Disneys - En julsaga (2009)

Trogen och läskig julsaga

4 russin

En snål man lär sig på självaste julafton en livsomvälvande läxa i vad som måste vara en av världens mest filmade historier. Alla kan berättelsen (eller tror i alla fall det, trots att de ibland sett varianter där man passat på att förändra det i originalet som man inte tyckte passade så bra). Finns det plats för en till?

Ja, med Jim Carrey i gnisslig högform, flankerad av några stjärnor, och Robert Zemeckis nya favoritberättarsätt - motion capture och 3D gissningsvis renderad av de största renderbays som står att få i den fria världen - är förutsättningarna fina att skapa en riktigt cool variant av Charles Dickens gamla julsaga. Och förutsättningarna används väl, det är väl inget att göra någon hemlighet av för den stressade läsaren. Det här är en riktig film, även om ingenting vi ser är på riktigt, på riktigt.

Det är heller ingen mening med att hålla på följande information: det här är inte en film för de minsta små. Samme Zemeckis "Polarexpressen" var betydligt snällare, som en jämförelse. För att få ordning på en så genuint snål människa som Scrooge krävs det att man tar fram det stora skrämselartilleriet. Dickens historia från 1840-talet är bitvis rätt läskig och Zemeckis har inte tvekat att ta i ordentligt vid iscensättandet. För egen del minns jag hur en scen ur någon version sedd på 80-talet på TV försåg min unga hjärna med stoff för en och annan mardröm. Scrooges gamla - numera döda - kollega Marley som besöker honom i jättevillan, försedd med kedjor och tyngder och föraningar om tänkbara straff för den som bara ser till snöd vinning, är bara början på de ruskigheter som bjuds. Marley är gravt pinad av sin tillvaro bortom graven, ylande repliker som "woe is me!" utan minsta glimt i ögat och även besöket från den märkliga jättetomten med sitt bullrande skratt glider över i en allt kusligare stämning, särskilt när de utmärglade figurerna under hans rock ger sig tillkänna.

Men givetvis har Zemeckis inte fnyst åt möjligheterna att också förse 3D-glasögonbärarna med flygturer bland snötyngda träd och andra berg-o-dalbaneturer. Om det är något jag kan invända mot filmen är det möjligen just hur vissa av de här scenerna känns lite långrandiga, särskilt sedda på vanlig platt-TV. Bildspråket, någonstans mitt emellan total realism och gammalmodigt tecknat och samtidigt något helt eget, passar ändå väldigt bra ihop med klassiska historier. Jag var en av dem som tyckte rätt bra om "Beowulf" och julsagan är inte direkt ett steg bakåt rent tekniskt.

Scrooge är i Carreys röst- och rörelsetolkning en minnesvärt lågmält ondsint snåljåp. Han bryr sig verkligen inte ett skit om någon annan. Barnen slinker formligen undan och gömmer sig när han stegar längs Londons 1800-talsgränder i den tyst fallande snön. Han spelar förstås ett gäng andra karaktärer också, exempelvis de tre spöken som hemsöker Scrooge under hans varnande mardrömsnatt.

Bland de övriga är det kanske Gary Oldman som gör starkast avtryck, som Scrooges stackars hunsade hjälpreda med snäll familj och sjuklig son. Genom att minspelet hänger med till datorn med nästan samma detaljrikedom som rösten kan en skådis verkligen förmedla känslor och den utnötta, ofta parodierade, historien om stackars Tiny Tim blir onekligen rörande.

När jag nyfiket plockade ner boken från hyllan efter filmen och läste om några partier bekräftades intrycket av att det här, trots den hypermoderna tekniken, är en av de mest bokstavstrogna Dickens-julsagorna någonsin. Respekt.

Det är sån't här Zemeckis ska hålla på med, och det är kul att han har fattat det.

© Anders Lindahl
2010-11-15


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Den vanliga Blu-ray-utgåvan, utan 3D, ger en så mycket film det kan bli på en vanlig platt-TV. Tja, man kan ju knappt misslyckas med en digital transfer av en helt digital film.

Kommentarsspåret går förstås på steroider. Här erbjuds man möjligheten att se hela filmen med en PIP-ruta i hörnet där vi ser skådisarna i sina motion capture-munderingar framföra samma scener, samtidigt som Zemeckis förklarar rubbet.

Damen som guidar oss genom making of-filmen är dock bara för klämkäck.
©ImageMovers Digital LLC

©ImageMovers Digital LLC

©ImageMovers Digital LLC

Originaltitel: A Christmas Carol
USA, 2009
Regi: Robert Zemeckis
Med: Eng. röster: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Cary Elwes, Sammi Hanratty, Robin Wright, Bob Hoskins, Daryl Sabara

Genre: Animation, Barnfilm, Skräck, Äventyr
Hemmabio: 2010-11-17

Relaterat: Polarexpressen (2004)

Relaterade artiklar
Julefilm     

Dela |