Homeland - säsong 6 (2017)

Borta illa. Hemma värre.

4 russin

”Hotet inifrån”. Det var den svenska titeln på en thriller som för tiotalet år sedan utspelade sig i Secret Service-sammanhang. Med Michael Douglas som plötsligt misstänkt för konspirationer hos presidenten själv, om jag minns rätt. Och det är just hot från de egna leden, det egna lägret eller landet som ”Homeland” nu riktar in sig på. Det var väl bara det som fattades, eller?

Serien tänjer som alltid en smula på trovärdigheten, kan man åtminstone misstänka som utomstående, men samtidigt har den i stort sett alltid levererat och känts verklighetsnärmare än så mycket annat jämförbart. Styrkan har framför allt varit den återkommande tvetydigheten, den som man påfallande ofta lyckats behålla ända in på målsnöret, fram till säsongsavslutningarna. Och, utan att säga alldeles för mycket, den tveksamheten kring vad allt som hänt egentligen betyder, den vidhålls även den här gången. Det är som vanligt en slags katt och råtta-lek med dubier kring vem man egentligen kan lita på i tider som dessa. Eller i några tider överhuvudtaget. Jo, i princip ska vi väl ändå fortsätta utgå från att vår antihjältinna Carrie Mathison i grunden menar väl och att hennes ibland överordnade och ibland motpart Saul Berenson också i grunden är en rättskaffens herre. Oavsett vad de tvingas ta sig till å tjänstens vägnar.

En annan återkommande fråga är hur nära verkligheten och samtidigt pågående händelser i världen den aktuella säsongen kommer att lägga sig. Nu, liksom vi ett par andra tillfällen, verkar det som om serieskaparna sett ett troligt verkligt scenario framför sig och anpassat berättelsens utgångspunkt efter det, för att sedan justera detaljerna så långt det varit möjligt under produktionen för att anpassa sig ännu mer efter vad som händer i den verkliga världen. Hur verklig den nu är, i det som svengelskt kan kallas postsanningstider.

Carrie arbetar numera i New York och försöker hjälpa utsatta minoriteter med rättshjälp om de exempelvis anklagas för terrorism utan grund. Hon gör även sitt bästa för att vara en god mor åt sin dotter. Vännen Peter Quinn är inte oväntat märkt av att ha blivit gasad nästan till döds i slutet av förra säsongen, då det mesta utspelades på tysk mark. Saul stretar vidare på CIA där även gamla bekantingen Dar Adal har en högt uppsatt position, men deras alltid kluvna relation är problematisk även den här gången. En ny president har valts och väntar på att installeras. Hon är en kvinna och spelas av Elizabeth Marvel som haft liknande roller i exempelvis ”House of Cards”. Hon skrämmer underrättelseväsendet och verkar ha en del radikala idéer om hur USA:s utrikespolitik eller allmänna strategier mot olika hotbilder ska reformeras. Och just det, Carrie Mathison agerar som inofficiell rådgivare åt denna tillträdande ’ledare för den fria…’ ja, ni vet hur det kan låta.

Naturligtvis kommer mycket av det som kan gå fel att gå väldigt fel. Och serien antar en om möjligt ännu mer konspiratorisk karaktär än någonsin tidigare. Det är sannolikt inte den allra starkaste säsongen som helhet, men definitivt inte heller den svagaste. På många sätt bryter den ny mark och lyckas förnya sitt eget koncept tillräckligt mycket för att fortfarande kännas relevant. Oväntat relevant, faktiskt. Jag hade mina tvivel efter förra säsongen som inte tycktes lägga till så mycket nytt och upplevdes alltför förutsägbar i vissa avseenden.

Nu anstiftas som sagt sammansvärjningar. Propagandakrig. Trollfabriker. En offentlig kamp om narrativet. Det kan bli en lek i sig att försöka lista ut vad som tänktes ut på manusstadiet innan Donald Trump valdes till president i november och vad som eventuellt kan ha hunnit ändras efter det. Spänningen är stundtals isande, även om några transportsträckor smyger sig in. Dessa är ändå ganska få och förekommer främst i uppbyggnadsfasen, efter vilken intrigen verkligen tar fart. Jag kan slås av hur serien både har förmågan att överraska samtidigt som den ofta faller tillbaka på bekanta berättarknep. Visst uppstår några tillfällen när något avgörande inträffar och jag spontant nickar att ’jodå, jag anade väl det’. Konventionerna och schablonerna finns där. De är svåra att helt undvika. Men de stora vändningarna och drivande bärande vågorna har ändå en svåremotståndlig kraft i sig.

”Homeland”. Hemland. Hur många känner sig hemma i den här sköna nya världen? För vem är den skapad och vilka är det egentligen som skapar den? Serien ställer den här gången frågor om själva demokratins väsen bland så många andra frågor som den fortsätter ställa. Samtidigt som den sällan glömmer bort att även underhålla och engagera på ett dramatiskt plan.

© Johan Lindahl
2017-05-07Originaltitel: Homeland - Season 6
USA, 2017
Regi: Keith Gordon Lesli Linka Glatter m fl
Skapare/show runner: Alex Gansa Howard Gordon
Med: Claire Danes, Rupert Friend, Elizabeth Marvel, Mandy Patinkin, F. Murray Abraham, Hill Harper, Robert Knepper, Dominic Fumusa, Patrick Sabongui, J. Mallory McCree, C.J. Wilson, Jake Weber, Ian Kahn, Maury Sterling

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller, TV-serie
Teman: 11:e september och därefter

Relaterat: Homeland - säsong 3 (2013)

Relaterat ur russinbloggen
2018-02-17: Carrie vs The State - ”Homeland” är tillbaka
2020-03-08: Nedräkningen mot slutet för ”Homeland” har börjat
2020-05-03: ”Homeland” sätter punkt med halvöppet slut


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

     

Dela |