Harry Potter och halvblodsprinsen (2009)

Harry Potter och halvtidsvilan

3 russin

Harry Potter-filmerna har, liksom huvudrollsinnehavarna, mognat för varje film, blivit lite vuxnare och rätt mycket allvarligare. Barnsliga bus av väldigt unga Radcliffe och Grint i "De vises sten" har bytts mot dramatik och blodigt allvar. Och romantik förstås.

Det finns en stor skillnad mellan den här filmen och de tidigare. Den sista boken i serien har getts ut och lästs av väldigt, väldigt många. Den sista boken, "Deathly Hallows", kommer i filmformat uppdelat i två filmer, den första kring jul 2010 och den andra sommaren 2011.

Det är logiskt att man gör två filmer. Naturligtvis finns det rent ekonomiska skäl till det; att få ut så mycket som möjligt ur en bok- och filmserie som varit en fantastisk framgångssaga men som nu inte kommer i fler avsnitt. Men det finns även berättarmässiga skäl att slippa välja bort alltför mycket ur den avslutande, rätt händelserika boken och förhoppningsvis även kunna binda ihop alla trådar från de tidigare filmerna.

Men åter till filmen för dagen, "Halvblodsprinsen". Slutet på historien är alltså känt. Naturligtvis påverkar det filmen, och tyvärr enbart på ett negativt sätt. Om det är mycket som ska betas av i de två sista filmerna, tycks det som om det inte funnit något som behövt behandlas i denna film.

Förutom spirande romantik till höger och vänster, och därmed förenligt trassel och förbistringar, samt en något mer påtaglig roll för Drako Malfoy (Tom Felton) är det ont om innehåll i berättelsen. Såvitt jag minns boken rätt har även en hel del strukits som kunde gett substans till förehavandena på duken, till förmån för ett större fokus på tonårstrubbel och trånande hjärtan. "Halvblodsprinsen" är en film som väldigt påtagligt väntar på sin avslutande del. Samtidigt ska det mycket villigt erkännas att filmen är en transportsträcka som verkligen tål att tittas på. På samma sätt som skådespelarna har vuxit till sig och berättelsen har fått mer djup under åren som gått har naturligtvis även effektmakeriets konst utvecklats på den tiden.

"Halvblodsprinsen" är visuellt mycket snygg, från rena effekter som de elakas flygfärder och undervattenszombies, över intrikata scenbyggen som man gärna pausat filmen för att ta in detaljerna i, till ett överlag mycket vackert foto. Med en framtida DVD-box i händerna ska jag ta tillfället i akt att jämföra Quidditch-scenen från "Halvblodsprinsen" med dess, om inte minnet bedrar, rätt taffliga motsvarighet i en av de första filmerna. Här känns plötsligt Quidditch som en riktigt spännande sport, eller ja, så spännande som nu sport kan bli, vilket inte är särskilt mycket i min högst personliga bok.

"Harry Potter och halvblodsprinsen" är tyvärr rätt mycket av en besvikelse, och det är en väldigt svag trea jag ger den i betyg. Filmen är en snygg men andefattig transportsträcka till de avslutande filmerna. Att tillbringa två och en halv timme med att vänta på något som kommer först om ett par år är inte grunden för en fantastisk filmupplevelse. Ungefär som att det sällan är en stor reseupplevelse att sitta på stationen i Herrljunga och vänta på ett anslutande tåg, även om de har Sveriges bästa högtalarröstutropare just där. "Halvblodsprinsen" kommer att ha sin plats i DVD-boxen när filmserien är klar, men som fristående del haltar den rejält.

© Andreas Hallgren
2009-07-17


Dumbledore (Michael Gambon) och Potter (Daniel Radcliffe) i "Harry Potter och halvblodsprinsen"

Originaltitel: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Storbritannien / USA, 2009
Regi: David Yates
Med: Daniel Radcliffe, Michael Gambon, Rupert Grint, Emma Watson, Jim Broadbent, Tom Felton, Helena Bonham Carter, Alan Rickman m.fl.

Genre: Fantasy, Mystery, Romantik, Äventyr
Svensk biopremiär: 2009-07-15
Hemmabio: 2009-11-23
Teman: Harry Potter

Relaterat: Harry Potter och de vises sten (2001) Harry Potter och den flammande bägaren (2005) Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 (2010) Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 (2011) Harry Potter och Fenixorden (2007) Harry Potter och fången från Azkaban (2004) Harry Potter och hemligheternas kammare (2002)


Ingår i följande teman


Harry Potter

     

Dela |