Ice Harvest (2005)

Hårdkokt julskinka

3 russin

Det här är kanske fel årstid att recensera filmen ifråga. Kom igen om ett halvår... Det här är i alla fall vad regissören Harold Ramis, i ett av DVDns bonusinslag, kallar "counterprogramming" i juletider. Kort sagt är det en liten historia om stöld, bedrägeri och ond bråd död. I den här retro noir-versionen (Ramis ordval igen) är Wichita, Kansas befolkat av individer som gör sitt bästa för att INTE leva upp till "The Spirit of Christmas".

Inledningen frossar i blåtonat mörker och dysterhet. Sedan följer scener från en strippklubb, inte någon särskilt erotisk miljö den här gången utan oglamourös och dekadent till komisk effekt. Vi får veta att en stöld begåtts, men detaljerna förklaras inte närmare utan vi följer vad som händer efteråt under en natt fylld av förvecklingar i stället för fridfull familjelycka. John Cusack gör advokaten Charlie som tillsammans med en viss Vic (Billy Bob Thornton) just befriat sin boss från två miljoner dollar och tänker sig bort från stan på själva julafton, men det blir mer omständigt än de tänkt sig, lite som i Oliver Stones ”U-turn” med en annan väderlek. In i leken kommer även Connie Nielsen som Renata. Hon är förförisk, sinnebilden för en femme fatale och påminner inte så lite om Kathleen Turner i "Body Heat". Nielsen kommer också betydligt bättre till sin rätt än i ”The Hunted” och "Basic”, de filmer där jag såg henne senast.

Oliver Platt är ungefär som i ”Casanova" anlitad för att hålla den grovkorniga humorgrytan brinnande. Cusack och Thornton tillåts skämta en del de också, men de mest ekivoka och elaka replikerna har tilldelats Platt, särskilt när han ska spela berusad. Han föreställer en desillusionerad man, numera mindre lyckligt gift med Cusacks exfru, men de ser snarare ut som olycksbröder än forna rivaler. Det finns en drastisk bekännelse här som Cusack reagerar på med oväntad behärskning och skruvad retur.

Harold Ramis var en gång i tiden mest känd som Ghostbuster ihop med Bill Murray och Dan Aykroyd. Som regissör har han svarat för smarta men ibland ojämna komedier "Analyze this” och ”Måndag hela veckan" (som var smart nästan hela vägen, OK). Men jag tvivlar på att han gjort något mörkare än det här. Det kan kallas svart komedi, men det är nog säkrare att ta fram thrillerstämpeln eller Ramis egen definition (se ovan). Det grova språkbruket går kanske till överdrift, även om det här är en hårdkokt historia. Isen och kylan är dock lika påtaglig som i Ang Lees ”The Ice Storm”, men samma existentiella djup finns inte här egentligen (även om de ambitionerna avslöjas i intervjuer på DVDn). Och de vanligaste amerikanska julsångerna används med ironisk effekt filmen igenom.

Cusack i det här sammanhanget är rätt idealisk, som cyniker och synbar förlorare men ändå det närmaste vi har att sympatisera med. Han gör, grovt förenklat, en tröttare version av sin yrkesmördare i ”Grosse Pointe Blank”. Det är visserligen en advokat han spelar, en som inte gärna vill ta i de konkreta resultaten av våldshandlingar, än mindre utföra dem själv, men i det här sällskapet blir den mest bekväme snart tvungen till flexibilitet. En sak man inte bör häkta upp sig på är att huvudpersonerna beter sig komplett idiotiskt åt gång efter annan. De är väldigt ofullkomliga både moraliskt och strategiskt, men det är det som skapar förutsättningarna för den här skrönan, som bygger på en bok av en Mr Scott Phillips.

"The Ice Harvest” är inte årets mest uppbyggliga film, men för den som gillar genren thriller/noir med ocensurerad galghumor som krydda så...varför inte?

© Johan Lindahl
2006-05-21


DVD / Blu-ray

Den här utgåvan från Focus Features, utformad för amerikanska marknaden antar jag, bjuder bland annat på två alternativa slut som avviker subtilt men ändå ganska radikalt från det som valdes till sist. Vidare ett samtal mellan Scott Phillips, författare till förlagan och manusförfattarna Richard Russo och Robert Benton. Lite väl självgoda blir de givetvis men det är hyggligt intressant ändå. Dessutom intervjuer med Ramis, filmteam, skådespelare, dokumentering från inspelningen av en viktig scen - med mera. Ganska fylligt extramaterial överlag, alltså. Förhoppningsvis finns det tillgängligt även för svenska cineaster.
Originaltitel: The Ice Harvest
USA, 2005
Regi: Harold Ramis
Med: John Cusack, Connie Nielsen, Billy Bob Thornton, Randy Quaid, Oliver Platt m fl.

Genre: Komedi, Thriller
Svensk biopremiär: 2005-12-25     

Dela |