Slow Horses - säsong 1 (2022)

Se det här. Nu.

5 russin

Sex avsnitt. Drygt sex timmar. Men knappast sex dryga timmar. Ibland är det lagom längd. I det här fallet för en serie som är mer än lagom bra. Redan från början verkar konceptet lovande och lyckligtvis håller det säsongen ut. ”Slow Horses” har liksom lyckats pricka in alla de rätta punkterna med precision. Men fy, vad det lät oinspirerat. Själva den allomfattande styrkan i detta är den osannolikt snitsiga kombinationen av konstant komisk undertext och dödligt allvar. Med karaktärer som ser ut som förlorare och i vissa fall verkligen inte är några naturliga vinnare i vare sig det sociala spelet eller karriären, men ändå ibland lyckas med någonting.

De dumpade. Utdömda som misslyckade medarbetare i rikets tjänst och placerade på ett kontor för de som hamnat i onåd, under ledning av en före detta infiltratör på utländsk mark som verkar extremt utbränd, cynisk och allmänt omöjlig att ha att göra med. Spelad av en Gary Oldman i en roll som är öronmärkt för en Gary Oldman. Men överhuvudtaget är rollerna tillsatta med aktörer som verkar vikta för sina uppgifter. Och de sviks i princip aldrig av manus. Jack Lowden gör den egentligen begåvade rekryten som begått ett stort misstag eller möjligen lurats att misslyckas med en operation, men ändå har instinkterna kvar när det börjar brännas. Här finns en socialt osmidig hackerspecialist som onekligen är duktig på den tekniska delen men har väldigt svårt att komma överens med medarbetarna eller överhuvudtaget behandla andra levande varelser med någonting liknande respekt. Några av mina favoriter i marginalen är ändå de två agenterna Min och Louisa som fattat något slags ömsesidigt tycke även om de inser att de kanske valt varandra i brist på bättre alternativ. Om det nu är så att de valt varandra. Något slags tillstymmelse, en liten glöd är i sitt embryo men frågan är om den kommer att flamma upp och verkligen bli en sådär härligt häftigt kontorsromans som gärna stoppas in i seriesammanhang. Vad det än är, så tillför det något i en serie där i stort sett allting tillför något.

Intrigen drivs framåt av en kidnappning där högerextremister rövar bort en ung man av pakistansk börd som egentligen är mest intresserad av ståuppkomedi för att genomföra ett gruvligt offentligt online-dåd. Här osar det av hotbilder, inte minst på grund av en av kidnapparna som framstår som alltmer fanatisk och okontrollerbar. Men hur är det med de andra egentligen? Och finns det något sätt för kidnappade Hassan att klara sig ur knipan? Britterna har alltid haft en förkärlek för att skildra sina egna institutioner och myndigheter med sund skepsis, vilket är välkommet i dramatiskt hänseende. Här är Kristin Scott Thomas en till synes ofta självsvåldig, skicklig och beräknande men påtagligt kallhamrad chef på underrättelsetjänsten. Men inte ens hon är helt utan överordnade, som det visar sig.

”Slow Horses” kanske inte har årets mest upphetsande titel, men är helt enkelt något av det bästa som visats av någon TV-distributör senaste halvåret. Visst, ingen av oss, inte ens de som skriver om TV på betald arbetstid (till skillnad från mig) hinner med att följa allt. Men, men, men… Gör dig själv en tjänst och se det här. Tycker jag.

© Johan Lindahl
2022-06-05

Foto: Apple TV+
Brittiska underrättelsetjänstens bottenskrap - eller?

Foto: Apple TV+
Möte i mörker. Som man gör i det här jobbet.

Originaltitel: Slow Horses - Season 1
Storbritannien/USA, 2022
Regi: James Hawes
Skapare/show runner: Mick Herron Will Smith
Med: Gary Oldman, Jack Lowden, Kristin Scott Thomas, Rosalind Eleazar, Dustin Demri-Burns, Saskia Reeves, Christopher Chung, Antonio Aakeel, Brian Vernel, Chris Reilly, Paul Hilton, Freddie Fox, Olivia Cooke

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Apple TV+

Relaterat: Slow Horses - säsong 2 (2022) Slow Horses - säsong 3 (2023)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Apple TV+

     

Dela |