Stranger Things - säsong 3 (2019)

Den ofta lite för tramsiga säsongen

3 russin

Början på säsong tre är rolig, visst. Men den känns också som en parodi av eran och dess filmer snarare än en hyllning. Det är väldigt mycket kärlek och bekymmer. Hopper är enormt frustrerad över Mikes och Els pussande. Han är rolig men det blir lite svårköpt. Lucas och Max är också ett par medan Will känner sig lite utanför och ingen riktigt tror på Dustins berättelser om tjejen han träffade på sommarens läger. De här bitarna passar in men de blir lite för mycket, och ofta för överspelat.

Ett par avsnitt in börjar det ändå kännas mer på riktigt med några starka scener. Vännerna stretar åt olika håll men vill också verkligen hålla ihop gänget. Steve, vid det här laget en riktig favoritkaraktär, säljer glass i köpcentret och blir indragen i Dustins jakt på ryska spioner. Utöver de sistnämndas storslagna planer så handlar det mycket om ett välbekant väsen som bygger sig större med hjälp av ofrivilliga medlemmar. Här finns det plats för riktigt köttiga effekter men också enstaka inslag av ”Stepford Wives”.

Mer produktplaceringar än någonsin, mer skämt och starkare färger. Mer slabb och groteska skräckscenerier. Onödiga och övertydliga vinkar till ”The Terminator”. Det är ett litet stökigt manusbygge som mestadels räddas av karaktärerna och, när de inte instrueras att spela över, skådespelarna. Musiken är förstås fortsatt viktig med ömsom självklara, ömsom inspirerande tidsmarkörer. Peter Gabriel som tolkar Bowies Heroes ger en föraning om den fjärde säsongens omtalade versioner av klassiska låtar men det är troligen en något mindre proffsig men upplyftande version av Limahls Never Ending Story som de flesta kommer minnas.

Jag är mindre såld på tredje säsongen som helhet, även om även denna blev familjens samlingspunkt; en nog så svår utmaning. Här har ”Stranger Things” blivit ett fenomen som det känns som att många viljor drar i. Men efter den riktigt svettiga finalen med ett jättefint och lagom sorgligt slut är det svårt att klaga.

© Anders Lindahl
2022-09-07

© Netflix

Originaltitel: Stranger Things - Season 3
USA, 2019
Skapare/show runner: Matt Duffer Ross Duffer
Med: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Noah Schnapp, Sadie Sink, Joe Keery, Paul Reiser

Genre: Sci-fi, Skräck, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat: Stranger Things - säsong 1 (2016) Stranger Things - säsong 2 (2017) Stranger Things - säsong 4 (2022)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |