Carnival Row: säsong 1 (2019)

Bister men färgstark röra

3 russin

Andra och sista säsongen av den här ambitiösa men knappast felfria skapelsen snurrar i skrivande stund på Amazon Prime, några år försenad av corona och annat, så den här recensionen är både sen och högaktuell.

I Burgue är tiden ’något slags viktoriansk fantasy-steampunk-era’ och vanlig rasism inte längre ett problem. För några decennier sedan, nämner en karaktär i serien, var det annorlunda men sedan utvecklades invånarna och dömer inte längre folk efter hudfärg. Men de sagoväsen av en handfull sorter som bor i staden, många som flyktingar undan ett krig där just Burgue är inblandade, särbehandlas dock å det grövsta. De kan på sin höjd på arbeta som tjänare hos det fina folket. Vi snackar fauner, ofta omnämnda som ’pucks’ i ett synnerligen nedvärderande tonfall, och ’fae’, i allt väsentligt människor men med fina och fungerande vingar. De borde rimligen upphöjas till supermedborgare, men så känner inte de vanliga människor som sätter dagordningen.

Bakom lyckta dörrar kan dock somliga se annorlunda på saken. Titeln på serien är också namnet på en gata i Burgue dit somliga söker sig för förbjudna nöjen med de bevingade. Bland annat borgmästarens son, som tidigt i serien blir kidnappad. Kommisssarie Rycroft Philostrate (en dyster Orlando Bloom) har också en ovanligt välvillig inställning till dessa outsiders, av skäl som gradvis avslöjas.

Det finns något som påminner mig om ”Taboo”, en serie jag aldrig lyckades uppskatta riktigt. Jag tror att det här är objektivt bättre, och framför allt är det inte kliniskt befriat från personer att bry sig om. Visst, man måste vänta ett tag innan bitarna faller på plats men under tiden underhålls man av en påkostat skapad värld och ett gäng helt okej bifigurer. Faktum är att den också påminner mig om slagskämpedramat ”Warrior”. Några karaktärer från den politiska eliten, ett stort inslag av fördomar mot en grupp invånare som förväntas veta sin plats. De som hetsar mot dessa invånare och har stöd hos en del politiker. Och inte minst förbjuden, eller åtminstone inte accepterad, kärlek.

Någon i Burgue gör mer än hetsar mot De Andra, någon mördar dem. Philo ska försöka lösa detta fall, vilket snart inkluderar även helt vanliga människor bland offren, men inser också att det blir alltmer personligt för honom. Inte minst med tanke på att en gammal bevingad kärlek kommer till stan. Cara, kärleken i fråga, försöker hitta sin plats och förtjäna sitt uppehälle på något sätt och hinner dras in i både det ena och det andra. Hon är en ofta arg men också livfull karaktär som får saker att hända.

Samtidigt, i en av flera sidohandlingar, har något så ovanligt som en förmögen faun flyttat in i stans finaste kvarter. Syskonen Spurnrose är förfärade men ser också en chans att utnyttja situationen. Om de kan ge den stolte men inte överdrivet smidige Agreus legitimitet genom att synas med honom lite lagom så kanske han finansierar deras affärer, något de desperat behöver. Den här handlingstråden blir bara mer och mer intressant tills den tar en antingen helt logisk eller chockerande vändning.

Det finns mer. En sympatisk roll för Simon McBurney, till exempel. ”Carnival row” är länge intressant bara i kraft av sina miljöer och den konsekventa stämningen. Någonstans runt mitten av första säsongen trappas också dramatiken upp och det blir rentav en ”måste titta vidare”-serie som tar sin teman långt och på stort allvar. Den har också en del rätt slabbiga och våldsamma inslag, inslag av skräck och en del amorösa dito. Kanske blandar de in för mycket i mixen. Kanske gör det alltihop mer underhållande. Jag kan inte riktigt bestämma mig. Men nu när andra säsongen till slut landat känns det som ett lätt val att titta vidare för att se vart de tar säsongsfinalens tillspetsade situationer.

© Anders Lindahl
2023-03-19

© Amazon Prime

Originaltitel: Carnival Row: Season 1
USA, 2019
Skapare/show runner: René Echevarria Travis Beacham
Med: Orlando Bloom, Cara Delevingne, Simon McBurney, Tamzin Merchant, David Gyasi, Andrew Gower

Genre: Fantasy, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Amazon

Relaterat: Taboo (2017) Warrior: Säsong 1 (2019)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |