Slow Horses - säsong 2 (2022)

Slugt, skruvat och snabba tempoväxlingar i ny spionjakt

4 russin

Chefen är fortfarande en skitstövel. Det är väl ett krav för att ”Slow Horses” ska fortsätta vara ”Slow Horses”. Hans underlydande fortsätter ta emot förolämpningarna och hoppas att de får något vettigt att göra överhuvudtaget. Annars inleds allt med en fascinerande odyssé genom Londons olika kommunikationsmedel när en till synes oansenlig äldre medelålders man börjar följa efter en annan och ser vart det leder. Vart leder det för honom?

Möjligtvis är den här starten lite långsammare, mer dialogbunden och trevande i jämförelse med de första sex avsnitten som tidigare släppts och berättade en sammanhängande story om jakten på inhemska terrorister. Den här nya tråden med eventuella ryska spioner i farten är potentiellt lika full av möjligheter och de utdömda agenterna i centrum känner vi redan till och har blivit kompis med – eller hur? I den grad det nu är möjligt. Men de första avsnitten cirklar kring sitt centrala ärende och tycks mer inriktade på uppbyggnaden än pressade situationer som direkt pockar på odelad uppmärksamhet. Med det förtroende som redan byggts upp är jag dock beredd att behålla uppmärksamheten för att se, just det, vart det leder i längden.

Skruvat. Oförutsägbart. Med snabba växlingar mellan promenadtempo och explosiva utbrott av högdramatik. Fortfarande fascinerande med Gary Oldman som veritabel vandrande slusk, ofta otrevlig eller rent oförskämd, inte särskilt pålitlig mot de flesta men gubbtjyven hyser troligen trots allt något slags lojalitet mot dem han har närmast omkring sig. Till synes ibland helt i avsaknad av riktning och engagemang men ändå utrustad med erfarenhet och instinkter som man bara kan ha fått den hårda vägen.

Den här andra säsongen är möjligen marginellt mindre överväldigande än de första sex avsnitten, men särskilt upptrappningen och den klimaktiska avslutningen av de sista två avsnitten är tillräckligt nervpressande. En provkarta på både slugt spekulerande och monumentala missräkningar med tusentals liv i vågskålen gör att slöhästarna ännu en gång kvalar in som en av fjolårets höjdpunkter i sin viktklass, eller alla viktklasser. Framförallt har följetongen flera, inte bara en eller några, utan flera av de färgstarkaste figurerna i TV-landskapet för närvarande. De fyller alla sina olika roller så träffande att de möjliga luckor och brister i logiken som säkert finns där blir mindre viktiga. ”Slow Horses” är nödvändig TV i världen som den ser ut idag.

© Johan Lindahl
2023-03-26

Foto: Apple TV+. Copyright © 2022 Apple Inc. All rights reserved.
Håll utkik och lita inte på någon... Lärdomar som ibland måste dras den hårda vägen i ”Slow Horses".

Foto: Apple TV+. Copyright © 2022 Apple Inc. All rights reserved.
Teamwork. En har koll på nättrafiken och en annan på den fysiska verkligheten. Vad kan gå fel?

Originaltitel: Slow Horses - Season 2
Storbritannien/USA, 2022
Regi: Jeremy Lovering
Skapare/show runner: Will Smith Morwenna Banks
Med: Gary Oldman, Jack Lowden, Kristin Scott Thomas, Saskia Reeves, Christopher Chung, Rosalind Eleazar, Dustin Demri-Burns, Freddie Fox, Rade Serbedzija, Marek Vasut, Aimee-Ffion Edwards, Kadiff Kirwan

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Apple TV+

Relaterat: Slow Horses - säsong 1 (2022)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Apple TV+

     

Dela |