Shrek 2 (2004)

Lika fruktansvärt rolig

4 russin

Den korta versionen:
Gillade du ettan, så kommer du gilla tvåan.

Den långa versionen:
Har du någon som helst humor, människa? I sådana fall kommer du att gilla "Shrek 2". Till skillnad från Disney, där uppföljare alltid tycks animeras och författas av praktikanter (och dessutom släpps direkt till det intressanta formatet Disney-DVD), är "Shrek" ett lysande exempel på att det faktiskt går att göra en bra uppföljare.

Som ni kanske minns så gifte sig Shrek och Fiona i första filmen. Nu vill Fionas föräldrar träffa "prince charming" och välsigna giftermålet. Svärfadern blir minst sagt missnöjd över att dotterns val har fallit på ett grönt ohyfsat träsktroll. Tillsammans med Den Goda fen, som vill gifta bort sin vackre men lite fånige son, börjar fadern lägga upp en plan för att se till att äktenskapet går i kras.

Samtidigt genomgår både Shrek och Fiona en personlig kris på var sitt håll. Hur snygg måste man vara egentligen? Hur mycket bordskick bör man besitta? Hur mycket ska man vara beredd att ändra på sig själv för den man älskar?

Givetvis har Åsnan en stor roll även i denna film, och dialogen mellan Mike Myers och Eddie Murphy funkar minst lika bra som i ettan. Jennifer Saunders imponerar som Den goda fen, och Antonio Banderas Mästerkatten i stövlar briljerar med humoristiska poänger. Dessutom får vi givetvis träffa på ett otal sagofigurer, varav en hel del godingar från ettan dyker upp igen (den lite små-bögiga Pinocchio får nog räknas som min favorit).

Det må vara en liten fis i rymden, en film som inte kommer att förändra någons liv, men i dessa tider av nerspydda radiopratare... "Shrek 2" behövs! Då känns det skönt med en biosalong där samtliga åskådare kollektivt skrattar och fnissar. En stunds terapi, från den kanske i övrigt överjävliga vardagslunken, är ett måste i höstmörkret...

© Christer Johansson
2004-09-16

UIP

Originaltitel: Shrek 2
USA, 2004
Regi: Andrew Adamson Kelly Asbury
Med: Engelska röster: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Jennifer Saunders, Rupert Everett
Svenska röster: Samuel Fröler, Jonas Malmsjö, Helena af Sandeberg, Rafael Edholm m fl

Genre: Animation, Komedi
Svensk biopremiär: 2004-09-03

Relaterat: Shrek (2001) Shrek den tredje (2007)     

Dela |