Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 (2010)

Harry Potter och den dystra uppladdningen inför finalen

3 russin

Det är inte lätt att recensera en halv film, men någon måste göra det.

För en halv film är just vad Dödsrelikerna del 1 är, sin speltid på 2.20 till trots, vilket innebär att man tillåter sig att sluta i sorg, och förväntar sig ett tålamod hos publiken inför en magnifik final som faktiskt kommer dröja ett bra tag.

Med det sagt tycker jag att filmen är helt okej. David Yates har börjat hitta sin roll som regissör och det är numera sällan man reflekterar över de unga skådisarnas kvalitet. Invänjning hos tittaren, delvis, men också gradvis förbättring hos skådisarna, givetvis. Vad gäller veteranerna så hör väl de respektingivande brittiska skådisar som inte hunnit ge sitt bidrag till filmserien till undantagen. Nya namnet för dagen är Bill Nighy, kanske ingen superstjärna men ändock ett karaktäristiskt och passande val.

Än handlingen, då?

Eländes elände. Dumbledore är död och kroppen har knappt kallnat förrän Rita Skeeter avslöjar "allt" i en skvallrig bok. Frågan om Snapes lojaliteter tycks ha besvarats med all önskvärd tydlighet, i och med att han utförde själva dödandet. Iskallt åser han en gammal kollega och vän pinas och dödas under ett dödsätarsammanträde. Vad gäller Harry, som just hade börjat letat efter horrokruxer tillsammans med sin mentor, så faller allt ansvaret på honom. Han hinner knappt träffa sin nya kärlek innan han försvinner igen.

De häxor och trollkarlar som representerar det goda börjar alltmer framstå som undantag på flykt. Voldemort och hans anhang tar mer eller mindre öppet över det mesta, inklusive magiministeriet. Filmen inleds, nästan, med en dramatisk flykt från Harrys gamla hus och redan här får en inte oviktig person sätta livet till. Förutom de genuint onda strövar det omkring "snatchers", knappast några änglar de heller. Insatserna är höga och läget verkar ganska dystert. Men ett hopp har de väl? Och det är upp till bok- och filmseriens genomgående trio av huvudpersoner att följa upp.

Horrokruxer är alltså föremål där Voldemort gömt bitar av sin usla själ. Hur hittar man dem. Och hur förstör man dem? Och hur håller man sams? Mycket tjurighet och viltmarksboende blir det, bland annat i Forest of Dean dit som av en händelse en annan Potter (den oefterhärmlige Dennis) förlade delar av snart sagt varje TV-serie han skrev.

Det är förstås en snygg film. Deras transfererande, alltså deras ständiga magiska paniska flykter, är läckert visualiserade med en virvlande rökmorf. Voldemorts plundrande av Dumbledores grav är en av många sobert iscensatta händelser. Och Eduardo Serras foto är verkligen ståtligt. Men om man letar efter något som verkligen sticker ut måste det vara sagan om de tre bröderna. Ja, de som av Döden fick titelns dödsreliker, ni vet. Varenda trollkarlsunge har väl hört den? Den här sekvensen är riktigt snygg! Påminner mig om en scen ur Hellboy: The Golden Army, men det gör inget.

Varje film, enkelt uttryckt, är lite 'vuxnare' än de förra. Här kanske allra mest märkbart i en riktigt kuslig scen när Hermione upptäcker något i ett gammalt hus och när Ron pådyvlas en halvnaken svartsjukeskapande vision i ett viktigt ögonblick ("brief sensuality" kallar MPAA det, i en ganska poetisk kategoriseringsfras). Varje film är dock inte, enkelt eller ens komplicerat uttryckt, bättre än alla de föregående. Trean och fyran måste väl fortfarande sägas vara de bästa. Det känns dock som om förutsättningarna är fina för en mäktig final.


FOTNOT
Att man i svenska översättningen (av såväl böcker som filmer) valt att översätta personnamn på värsta Ohlmarksvis (Riddle=Dolder) är väl inget som filmen kan lastas för, men jag passar ändå på att i detta sammanhang ondgöra mig över slikt ofog. I vår sköna globaliserade värld skapar det bara förvirring och irritation. Just don't do it...

© Anders Lindahl
2011-04-17

© 2011 Warner Bros Entertainment
– My dear Sam... no sorry, my dear Hermione! But not dear in that way. I think. Uh... forgot what I was going to say. Something about a long road ahead, I guess.

© 2011 Warner Bros Entertainment
– Har du också fått känslan av att Harry faktiskt inte har en susning om vad vi ska göra?
– Tanken har föresvävat mig, ja.

© 2011 Warner Bros Entertainment
Ett härligt gäng.

Originaltitel: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
Storbritannien / USA, 2010
Regi: David Yates
Med: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Richard Griffiths, John Hurt, Jason Isaacs, Alan Rickman, Bill Nighy, m.fl.

Genre: Fantasy, Äventyr
Svensk biopremiär: 2010-11-17
Hemmabio: 2011-04-13
Teman: Harry Potter

Relaterat: Harry Potter och de vises sten (2001) Harry Potter och den flammande bägaren (2005) Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 (2011) Harry Potter och Fenixorden (2007) Harry Potter och fången från Azkaban (2004) Harry Potter och halvblodsprinsen (2009) Harry Potter och hemligheternas kammare (2002)


Ingår i följande teman


Harry Potter

     

Dela |