The Animatrix (2003)

Vad är Animatrixen nu då?

3 russin

Ta en valfri framgångsrik film och räkna efter hur många rip-offs du kan komma på? När det gäller en epokgörande film som "The Matrix" har vi fått se oändliga kopior, parodier, hyllningar och, inte minst, en enorm påverkan på slagsmålsscener oavsett genre. The Animatrix är dock inte en rip-off utan ett smart marknadsföringsknep för att hålla förväntningarna vid liv i väntan på uppföljarna "Reloaded" och "Revolutions". Usch, det var väl ändå bra cyniskt tänkt av mig…

Men, undrar du, vad är då Animatrixen? Jo, Andy och Larry Wachowski sägs vara stora fan av japansk animerad film och troligtvis är många anime-regissörer stora fan av bröderna Wachowski vid det här laget. Varför då inte sluta cirkeln och låta en rad olika regissörer göra animerade kortfilmer som utspelar sig i den värld som "The Matrix" handlar om? Det, mina vänner, är vad "The Animatrix" är.

Regissörerna är alla erfarna och etablerade animatörer och har tagit med sig sina egna stilar in i projektet. Därför är det en mängd olika impulser som man möter i The Animatrix; alltifrån 3D-animation i "The Final Flight of Osiris" över den stiliserade svartvita "A Detective Story" till den surrealistiskt flummiga "Matriculated". Inom sina olika områden håller dock animationen en väldigt hög nivå och det är mer en smakfråga än en fråga om kvalitet vilken av kortfilmerna som animationstekniskt är bäst.

Innehållsmässigt ser det tyvärr lite värre ut. Flera av kortfilmerna knyter sig lite väl hårt till "The Matrix" och har svårt att stå på sina egna ben. Andra, som "The Second Renaissance", ger mer information om Matrix-världen men är kanske mest av intresse för hard-core-fans som verkligen vill veta allting. "Beyond" av Morimoto utmärker sig på ett positivt sätt genom att ta den redan existerande filmvärlden och bygga en helt egen historia kring möjligheterna i den verkligheten.

För att sammanfatta helheten innan jag går in på delarna är "The Animatrix" bara nödvändigt tittande för fanatiker som vill se allt som har med Matrixen att göra. Om man tycker att "The Matrix" var en häftig, intressant, smått lysande samt filmhistoriskt viktig film och nöjer sig därmed kan man se vissa av kortfilmerna med behållning men hoppa över andra. Om man slutligen tyckte att "The Matrix" var häftig underhållning för stunden kan man gott skippa "The Animatrix" helt och hållet. "The Animatrix" kan ses som ett komplement, med varierande nivåer berättelsemässigt men med en så hög kvalitet på animationerna att den ändå får tre russin."The Final Flight of Osiris"
Regi: Andy Jones
Skriven av Wachowski

I denna 3D-animation måste skeppet Osiris skicka ett mycket viktigt meddelande till staden Zion, men ett större gäng tentakelförsedda väktare gör sitt bästa för att hindra dem. Historien, som är ganska tunn, är skriven av bröderna Wachowski och om man har "Reloaded" i färskt minne vet man snart precis vad som är på gång att ske. Det intressanta här är istället den ypperliga 3D-animationen som bär samma signatur som animationen i "Final Fantasy: The Spirits Within (2001)"; Andy Jones."The Second Renaissance Part I & II"
Regi: Mahiro Maeda
Manus: Bröderna Wachowski

Även denna film bygger på ett manus av Andy och Larry och kan ses som en utbyggnad av filmernas verklighetsbeskrivning. Här får vi nämligen reda på hur det gick till när maskinerna blev allt smartare och hur människans oförståelse för det som händer omkring henne ledde till krig mellan människor och maskiner. Slutet på historielektionen känner vi alla till vid det här laget. Någon måste bli batterier och det skulle inte bli maskinerna.

Mahiro Maeda har tidigare regisserat animen "Blue Submarine No. 6" (1998) och även arbetat bland annat med den mycket välgjorda filmen "Wings of Honneamise" (1987).


"Program"
Regi och manus: Yoshiaki Kawajiri

I en simulerad strid i samurajmiljö måste en kvinna välja mellan kärlek i Matrixen och lojalitet mot sina kollegor i den bistra verkligheten. Hon är inte riktigt glad när hon kommer ut igen.

Kawajiri's mest kända filmer är kanske "Ninja Scrolls" (1995) och "Vampire Hunter D" (2000). "Program" är tyvärr inte en av de bästa filmerna i samlingen, främst genom att kärlekshistorien inte får möjlighet att mogna samtidigt som mannen och kvinnan slåss för glatta livet med sina samurajsvärd.


"World Record"
Regi: Takeshi Koike
Manus: Yoshiaki Kawajiri

Det finns uppenbarligen många sätt att komma ut ur Matrixen och när sprinterlöparen Dan satsar allt han har för att sätta ett nytt världsrekord på 100 meter bryter han igenom barriären mellan de två världarna och får en kort glimt av verkligheten. Men inte blir han gladare för det inte…


"Beyond"
Regi och manus: Koji Morimoto

I "Beyond" får vi möta människor som inte har en aning om att de egentligen lever i ett datorprogram vilket är skönt, kanske inte minst för dem. Någonting står däremot inte helt rätt till. Yoko är ute och letar efter sin katt och stöter istället, i ett hus som sägs vara hemsökt, på en bugg i systemet. Resten av eftermiddagen underhåller sig hon och några barn med att flyga omkring, göra höga bakåthopp och allt annat som Neo kan göra. Men de verkar ha bra mycket skojigare än vad han har det.


"A Detective Story"
Regi och manus: Shinichiro Watanabe

"A Detective Story" är till stilen en klassisk film noir-deckare, där den hårdkokta Phillip Marlowe-detektiven Ash får i uppdrag att leta reda på hackern Trinity. Underlandet-referenserna duggar tätt i denna svartvita animation som lånat många scenelement direkt från "The Matrix". Underhållande, men inte särskilt intressant.


"Kid's Story"
Regi: Shinichiro Watanabe
Manus: Bröderna Wachowski

Shinichiro Watanabe, med filmen "Cowboy Bebop" (2001) på meritlistan, har även skapat denna kortfilm, nu på ett manus av bröderna Wachowski. "Kid's Story" handlar om hur en kille börjar fundera kring vad som är verkligt och vad som är en drömvärld, men hans väg ut ur Matrixen blir inte den enklaste. Med sin välgjorda animation och sin stämningsfyllda atmosfär. är "Kid's Story", tillsammans med "Beyond" den stora behållningen av "The Animatrix".


"Matriculated"
Regi och manus: Peter Chung

En grupp rebeller tillfångatar en robot och vänder på steken. De ska försöka få roboten att föredra en mänsklig variant av Matrixen framför sin robotverklighet. Regissören Peter Chung's stil känns omedelbart igen från den tecknade MTV-serien "Aeon Flux" från början av 1990-talet. Oerhört smala kroppar på människorna, ben och armar som går ända upp och lite till samt manus som åtminstone jag inte är klok nog att begripa mycket alls av. När roboten i "Matriculated" kopplar in sig i Matrixen kommer vi in i en surrealistisk dröm av Max Ernst och det enda man kan göra är att koppla bort tankeverksamheten och bara titta på bilderna. Intrycken av "Matriculated" sammanfattar hela Animatrix-showen tror jag: rätt snyggt men om det betyder någonting, ja, det vete tusan…

© Andreas Hallgren
2003-05-20

©2003 Warner Bros.

USA, 2003
Regi: Jones Maeda Kawajiri Koike Morimoto Watanabe Chung
Med: John Di Maggio, Bette Ford, Rick Gomez, Tom Kenny, Carrie-Anne Moss, Keanu Reeves m.fl.

Genre: Animation, Sci-fi

Relaterat: The Matrix (1999) The Matrix Reloaded (2003) The Matrix Revolutions (2003)     

Dela |