Jurassic World (2015)

Bigger, badder, dinosaurier

3 russin

Tjugo år efter den ursprungliga parkens spektakulära och dödliga säkerhetstest lockar genetiskt återskapade dinosaurier tusentals väl betalande gäster till Isla Nublar. Gäster som bröderna Gray och Zach, systersöner till den högklackade karriäristen Claire (Howard), som är en viktig person på ön i fråga. Hon har faktiskt knappt tid för dem emedan hon har fullt upp med att impa på ägaren (en som vanligt larger than life Irrfan Khan) med den kommande attraktionen Indominus Rex ("Vi behövde ett namn som lät läskigt men gick att uttala"). Denna genetiska mixtape av coolhet kommer att rymma. Det kommer bli kaos. Så mycket kaos att Vincent D'Onofrio kommer få gehör för sin idé att bussa 'dresserade' raptorer på den. Raptorer tränade av en sympatisk tuffing spelad av Chris Pratt. Buckle up!

Jurassic World är precis vad man kunde väntat sig och ungefär vad den borde vara. Ett potpurri av monstruösa eller förundrande kreatur som bussas på varandra eller människor i en häftig miljö. Med en hel del humor och en inte oansenlig dos charm. Invändningar mot manusets rimlighet göre sig icke besvär. Det här är en berg-o-dalbana med en hel del snygga finesser. Den krackelerande bilrutan i "The Lost World" får sin motsvarighet i en dinosauries försök att öppna en gyroskopisk fordonsboll i en av många spännande snyggheter.

Manfallet är avsevärt, men relativt behärskat skildrat. Och ja, barnen överlever. Relationen mellan den äldre, tjejfixerade brorsan och den yngre, pålästa halvnörden är en bit som funkar fint i sin enkelhet. Ibland finns det samtidigt barntillåtna inslag av den moderna vuxenkomedins snöpligheter. Den heroiska kyssen som blir en tafatt kram i stundens hetta. Mycket roligt.

Apropå barn. Sedd med en snart åttaåring som via kringmedia som klipp från Legospelet på Playstation redan byggt en relation till varje karaktär och ödla och mödosamt avstår från att spoila för mycket ("Jag vill inte säga för mycket men slutet är väldigt överraskande!") får filmen både mer- och mindrevärde. Inget slår tydligen själva filmen, kan jag rapportera. Förra veckan var "Godzilla 2014" bäst, den här veckan seglade "Jurassic World" direkt upp i topp.

© Anders Lindahl
2015-10-26

© 2014 Universal Studios & Amblin Entertainment, Inc.

© 2014 Universal Studios & Amblin Entertainment, Inc.

Originaltitel: Jurassic World
USA, 2015
Regi: Colin Trevorrow
Med: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio, Irrfan Khan, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, BD Wong

Genre: Action, Äventyr
Svensk biopremiär: 2015-06-10
Hemmabio: 2015-10-26
Teman: Dinosaurier

Relaterat: Jurassic Park (1993) Jurassic Park III (2001)


Ingår i följande teman


Dinosaurier

     

Dela |