The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

Värdig final trots en del transportsträckor

3 russin

Nästan strypt. Katniss Everdeen återhämtar sig. Lite mer kraftlös inledningsvis än det vi sett av henne förut. Och Peeta, hennes ’will they or won’t they’-partner är en smula hjärntvättad. Motståndsrörelsen planerar angrepp på huvudstaden men är inte överens om vilka medel som kan helgas av ändamålet.
- Det är krig. Då är det inte alltid personligt att döda fiender, som någon argumenterar.

Mytologin. Välsignelse eller belastning? Katniss känner mest det senare. Hon är en ikon. Många ser henne som symbol för alla de förtrycktas uppror. Själv upplever hon sig som en bricka i ett spel. Och hon har inte helt fel. Kan hon lite ens på sina egna? Tonen är allvarsam i denna fjärde och sista installation av ”Hunger Games”-följetongen. Filosofisk, närmast. Med en längre uppbyggnad mot det planerade stora, klimaktiska slag som ska sätta punkt för alltihop.

Börjar sviten digna under tyngden av sina egna ambitioner? Många domedagsdoftande dialoger, avbrutna av uppblossande livshotande lägen. Spänningen finns där, men stänker till styckevis och stannar sedan upp för reflektioner. Inget fel, per se. Men blir det mer melankoli och introspektion än vad just det här konceptet klarar av?

Nåväl. Det drar ihop sig. Det blir en värdig avslutning och sensmoral på en ibland vacklande och vilsefarande världsmedborgarodyssé. Visionen finns där. Och budskapet är inte så blint, förutsägbart och lättköpt. Att kämpa kostar. Medlöperi medför inte garantier för säkerhet. Inte heller att göra motstånd. Vad du än väljer i en konfliktsituation finns det risker. Segrar kräver offer. Och ibland är din verkliga uppgift en annan än vad andra tror att den är. Och än vad du själv kan se.

Någonstans känns det fortfarande i märgen att den första filmen var bäst - som film. Och att det sedan progressivt har tappats lite stuns och innovation undan för undan. Hur väl utförandet svarar mot böckerna av Suzanne Collins kan jag inte svara för. Men filmkvadrologin kvarstår som ett ambitiöst samlat verk. En intressant och på många sätt välbehövlig skildring av propagandans makt och ideologiers bräcklighet. Vad är viktigast i livet? Och i ett samhälle?

Dessutom; ännu ett avsked till Philip Seymour Hoffman, som har en försvinnande liten, men ändå betydelsefull roll i det här sista kapitlet av en mörk, men i stort sett mäktig och medryckande modern saga.

© Johan Lindahl
2016-04-16Originaltitel: The Hunger Games: Mockingjay - Part 2
USA/Tyskland, 2015
Regi: Francis Lawrence
Med: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Julianne Moore, Willow Shields, Sam Claflin, Elizabeth Banks, Mahershala Ali, Jena Malone, Jeffrey Wright, Paula Malcomson, Stanley Tucci, Natalie Dormer, Michelle Forbes, Omid Abtahi, Patina Miller, Elden Henson, Philip Seymour Hoffman

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
Hemmabio: 2016-03-24
Teman: TV-satir

Relaterat: The Hunger Games (2012) The Hunger Games: Catching Fire (2013) The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)


Ingår i följande teman


TV-satir

     

Dela |