Harry Potter och fången från Azkaban (2004)

Mörk och sevärd Potterfilm

5 russin

Att hävda att film som främst riktar sig till barn är bättre ju mer mörk och skrämmande den är vore som att bita huvudet av söta gosekaniner, i de flesta fall både fel och onödigt. När det gäller Harry Potter tycks det däremot stämma. I Alfonso Cuaróns ("Din morsa också") regi har den fluffiga sockervadden från de första två filmerna i serien bytts ut mot mer hårdsmälta men också mer näringsriktiga biffar.

Stämningen är filmen igenom konsekvent mörkare och mer sammanhållen än tidigare, även om det fortfarande finns gott om plats för komiska detaljer. Den största skillnaden är att regissören inte gått in för att visa upp hur fiffig han är och vilken häftig värld han lyckats bygga upp. I "Fången från Azkaban" kommer historien, och inte omgivningen, i första hand.

Barnen som spelar huvudrollerna växer upp i takt med sina karaktärer och de tycks bli mindre irriterande för varje film. Om man ska spekulera i framtiden är det nog bara Emma Watson, som spelar Hermione, som jag kan se en riktig karriär för efter "Harry Potter". Daniel Radcliffe är fortfarande inte övertygande i titelrollen, men i denna film får han mig inte att vrida besvärat på mig varje gång han visar någon typ av känsloyttring. Rupert Grint (Ron) slutligen gör nog något helt annat om tio år och trivs säkert ypperligt med det.

I de tidigare filmerna var det mycket som skulle visas och förklaras i J.K. Rowlings universum och detta skedde på bekostnad av berättelsen, och i vissa fall även på vett, sans och god smak. I "Fången från Azkaban" är expositionen avklarad och fördjupas snarare genom detaljer i skymundan än genom stora pekpinnar. Historien är också lite mer komplicerad att följa med i än tidigare, så det är nödvändigt att allt fokus hamnar där det gör.

Harry Potter och kompani börjar nu sitt tredje år på magiskolan Hogwarts. För att göra skolstarten lite extra spännande har en fånge vid namn Sirius Black rymt från den magiska högsäkerhetsanstalten Azkaban. Kanske var det något i stil med Azkaban Tomas Bodström hade i tankarna i höstens fångvårdsdebatt? Hursomhelst är Sirius Black den förste som någonsin rymt från Azkaban och inom kort förstår man att Black har ett särskilt intresse just för Harry Potter och att han på något vis var inblandad i mordet på Harrys föräldrar. Några andra som är intresserade av såväl Black som Potter är Azkabans illasinnade väktare, Dementorerna. Dessa är kusliga, flygande varelser med klara drag av den arketypiske liemannen, och man gör bäst i att hålla sig borta från dem. Som vanligt har också en av Hogwarts nya lärare, professor Remus Lupin, en anknytning eller två till Harry Potter. Lupin har dessutom en särskild koppling till fullmånen och vilken denna är kan man nog gissa sig till utifrån hans namn.

Berättelsen i "Fången från Azkaban" är, med sina inslag av förräderi, ondska och död, vuxnare än i de tidigare filmerna. Den bör nog inte ses av de allra yngsta barnen och filmbolaget rekommenderar självt åldrar från 7-11 år att se den i vuxens sällskap, vilket känns rätt klokt. I övrigt ska jag absolut inte avråda någon att se denna film.

Förutom en väl berättad och sammanhållen historia är "Fången från Azkaban" också riktigt snyggt utförd. Stämningen och mängden av roande detaljer har jag redan nämnt. Till detta kommer de vackra skotska omgivningarna som ytterligare förstärker det trolska intrycket av filmen. Ett särskilt omnämnande måste också den delvis 3D-skapade Hippogryfen få. För er som inte minns era mytologiska väsen är en hippogryf till bakdelen en häst och till framdelen en grip och den går alldeles utmärkt att flyga på, vilket Harry Potter får upptäcka. Filmmakarna har lyckats gestalta denna och andra sagoväsen så att de blir riktigt trovärdiga och att "Fången från Azkaban" har blivit nominerad till en Oscar för bästa specialeffekter känns helt klart välförtjänt.

Jag kan bara rekommendera "Harry Potter och fången från Azkaban". Om du har sett de tidigare filmerna i serien kan du förvänta dig något mycket bättre och långt mer hållbart denna gång. Har du inte sett 1:a och 2:an, fråga någon som har gjort det om vad du behöver veta om Potters bakgrundshistoria och gå sedan direkt på "Fången från Azkaban". När det gäller betyget tvekar jag lite mellan en fyra och en femma, men bestämmer mig för att gå på min första instinkt efter att ha sett filmen. Hela fem russin blir det till "Fången från Azkaban".

© Andreas Hallgren
2005-02-02


DVD / Blu-ray

Dubbeldiskutgåvan av "Fången från Azkaban" bjuder på en del godsaker i form av korta, men småroliga bakomfilmer och intervjuer med skådespelare och filmmakare, samt en del småspel. En trevlig detalj är att man får tillfälle att kolla närmare på detaljrikedomen i vissa av scenografierna i interaktiva rundturer. Gränssnittet i form av "The Marauders map" är snyggt och välfungerande, vilket är motsatsen till vad man kan säga om den krångliga och rätt meningslösa DVD-ROM-delen av skivorna. I stora drag är det dock en väldigt trivsam utgåva.
(c) 2004 Warner Bros. Entertainment
"Ole, dole, doff" blir mer spännande när man använder trollstaven.

Originaltitel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
USA, 2004
Regi: Alfonso Cuarón
Med: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Gary Oldman, Michael Gambon, Emma Thompson m.fl.

Genre: Barnfilm, Fantasy, Äventyr
Svensk biopremiär: 2004-06-09
Teman: Harry Potter

Relaterat: Harry Potter och de vises sten (2001) Harry Potter och den flammande bägaren (2005) Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 (2010) Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 (2011) Harry Potter och Fenixorden (2007) Harry Potter och halvblodsprinsen (2009) Harry Potter och hemligheternas kammare (2002)


Ingår i följande teman


Harry Potter

     

Dela |