Julefilm

russin.nu tipsar om filmer med jul i


Vad är en julfilm? Den enklaste definitionen är förstås en film som utspelar sig runt jul och har denna högtid som ett viktigt tema. Sedan kan man tycka att det finns filmer som passar denna helg, tema- och stämningsmässigt, även om de inte utspelar sig i "rätt tid". Med denna lite bredare definition tipsar russin härmed om Julfilmer.


It's a wonderful life, Frank Capra 1946
Kan det bli mer jul än så här? Kanske det, men strunt samma! Capras klassiker där James Stewart deppar ner sig å det grövsta, ser tillbaka på hur världen skulle ha varit utan honom - med hjälp av en osannolik ängel - och slutligen springer, glatt juleskrikande, genom staden är inte bara en julklassiker utan en riktigt bra film.

Ben-hur, William Wyler 1959
Denna mastodontklassiker, med Charlton Heston i huvudrollen, inte bara inleds med födelsen i Betlehem utan är biblisk på många vis. Och samtidigt ett spännande spektakel med världens kanske mest berömda häst-och-vagn-tävling.

Ivanhoe, Douglas Camfield 1982
Visst, det är en "julfilm" bara för att den visas vid nyår, men hela paketet med hög budget, stjärnor med brittiska accenter och riddarmentaliteten känns verkligen som Äkta Jul. Missa den inte! Alltid lika bra, trots en kompis dräpande kommentar om huvudpersonen: "Han ligger ju bara och är sjuk hela filmen, och när han vinner i slutet är det bara för att den andra killen är snäll och offrar sig...". Olivia Hussey regerar, för övrigt ...

Fanny och Alexander, Ingmar Bergman 1982
Det är väl mest början som kan kallas "julig", när Sveriges skådespelarelit firar högtiden i en praktfull rörlig pannå över Gammalt Svenskt Julfirande. Sedan blir det lite otäckt. Men julen är ju också en tid för att i lugn ro, knäckandes nötter och ätandes godis, sitta i soffan och se på långa, bra filmer.

Die Hard, John McTiernan 1984
Hehe, kanske inte den stillsammaste av julfilmer, men nog utspelar den sig runt denna högtid, och visst utbrister datasnillet ett förnöjt "Merry christmas" när kassavalvet öppnar sig, till pampig musik. Och glöm inte "ho ho ho, now I have a machine gun". Jul-action, och bra action därtill.

Gremlins, Joe Dante 1984
Julen kommer visserligen lite i skymundan när de gulliga mogwaierna förvandlas till slemmiga, sadistiska monster, men inledningen med vyer över den snöiga småstaden till tonerna av Phil Spector-producerade "Christmas - baby please come home" är julmysig americana när den är som julmysigast. Sedan får vi inte glömma att själva gremlinen är en julklapp. Härlig stämning och fler småskojiga filmreferenser än man orkar räkna.

Scrooged, Richard Donner 1988
Charles Dickens julsaga A Christmas Carrol har filmats säkerligen 3 miljarder gånger. Den här moderniserade versionen, med Bill Murray i rollen som den girige affärsmannen som får sig en övernaturlig läxa till jul, är väldigt underhållande och precis lagom smörig mot slutet. Scenen där ett av spökena slår honom i ansiktet med en brödrost är en liten klassiker. Bland de mer traditionella versionerna av sagan finns det en variant från 1999 med Patrick Stewart som snåljåpen.

Ett päron till farsa firar jul, Jeremiah S. Chechik 1989
Chevy Chase är lite underskattad faktiskt. Visst, han kanske inte är rätt man att spela Macbeth, men i sådana här filmer fungerar han utmärkt. Den oerhört viktiga amerikanska traditionen Julbonusen spelar en viktig roll i den här mysigt hysteriska familjehistorien om världens mest kaotiska jul. Ganska ofta väldigt rolig.

Grinchen - julen är stulen, Ron Howard 2000
Ron Howard tog sig an Dr. Seuss klassiska julsaga ganska nyss och satte Jim Carrey i huvudrollen som den enslige grinchen som med goda skäl vill förstöra julen för invånarna i den fåniga staden Whoville. Ganska rolig, fast mest för barnen, och coola masker.
(How the Grinch stole christmas)

Elf, Jon Favreau 2003
Will Ferrell är sällan tråkig, så även ej här. En vanlig människa i tomtenisseland hamnar i storstaden lagom till jul. Den är både kul och trevlig och har en scen där Ferrell skäller ut en varuhustomte med repliker som "You sit on a throne of lies!"


Animerat


The Nightmare Before Christmas, Henry Selick 1993
Tim Burtons dikt och hjärnebarn blev världens första helt stop motion-animerade långfilm och ett litet mästerverk. En fantastisk skröna om hur Halloweens härskare beslutar sig för att ta över julen också, med roande och mysigt otäcka följder. Underbara bilder och en klart annorlunda julsaga. 2008 släpptes Nightmare i ny tranfser på DVD och Blu-ray.

Tokyo Godfathers, Satoshi Kon 2003
Satoshi Kon är en japansk animéregissör som gärna tänjer på gränserna. Här tar han en gammal John Wayne-rulle och uppdaterar till japansk 2000-tal i animerad form med juligt, vuxet och ibland galet resultat. Sevärt!

Polarexpressen, Robert Zemeckis 2004
Om du vill ha en rejäl dos av tomtenissar och 3D-animation kan du inte gå fel med Robert Zemeckis bergodalbanetur till juläventyr, gjord i samma teknik som Beowulf. Här får en tomtetvivlande pojk sitt livs resa. Rätt underhållande, men ibland alldeles för smörigt.

Disneys - En julsaga, Robert Zemeckis 2009
Zemeckis ganska bokstavstrogna tolkning av Dickens julsaga, i 3D-mocap-mundering och med Jim Carrey i den digitalt överförda huvudrollen, är en betydligt mer sevärd historia än nyss nämnda beskrivning låter antyda. Det blir verkligen en riktig, och ofta kuslig, film av all den här teknologin.


Och slutligen...

The Ice Harvest, Harold Ramis 2005
Om julmyset bara blir för mycket kanske det kan passa med en svart kriminalkomedi med existentialistiska förtecken - förlagd till juletid.

© Anders Lindahl
Först publicerad: 2000-12-13
Senast reviderad: 2010-12-02


Ivanhoe från 1982, en film som blivit "julig". (På bilden: Olivia Hussey och Sam Neill)


Robert Zemeckis Polarexpressen


En våldsam jul i Die Hard

Tokyo Godfathers - källa: Sony Pictures
En animerad diskussion i Satoshi Kons "Tokyo Godfathers".
(Notera hur bra bildtexten hade varit på engelska!)






     

Dela |