Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Maskinerna är våra ovänner, utom en

1 russin

Mycket av poängen med T2 (som nu höjdes avsevärt i min aktning, från en actionklassiker till en superactionklassiker med relativt filosofiska värden) var ju hur mycket Cameron funderat över begreppet effektivitet. Robert Patrick spelade mycket lyckat en robot helt inställd på att fullfölja sitt uppdrag, och de relativt mänskliga egenskaper som Arnies robot uppvisar blev en konsekvens av händelser som framgick i filmen. Camerons intelligens och kompromisslöshet avspeglade sig i filmen som på sitt sätt är en solid klassiker. Jag inser det nu, när jag sett trean, även om jag tidigare haft vissa invändningar.

Här, i Jonathan Mostows uppföljare, förväntas publiken veta reglerna och vara mer eller mindre inställd på att döda två timmar, inget mer. Om ändå det relativt blygsamma målet uppnåtts hade jag varit nöjd. Jag är inte nöjd. Vid sidan av "Rollerball"-remaken och "The Haunting"-remaken är "Terminator 3" helt klart en av senkomna högbudgetfilmer jag sett med minst känslor. Spänning? Inte en gnutta. Skratt? Jo, men hälften av dem kom på icke avsedda ställen, som när John Connor säger att han ställer bomben på att explodera om fem minuter, för "det borde räcka". Beundran inför effekterna? Äh, näe. Rörelseoskärpa och saker som flyger mot kameran och diverse fordon som krockar emot varandra räcker inte riktigt i dessa dagar. Det måste kännas som om man sitter i ett av fordonen, eller åtminstone är i närheten. Eller åtminstone som om man är på bio...

Effektivitet, ja. Minns ni T-1000:s sätt att springa? Minns ni hur han blixtsnabbt formade om sina händer till knivar för att hugga genom hisstaket? Minns ni hans härliga sätt att säga "Say, that's a nice bike". Nu är det andra tider. Loja, slappa tider. Maken till inkompetenta robotar får man leta efter. Ärligt talat fattade jag inte om TX (fröken Loken) var en senare modell än T-1000 men jag tror faktiskt hon/han/det skulle föreställa state of the art i robotkonstruktion. Och visst kan hon fjärrstyra andra maskiner (för så stod det på hennes skärm) och visst är hon sjusärdeles polymorf (ja, hon kan alltså föreställa andra grejer) men hon har inte givits vett nog att använda dessa egenskaper på ett konstruktivt sätt. Hon har inte heller bättre förstånd än att gå när hon borde springa och hon slängs lydigt omkring av den uråldriga terminatormodellen (lämpligt nog spelad av en uråldrig Arnie, som nog snart borde göra allvar av sina hot om att försöka bli Kaliforniens guvernör) i väntan på att böja huvudet framåt i vad som ska uppfattas som mekanisk målmedvetenhet och sedan raskt marschera framåt. Och det värsta är att hon inte alltid är så oduglig. Bara när det verkligen gäller.

T3 är en film alldeles för upptagen med att åstadkomma kluriga replikvinkar åt föregångarna för att fundera över en intressant handling. En film för upphetsad av att ha Arnie i sig för att ge hans eller de övriga karaktärerna någon som helst... karaktär. Frånsett en inledande explosion av tuffhet tillbringar Claire "Mitt så kallade liv" Danes det mesta av filmen med att gny. Ja, hon skjuter också ner ett förstummande ömtåligt cutting edge-stridsplan, men det får mig mest att tänka på Erika Elienak i "Under belägring". Ni vet, hon ska föreställa en stark kvinnlig karaktär för att hon plockar upp ett skjutvapen. John Connor, nu spelad av Nick Stahl, syns veta vad han gjort tidigare i sitt liv men verkar ha läst sig till det, precis som manusförfattarna läst sig till det, utan att för den sakens skull ha en susning. Linda Hamilton ville inte vara med. Cameron har inte varit inblandad, vilket märks så väl att det är rent tragiskt. Där T2 lyckades bäst, i stämningen, lyckas T3 inte alls och det beror inte bara på avsaknaden av Brad Fiedels musik (även om hans klassiska tema dyker upp under eftertexterna). Det är mycket mer som saknas.

Något inom mig manar att säga något positivt. Okej. Slutet, i sin mest principiella form, är inte så dumt. Utförandet är dock, liksom resten av filmen, helt oinspirerat.

Jag ogillar inte T3 för att den är en ren actionfilm. Jag gillade verkligen "Matrix Reloaded" som nästan skulle kunna göra skäl för epitetet. Jag ogillar T3 för att den är en tam actionfilm och inget mer.

© Anders Lindahl
2003-08-02

Photo: Robert Zuckerman ©2002 T3 Productions, Inc.

Originaltitel: Terminator 3: Rise of the Machines
USA, 2003
Regi: Jonathan Mostow
Med: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Kristanna Loken, Claire Danes m fl

Genre: Action, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2003-07-30
Teman: Tidsresor

Relaterat: The Terminator (1984) Terminator 2: judgment day (1991) Terminator: Salvation (2009)

Relaterade artiklar
Nu är det nu, men när är det?


Ingår i följande teman


Tidsresor

     

Dela |