The Tudors - säsong 1 (2007)

Henry VIII - maxiversionen

4 russin

Välkommen till en värld av intriger och storpolitik, manipulationer och förbjudna begär under en tid när Europa förändras i grunden. Om ändå vårt eget kungahus idag kunde vara lika rafflande att följa, tänker jag i svagare ögonblick innan förnuftet får mig att sända en tacksamhetens tanke till alla omständigheter under det senaste århundradet som sett till att den rojala klanen åtminstone inte har så mycket reell makt att tala om längre. Hur skulle Sverige se ut nu om den fortfarande hade sådan? Spännande ämne, men tillbaka till England och dess omtalade, för att inte säga ökända 1500-tal.

Henry VIII är just ökänd för sina många fruar och tidigare förevigad bland annat i en miniserie med Ray Winstone i huvudrollen. Nu introducerad i yngre upplaga av Jonathan Rhys-Meyers i en hyllad serie som lyckades hålla igång i fyra säsonger á tio avsnitt som standard. Tyvärr har jag själv inte på allvar sett den förrän nu.

En ambassadör och släkting till kungen har mördats av fransmän i italienska Urbino. Ett av flera skäl att starta krig mot grodätarna, tycker Henry. När han får rådgivarna att gå med på samma linje avslutar han sammanträdet med ett ”då kan jag kan gå och leka” vilket inbegriper intima övningar med en av många älskarinnor. Men är det det här med krig så välbetänkt? Hans diplomater filar på alternativa lösningar, medan rivalen Sir Buckingham smider ränker för att överta den tron han anser vara rättmätigt hans och ingen annans. Med Frankrike råder ett spänt förhållande sedan länge. Även spanjorerna är inbegripna i kampen om kontinenten och vem ska liera sig med vem? Dessutom är det en religiös brytningstid i Europa med tyske munken Martin Luther som utmanar katolska kyrkans maktställning och regenterna tvingas ta ställning för eller emot. Det är komplicerat.

Allianser kommer och går, liksom älskarinnorna i den unge kungens liv. Viktiga personer är:
kardinal Wolsey, drottning Katarina av Aragon som inte lyckas föda maken en son; Thomas More, rådgivaren som vill stå för förnuft och inte vara i förgrunden; systrarna Boleyn liksom Charles Brandon som inte är blåblodig nog för de flesta, men nära vän och confidant till kungen. Gillar kvinnor, tillbringar mycket tid i olika sängar och begår ibland felsteg som kungen har svårt att acceptera.

Mycket hinner hända. Det är en häftig kung får man väl ändå säga, men knappast ett under av moral och karaktär. Överjaget är oftast frånvarande, till skillnad från ett stort ego och politisk slughet när han inte är överhettad. Hettar till gör det också i form av ”svettsjukan”, en epidemi som drar fram över landet och tar död på tusentals medborgare ur alla samhällets skikt. Ingen går säker och även kungens närmaste medarbetare lever farligt. Botemedlen verkar inte särskilt pålitliga. Allmän panik och paranoia regerar under en tid. Thomas More tar dock pesten med mer ro än de flesta. Han oroar sig däremot för den framväxande klerikala utmaningen från Luther och hans otyglade rebeller som redan fått stort inflytande på kontinenten och nu infiltrerar även den sanna tron i öriket.

Samtidigt försöker kungen annullera sitt äktenskap med Katarina (Maria Doyle Kennedy, vars spanska accent när hon talar det tungomålet är något mystisk, men annars är övertygande) genom att få påven att inse att det var felaktigt från början. Saken kompliceras av de pågående maktstriderna mellan furstar, kungar och kejsare i Europa som leder till att det andliga överhuvudet under en period mer eller mindre kidnappas av fiender till England. Apropå mystiska dialekter: Henry tvångsgifter bort sin högst motvilliga syster med en åldrad portugisisk potentat som talar en rotvälska av sällan hört slag. Det är dock inte det värsta problemet för bruden... Som inte stillatigande finner sig kontraktet.

Anne Boleyn blir allt viktigare för kungen och handlingen, det främsta argumentet eller snarare anledningen till att Henry vill dumpa Katarina. Försöken att bli av med drottningen upptar generöst med tid i slutet av säsongen. Här framstår det som om seriemakarna verkligen vill poängtera devisen som inleder varje avsnitt: ”Du tror att du kan historien, men du har bara hört slutet. För att förstå historiens hjärta måste du gå tillbaka till början”. Maktspelet mellan olika krafter som vill vinna kungens gunst - eller manipulera honom - spetsas till på ett intrikat sätt. Kardinal Wolsey har haft en priviligierad position under lång tid, men många vill skuffa ner honom från tronen och den delikata äktenskapsstriden blir ett tillfälle att utmanövrera honom.

Välspelat, genomarbetat, förmodligen med flera inslag av konstnärligt frihet i förhållande till exakta dokumenterade historiska händelser. Rhys Meyers gör en hetlevrad men samtidigt beräknande och långtifrån dum, Henry. Han har en annan fysisk uppenbarelse än Ray Winstone som spelade rollen i miniserien för några år sedan. Sam Neill är stabil och slughetsutstrålande som den viktige rådgivaren Wolsey, en man som bänder på moralen men ändå inte framstår som den mest infernaliske personligheten av alla i sammanhanget. Det finns flera konkurrenter, några bara intresserade av makten och idén att vara med i centrum, medan andra faktiskt bär på ideal som kan leda dem både till självuppoffring och farlig fanatism. Natalie Dormer är ny för mig, men skicklig på att utstråla ambivalens och väcka frågor om vem hon egentligen är och varför hon dras till kungen; bara för att familjen drar nytta av det, eller av djupare känslomässiga orsaker.

Eleganta och klassiskt symboliska kryssklippningar mellan möten av olika karaktär blir snabbt ett signum när avgörande skeenden utspelas. Överhuvudtaget är det en produktion med mycket stil och sofistikation. Vilket som sagt inte utesluter starka scener och en allmänt hotfull stämning, inte lika långt driven som i ”Elizabeth”, troligen min favoritfilm om engelskt 1500-tal och kanske medeltiden överlag. Men det mättar och ger mersmak inför de följande säsongerna. Au revoir, I hope.

© Johan Lindahl
2011-11-13


DVD / Blu-ray

Jonathan Rhys-Meyers har många reflektioner kring sin rollfigur, kung Henry VIII. Sympatiserar med honom till viss del, förstår hans passion för Anne Boleyn och vad det ledde till, att hans brytning med Rom och påvedömet hade stor framtida betydelse även om det skedde av själviska skäl. Dessutom diskuterar han själva rollen.
- Var Henry en rockstjärna? Visst!
Hade man en plats vid hovet var det ett stort misslyckande att förlora den, menar Meyers som även analyserar Thomas More; 'en man med principer men troligen egna demoner att bekämpa' medan kardinal Wolsey var 'korrupt så att kungen inte behövde vara det'.

Serieskaparen Michael Hirst berättar om hur projektet inleddes. Klichén kring Henry VIII är att han var en ”stor fet skäggig man som åt kycklingvingar och högg huvudet av sina fruar” men det är inte hela sanningen. De flesta vet egentligen inte så mycket om den här kungen, tycker Hirst. Han verkar vid kommentarstillfället nästan lite rädd för att främst den engelska publiken ska se det som förräderi att framställa Henry i mer ungdomlig skepnad än vanligtvis. Natalie Dormer ser också charmen med en ung viril regent, ”a magnetic human being”. Det slog nog gnistor mellan Anne Boleyn och kungen, tror hon. På gott och ont. Anne hade en kontinental exotism kring sig också, med fostran i franska hovet vilket måste ha märkts i det brittiska etablissemanget. Hon var inte vem som helst.

- He really can't keep his dick in his pants, säger Henry Cavill om sin Charles Brandon och ursäktar snabbt ordvalet.
Brandon är en grabb som ofta går för långt men är nästintill oberörbar på grund av sin långa vänskap med kungen.
- Det är svårt för oss idag att förstå att en kardinal samtidigt kunde vara i praktiken premiärminister, men på den tiden fanns ingen uppdelning mellan staten och kyrkan, förklarar Sam Neill (iklädd sin röda Wolsey-kappa med tillhörande hätta).
Han ser kardinalen som en pragmatiker i en tid som knappast var demokratisk. Jeremy Northam analyserar sin rollfigur Thomas More som ska ha haft stor inverkan på Henry, kanske till och med fostrat honom. More ville gärna bli sedd som en idealist, men varför gav sig då in i det politiska livet överhuvudtaget?
- More var komplex, menar Hirst också. En man som både var beredd att dö och döda för sin tro. Han uppmuntrade sina döttrar att studera - och brände kättare på bål.
Källa: Sony Pictures Home Entertainment
Fredagsmys, 1500-kallt. Chips och familjevänlig underhållning fick vänta. Viktigare ärenden behövde avhandlas först.

Källa: Sony Pictures Home Entertainment
- Always bet on black, you say? Well, you're the king and I'm just a cardinal...

Källa: Sony Pictures Home Entertainment
Dubbelstötarna i daterad upplaga.

Källa: Sony Pictures Home Entertainment
Om blickar kunde döda - eller åtminstone påskynda en skilsmässa... Anne Boleyn var inte utan vapen i striden om kungens uppmärksamhet och affektioner.

Originaltitel: The Tudors: Complete Season 1
Irland/Kanada/USA, 2007
Regi: Steve Shill Charles McDougall Brian Kirk m fl
Med: Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Sam Neill, Henry Czerny, Natalie Dormer, Maria Doyle Kennedy, Nick Dunning, Jeremy Northam, Callum Blue, Gabrielle Anwar, James Frain m fl

Genre: Drama, Historia, TV-serie

Relaterat ur russinbloggen
2012-02-18: Skuld och skandaler i andra säsongen av "The Tudors"
2023-10-03: Tudor går aldrig ur tiden







     

Dela |