Black Sails - säsong 1 (2014)

Robust rövarhistoria

4 russin

Någonstans i karibiska farvattnen, eller snarare på flera platser. Tidigt 1700-tal och delar av övärlden är som ett laglöst land, eller åtminstone inte heltigenom trogna kolonialmakternas regelverk. Exempelvis inte kapten Flint, som leder sin besättning mot nya djärva mål till havs och emellanåt tar en paus på en ö där piraterna i princip är en del av det etablerade näringslivet. Men det är inte utan friktion. Dels konkurrerar olika sjörövarband med varann och affärsidkarna är som på alla andra ställen styrda till största delen av egenintressen; liksom av inarbetade lojaliteter, familjeband samt diverse skrivna och oskrivna överenskommelser i en aningen komplicerad samhällsstruktur som inte blir mindre invecklad under seriens gång.

Vi tillbringar ungefär lika mycket tid på land som till sjöss - om inte mer. Och livet i den här än så länge vilda västern-artade enklaven (tänk ”Deadwood” i varmare klimat och mer havsbris) är en provkarta på allsköns intriger, illvilliga konspirationer, sidbyten och dubbelspel. Ingen litar egentligen på någon. Men de flesta visar sig vid närmare granskning ha någotsånär begripliga skäl för sina beslut och handlingar, oavsett om de är enkla att empatisera med eller inte. Ofta är de inte det.

Kapten Flint framstår som navet i hjulet. Den verkliga centralgestalten om det finns någon i den här storyn som delvis är tänkt som en sentida prequel till Robert Louis Stevensons ”Skattkammarön”. Men hans position är hotad. Och han tillgriper gärna lömska grepp och slirar på sanningen för att bevaka den och behålla manskapets respekt. I förlängningen livhanken. Det här är ingen bransch för trygghetsnarkomaner. Pensionsförsäkringen kan komma i form av en last, rekordartad sådan, på väg att passera en farled inom räckhåll. En färdplan finns i en loggbok Flint kommit över, men så försvinner en viktig sida i den och den främsta ledtråden är därmed på vift, vilket sätter igång en spiral av misstänksamhet, maktkamper och mordlystnad på ett tidigt stadium i serien.

Det är många spelare på brädet: Flint och hans närmaste män. Konkurrenten Charles Vane som förefaller än mer härdad och hänsynslös. Eleanor Guthrie, den unga arvtagerskan till en lukrativ låne- och indirekt bankverksamhet på ön, med intentionen att frigöra sig från sin oberäknelige fars skugga. En förslagen tjuv vid namn John Silver. Den prostituerade Max som även agerar älskarinna åt Eleanor, dras in i dramatiken kring den stulna sidan och utnyttjas av alla sidor. Fysiskt och psykiskt. Och så en ensamboende änka med ett speciellt förhållande till kapten Flint…

Robust. Rejäl. Rafflande - i alla fall i portioner. Regelbundet våldsam och med sedvanliga sexuella mellanspel, med tanke på att den producerats av Starz (som ligger bakom bland annat ”Spartacus - Blood and Sand”). Det är brutalt, barnförbjudet och möjligen, optimistiskt uttryckt, en smula bildande. Såg det ut så här i Västindien för några hundra år sedan? ”Black Sails” är mytisk, tillspetsad men rotad i rå, opolerad rännsten. Piratromantiken finns där men det är inget sorglöst seglarsällskap som skildras. Livet är skört. Och ett par frånfällen i personalstyrkan per uppdrag verkar helt normalt.

Miljöerna, inte minst fartygen, ser imposanta och tidstrogna ut (såvitt jag kan bedöma). Syrsorna surrar, solen steker (oftast) och kanonkulor bräcker genom trä, märg och ben. Mörka blickar bränner igenom… jag höll på att säga märg och ben igen, söker efter och avslöjar i vissa fall andras dolda agendor. Och som inramning har Bear McCreary (med meriter från ”Battlestar Galactica”) komponerat en rustik, respektingivande signaturmelodi som får fartygskroppar att kränga fram och åter medan morska män eldar upp sig till kamp. För frihet. Och förplägnad. Men knappast för fosterlandet.

© Johan Lindahl
2014-05-01

Credit: hbonordic.com
Kapten Flint (Toby Stephens), flankerad av sina mest pålitliga medbrottslingar. Eller inte.

Credit: hbonordic.com
Skulle DU köpa en begagnad båt av den här illustra trion? Kapten Vane, Rackham och Anne Bonny visar sina mest fotogeniska sidor.

Credit: hbonordic.com
Max (Jessica Parker Kennedy) är van att lära sig spelreglerna i halvlaglöst land den hårda vägen. Därav den allvarliga minen, kan man anta.

Originaltitel: Black Sails - Season 1
USA/Sydafrika, 2014
Regi: Neil Marshall Sam Miller Marc Munden m fl
Med: Toby Stephens, Hannah New, Luke Arnold, Zach McGowan, Hakeem Kae-Kazim, Jessica Parker Kennedy, Clara Paget, Mark Ryan, Sean Cameron Michael, Toby Schmitz, Dylan Skews, Louise Barnes

Genre: Äventyr, Drama, TV-serie

Relaterat: Black Sails - säsong 2 (2015) Black Sails - säsong 3 (2016) Black Sails - säsong 4 (2017)     

Dela |