Trafic (1971)

Snyggare än roligare

2 russin

Jacques Tati, och kanske framför allt hans alter ego Monsieur Hulot, har satt ett märkbart avtryck i filmhistorien. "Semestersabotören" hör väl till de mest kända (och kanske roligaste), men faktum är att det gjorts ytterligare tre långfilmer, samt en och annan kortfilm, om den ack så tystlåtne gentlemannen Hulot.

I "Trafic" jobbar Hulot som designer på en firma som tillverkar husbilar. Den stora internationella bilutställningen håller till i Amsterdam detta år, och vi får följa bilfirmans anställda under deras olyckskantade färd från den lilla fabriken upp genom Europa. Punktering, soppatorsk, kollisioner samt bråkiga tullare och poliser är några av problemen som gänget stöter på.

Hur kul är det här då på en skala? Nja, tyvärr inte så vida pass. I början av filmen har man överseende med att tempot, för att vara en komedi (och speciellt för oss ungdomar), är osedvanligt långsamt. Men när halva filmen flimrat förbi och man fortfarande inte fått skratta högt och ljudligt, börjar det kännas lite smått uttråkande. Humorn har helt enkelt inte åldrats med den önskvärda värdighet som sig bör...

Dock ska gudarna veta att filmen innehåller en hel del fyndiga iakttagelser av hur bilismen och framförallt bilister beter sig. En scen är dessutom så pass rolig att man riskerar att ramla ur sin favoritfåtölj. Men framförallt är "Trafic" en guldgruva för dig som gillar gamla goda bilar från sent 60- och tidigt 70-tal. Mycket bilder från bilmässan blir det, och man upptäcker titt som tätt att man hamnar utanför diegesis. Det känns helt enkelt som att titta på en gammal journalfilm á la Motorjournalen.

Det finns helt klart både bättre och roligare Tati-filmer att beskåda än "Trafic". Det har trots allt gått över trettio år sedan filmen gjordes, och det märks alltför tydligt, framför allt på tempot. Nedkortad till en TV-film på en timme hade Trafic fungerat alldeles utmärkt. Nu är den en hel halvtimme för lång, så mer än en tvåa kan det inte bli.

© Christer Johansson
2005-01-08


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Hyfsat välmatad DVD som bjuder på tre gamla goda kortfilmer samt en biografi över Jacques Tati. Bilden och ljud är av ypperlig kvalité.


Originaltitel: Trafic
Frankrike, 1971
Regi: Jacques Tati
Med: Jacques Tati, Tony Knepper, Franco Ressel, Maria Kimberly

Genre: Komedi

Relaterat: Playtime (1967) Semestersabotören (1953)     

Dela |