The Great - säsong 3 (2023)

Fortsatt fyndig och friformad historielektion

4 russin

Är det här i själva verket en förtäckt skildring av äktenskapets prövningar och vedermödor? Ungefär som i spionserien ”The Americans”. Miljön, den historiska perioden och allt omkring kanske framför allt tjänar till att framhäva alla utmaningar som personliga relationer konfronteras med. Här i form av en hatkärlek som går utanpå det mesta i sitt slag. När tredje säsongen av den inte direkt slaviskt sanningsenliga skildringen av hur Katarina den Stora blev Katarina den Stora drar igång, har hon och maken Peter en del att reda ut. Som varför de bokstavligen försökt ta död på varandra ett par gånger. Och varför de just nu befinner sig i ett komplett kaos med eventuellt dödsdömda fångar vars öden måste beslutas, samtidigt som stor förvirring råder på slottet ifråga om vem som lever, vem som är död och vem som egentligen styr staten. Liksom vem som egentligen gjort vad under diverse vilda fester i olika delar av palatset. Dessutom är det svenska kungaparet, eller möjligen före detta kungaparet, där i något slags ofrivillig exil och jakt på anförvanter i en svår tid. Och ungefär lika förvirrade de.

Den utlovade revolutionen har inte fullbordats enligt den fram till nu trogne rådgivaren Orlo, en av Katarinas anförvanter som verkar mer och mer besviken över att statskuppen inte går tillräckligt långt. Vi rör oss fortfarande framför allt i och kring palatset och det ryska hovet där intrigerna fortsätter oförtrutet. En av hovdamerna som förlorat sin gunst hos drottningen har av konvenansskäl skaffat sig en mycket minderårig make som i svartsjuka utmanar hustruns älskare på duell. Den lillgamle gynnaren visar sig osedvanligt självsäker, synnerligen bortskämd men är samtidigt slående målmedveten och en i egen rätt underhållande pojkvasker. En gråtfärdig svensk regent i onåd hänger alltså i korridorerna och undrar vart hans rike tog vägen. Ambassadörer för britterna respektive amerikanerna konkurrerar om Katarinas välvilja och direkta konkreta stöd i konflikten dem emellan. Just det, Förenta Staterna existerar än så länge bara som en idé, men Katarina tar chansen att spela ut dem mot varandra.

En del av min fascination för den här följetongen beror delvis på att den plötsligt bara dök upp i början av en viss pandemi, till synes utan förvarning eller aggressiv marknadsföring och lyste upp ett landskap som behövde lysas upp. För oss som följt förvecklingarna fram till den här punkten är inte minst de slagkraftiga dialogerna och oförutsägbara intrigerna med över hela banan komplicerade karaktärer inblandade, de största anledningarna till att vi fortfarande är här. Här finns igenkännbara kopplingar till Historia med stort H, sådant som faktiskt ska ha hänt, men serien förhåller sig väldigt fritt till dokumenterade fakta. Och gör inte sken av att göra något annat heller.

Hovet fortsätter vara en tummelplats för dryckenskap, fria förhållanden, mer dryckenskap och fria förhållanden, svartsjuka, avundsjuka och ständiga hugg i ryggen. Alla har sin egen agenda. Inte minst patriarken för ortodoxa kyrkan som ofta synbart agerar som en allierad till drottningen men lika gärna smider sina egna ränker parallellt. Peter den Stores spöke hälsar på emellanåt, även om inte så många kan se honom. Och det maktlösa svenska kungaparet i exil fortsätter söka stöd från öst för att ta tillbaka tronen. Ett av avsnitten i säsongen heter rakt av ”Sweden”. Och har jag nämnt att franske filosofen Voltaire hänger i korridorerna till synes på obestämd tid och är allmänt hyperfranskt arrogant för det mesta?

Ett par rejält dramatiska förändringar inträffar. Drottningens grepp om makten är inte så självklart som det borde vara. Det är absolut inte självklart vilka hon egentligen kan lita på omkring sig. Och hur ska relationen med maken Peter egentligen fortsätta se ut? Det är inte helt glasklart vad som hände honom historiskt sett, mer än att han i samband med en kupp försvann ur handlingen och hon tog över. Här är processen kanske än mer motsägelsefull och teatraliskt turbulent. I serien ger sig Peters dubbelgångare ger sig ut på turné som uppviglare av folket och hotar säkerheten i staten. En och annan i hovet är inte helt oskyldiga till det initiativet. En drastisk vändpunkt halvvägs in i säsongen påverkar drottningens, ursäkta kejsarinnans, sinnesstämning och gör henne ännu mer oförutsägbar. Jo, det kan bli en aning för mycket av alla de här sexgalna snobbarnas hedonistiska hämningslösheter och brist på självbehärskning, men det här är som helhet fortfarande något av det mest snillrika och inspirerat skrivna i serieväg som finns på repertoaren just nu.

© Johan Lindahl
2023-10-06

Credit: HBO Max

Originaltitel: The Great - Season 3
USA, 2023
Regi: Matthew Moore Sheree Folkson m fl
Skapare/show runner: Tony McNamara
Med: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Phoebe Fox, Charity Wakefield, Gwilym Lee, Adam Godley, Douglas Hodge, Belinda Bromilow, Bayo Gbadamosi, Freddie Fox, Grace Molony, Henry Meredith, Julian Barratt, Jacob Fortune-Lloyd

Genre: Drama, Historia, Komedi, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Hulu

Relaterat: The Great (2020) The Great - säsong 2 (2021)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Hulu

     

Dela |