Shrek (2001)

Fruktansvärt roligt!

5 russin

"Ren & Stimpy", gamla goda nittiotalsikoner vad gäller tecknad idiotfilm, hade ofta den goda smaken att ta gamla fina sagor och modifiera dessa en aning. Resultatet blev helfestliga historier som bjöd på ett flertal skrattanfall. Tyvärr föll dessa lustiga figurer bort de svenska sändningsfrekvenserna, och jag har saknat dem sedan dess. Men nu känns det som de kommit tillbaka, reinkarnerade i form av ett troll och en åsna i en färgrik 3D-värld...

Shrek är ett helt vanligt grönt troll, som trivs med sin självvalda ensamhet i sitt träsk. En dag invaderas träsket av hela kungarikets sagofigurer, tvångsdeporterade av den elake (och kortväxte) Lord Farquaad. För bli av med alla dvärgar, häxor och tomtar sluter Shrek ett avtal med sin antagonist. Om Shrek räddar prinsessan Fiona från den eldsprutande drake som vakar över hennes slott, kommer Farquaad att ge Shrek sitt träsk åter.

Men Shrek åker inte iväg ensam på sitt räddningsuppdrag. Med sig har han sin ofrivilligt nyfunne vän Åsnan. Samspelet mellan Shrek (Mike Myers) och Åsnan (Eddie Murphy) är rafinerande brilliant. Onelinerserna (svenskt ord vore fint) sitter perfekt på varenda ställe, och till skillnad från anti-experterna på oneliners-humorformen, "Tango & Cash", är meningarna som uttalas i "Shrek" vansinnigt roliga. Jag skulle bli glatt överraskad om den svenskdubbade versionen ens är hälften så rolig.

Tonen genom hela filmen är nån slags generation X-ironi-humor, med klara "Ren & Stimpy"-influenser. Det drivs friskt med alla sagor du hört som liten. Snövit, Askungen, Pinocchio och magiska speglar får alla sin del av den bitska humorsleven. Och om man, till det rappa manuset, lägger till tredimensionell grafik lika vacker som ebenholts, har man en vinnarfilm av yppersta höjdarklass.

Det här är en av de få filmer som jag verkligen sett fram emot i år. Råkade komma förbi en trailer ute på det världsomspännande datanätet tidigt i våras, och blev tämligen förtjust i det jag såg. 3D-grafik på film hade aldrig sett bättre ut tidigare, och trailern visade på en stor dos rolig humor. Mina förväntningar var helt enkelt tämligen enorma, och det är sällan sådana stora förväntningar lyckas infrias. "Shrek" inte bara lyckades, den överträffade förväntningarna abnormt mycket. Det var evigheter sedan jag hörde så mycket skratt i en biosalong.

Så se nu till att gå på den odubbade versionen av filmen illa kvickt, så du kan njuta av Eddie Murphys bästa rollprestation på 15 år. "Shrek" kan inte få mindre än fem magiska russin.

© Christer Johansson
2001-09-10Originaltitel: Shrek
USA, 2001
Regi: Andrew Adamson Vicky Jenson
Med: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow

Genre: Animation, Fantasy, Komedi, Äventyr
Svensk biopremiär: 2001-11-07

Relaterat: Shrek 2 (2004) Shrek den tredje (2007)     

Dela |