inte fick någon liten roll i denna ekologiska film.


Tillbaka till framtiden, 1985, Robert Zemeckis
Marty McFly råkar genom en händelse åka iväg i tiden i uppfinnaren Emmet Browns tidsmaskin. Där möter han sina unga föräldrar och förhindrar nästan att de blir kära i varandra. Därigenom stoppar han också sin egen födelse och detta lilla problem måste han naturligtvis rätta till.

RESER TILL: 1955
RESER HUR: Genom en ganska så ombyggd DeLorean.
VARFÖR: För att se till att det förflutna håller sig konstant.


Tillbaka till framtiden II, 1989, Robert Zemeckis
Doc Brown, Marty och Martys flickvän Jennifer reser till 2015 för att förbättra familjen McFlys framtid. Väl där stjäl ärkerivalen Biff Tannen tidsmaskinen, åker till 1955 och ger sitt unga jag en bok med 50 års sportstatistik. Genom denna blir Biff omåttligt rik och äger i framtiden Hill Valley. Doc och Marty måste också resa till 1955 för att korrigera detta. Marty får där arbeta hårt för att undgå att stöta ihop med såväl sin far som sig själv från den första filmen. Tidsresandet och vem som egentligen är vem och när blir lite mer komplicerat i denna film...

RESER TILL: 2015 och 1955
RESER HUR: Genom en ganska så ombyggd DeLorean.
VARFÖR: För att förbättra framtiden, ändra det förflutna och göra om nutiden så att allting blir som förr igen.


Tillbaka till framtiden III, 1990, Robert Zemeckis
RESER TILL: 1885
RESER HUR: Genom en ganska så ombyggd DeLorean.
VARFÖR: Marty McFly reser till Vilda Västern för att förhindra att Doc Brown blir mördad av Biff Tannens förfader.


Bill and Ted's Excellent Adventure, 1989, Stephen Herek
Om de två coola polarna Bill S. Preston och Ted "Theodore" Logan inte får ett bra betyg i historia hotas deras band, "Wyld Stalyns", att splittras. Det får helt enkelt inte ske och hjälpen kommer från framtiden. Bill och Ted glider runt i tiden och sätter ihop en lysande historiapresentation med hjälp av snubbar och snubbor som Napoleon, Socrates, Genghis Kahn och Jeanne d'Arc.

RESER TILL: Alla möjliga historiska tider
RESER HUR: Bill och Ted vet, precis som Dr. Who, hur man reser i tiden med stil; i en ombyggd telefonkiosk.
VARFÖR: För att inte få underkänt i historia


Bill and Ted's Bogus Journey, 1991, Peter Hewitt
I uppföljaren dödas Bill och Ted av onda Bill- och Ted-robotar från framtiden. För att rädda kommande tider måste våra hjältar överlista Döden, färdas genom himmel och helvete, träffa Gud, rädda brudarna och vinna en talangtävling.

RESER TILL: Onda robotar kommer från framtiden till 1991.
RESER HUR: Ombyggda telefonkiosker igen.
VARFÖR: För att döda Bill och Ted och göra framtiden till en grym plats.


Terminator 2: Judgment Day, 1991, James Cameron
Maskinerna misslyckades med att ändra framtiden i den första filmen. John Connor föddes och är nu en ung kille. Dags att försöka igen, tänker maskinerna, och skickar en nyare robot (Robert Patrick) tillbaka i tiden. Återigen får mänskligheten iväg en förkämpe de också, förvirrande nog en likadan robot som från första filmen, men som nu är på den goda sidan.

RESER TILL: 1995
HUR/VARFÖR: Samma som i Terminator 1


Evil Dead III: The Army of Darkness, 1993, Sam Raimi
Beväpnad med en motorsåg istället för högerhand reser rakhakade Ash (Bruce Campbell) till 1200-talet och slåss mot skelett i Harryhausenhyllande slagsmålsscener.

RESER TILL: Någon gång på medeltiden
RESER HUR: Ash råkar öppna ett "tidshål" och åker genom det i sin Delta 88 Oldsmobile beväpnad med både hagelgevär och motorsåg.
VARFÖR: "It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum..."


Måndag hela veckan (Groundhog Day), 1993, Harold Ramis
Den sarkastiske väderpresentatören Phil (Bill Murray) upplever sitt livs värsta dag, om och om igen. Varje morgon när han vaknar upplever han precis samma dag som dagen innan. Efterhand börjar hans personlighet att förändras.

RESER TILL: 2 februari 1993, igen och igen och igen...
RESER HUR: Vem vet...
VARFÖR: För att bli en bättre människa


Timecop, 1994, Peter Hyams
I denna van Damme-film har man insett att det kan ställa till en hel del problem om folk reser fram och tillbaka i tiden. Jean-Claude spelar polisen Max Walker som ska övervaka tidsresor men brottsling hinner resa tillbaka för att skapa sig en förmögenhet, och mördar på samma gång Walkers fru. Walker reser då tillbaka till 1994 för att genom en myckenhet av kick-boxning stoppa tjuven och rädda sin hustrus liv.

RESER TILL: 10 oktober 1994
RESER HUR: Med hjälp av en jetdriven släde och en hel del filmtricks.
VARFÖR: För att tjäna pengar respektive för att rädda sin älskades liv.


De tolv apornas armé (Twelve Monkeys), 1995, Terry Gilliam
År 2034 har nästan hela jordens befolkning dödats av ett virus och det är en dyster värld som väntar. James Cole (Bruce Willis) skickas tillbaka i tiden för att samla information om viruset, men det tar en stund innan han hamnar i rätt tid.

RESER TILL: 1990, 2034, 1917 och 1996
RESER HUR: Genom att, återigen naken, färdas i hög hastighet genom någon sorts tunnelkonstruktion.
VARFÖR: För att samla information om det dödliga viruset.


Star Trek VIII: First Contact, 1996, Jonathan Frakes
Borgerna reser i tiden för att hindra människorna från att kunna skjuta upp sin första farkost som går i ljusets hastighet. Genom detta rymdskepp kom mänskligheten i kontakt med Vulcans och utgör starten för det framtida samhället. Enterprise måste se till att allting sker precis som det gjorde "i verkligheten".

RESER TILL: Montana, USA. 4 april 2063
RESER HUR: Enterprise följer efter en Borgfarkost när den skapar en "temporal vortex" och våra hjältar hänger på.
VARFÖR: För att rädda den framtida jorden genom att se till att det förfluta flyter på som det en gång gjorde.


Lost in Space, 1998, Stephen Hopkins
Familjen Robinson ger sig ut på ett rymdäventyr för att rädda världen. De kommer, som titeln anger, ganska vilse och stöter till slut på delar av sin egen familj tjugo år senare.

RESER TILL: Tjugo år framåt i tiden
RESER HUR: Ett slags bubblor som sprider sig över en planet genom sonen Wills experiment.
VARFÖR: Will önskar åka tillbaka i tiden för att hindra familjen från att ge sig ut i rymden och på så sätt rädda alla deras liv. Den ondskefulle Dr. Smith (Gary Oldman) har lite andra planer.


Pleasantville, 1998, Gary Ross
I vad som kanske inte i första hand är en tidsresefilm hamnar tonåringarna David och Jennifer i en svartvit sitcom på femtiotalet.

RESER TILL: Komediserien "Pleasantville" på 1950-talet
RESER HUR: Genom en underlig fjärrkontroll som gör att de sugs in i teven.
VARFÖR: För att sätta färg på ett grått och alltför genomtrevligt samhälle och samtidigt upptäcka att deras egen tids värdesuppfattningar kanske inte alltid är de bästa.


Frequency, 2000, Gregory Hoblit
Inte heller i denna film reser man rent fysiskt i tiden, men man kan i alla fall kommunicera med varandra. James Caviezel kommer genom en amatörradiosändare i kontakt med sin far (Dennis Quaid) trettio år tidigare. Caviezel räddar därigenom sin far, som var brandsoldat, från att omkomma i en brand men detta ställer i sin tur till med andra tragiska händelser som de två tillsammans får försöka rätta till.


Apornas planet (Planet of the Apes), 2001, Tim Burton
Året är 2029 och Mark Wahlberg åker ut på ett rutinuppdrag i sin rymdfarkost. Han råkar sugas in i ett maskhål och färdas framåt i tiden. Likt filmen från 1968 kraschar han på en planet där aporna är den styrande arten. Till skillnad från den förra filmen har Wahlberg en chans att resa tillbaka i tiden igen, men är det förflutna detsamma som det han lämnade? Burton skruvar till det så att ingen hänger med på vad som egentligen händer/har hänt/kommer att hända.

RESER TILL: Framtiden och tillbaka igen
RESER HUR: Genom ett maskhål i rymden
VARFÖR: Först genom en olyckshändelse och sedan för att kunna komma hem igen.


Det här är naturligtvis bara en litet axplock filmer om resor i tiden. Om det finns någon film som du absolut tycker ska vara med i den här listan och som jag har missat, hör gärna av dig med tips.


© Andreas Hallgren
2002-04-14

Foto: Andrew Cooper. © 2002 Warner Bros. & Dreamworks LLC.
Dessa fantastiska män och deras uhm... tidsmaskiner: Guy Pearce i "Time Machine" (2002).


     

Dela |