Deadwood - Säsong 3 (2006)

Blir det krig den här gången?

5 russin

Det blev bara tre säsonger. Så mycket verkar tyvärr klart. "Carnivàle" har därmed en stark konkurrent om epitetet "HBO:s mest feltajmade nedläggning", samtidigt som man ändå kan lämna staden med en viss känsla av... ja, vad heter "closure" på svenska? Frustrerad closure...

Den här gången är Hearst inte bara en herre med diskutabel moral, utan stadens största fiende. Han gör sig ovän med snart sagt alla med en serie alltmer brutala konfrontationer som följd. Själv nyttjar han förstås inte våld - det får hans anställda göra. Exempelvis den storvuxne hejduk som metodiskt muckar gräl med Dan för att till slut dra igång en minnesvärd urladdning. Allianser byggs, sidor väljs, linjer dras i sanden - eller snarare de leriga gatorna. Ryske telegrafisten Blazanov, vilken sida ska han välja? Hur mycket mod har redaktör Merrick? Kan man lita på Al? Mitt i det hela står (eller mestadels ligger) nyss magskjutne Cy Tolliver (en av Powers Boothes bästa roller), relegerad till Hearsts knähund men en för stark karaktär för att bara bli patetisk. Pinkertonagenter dyker slutligen upp i en hel hord.

Säsong tre bygger kort och gott upp inför ett krig. Här gäller det för största möjliga spänning att inte Wikipeda om verklighetens Deadwood alltför nyfiket. Visst tar sig David Milch friheter med historien och sina karaktärer lånade därifrån, men givetvis finns det gränser.

Vägen mot den batalj som hänger i luften är spännande nog. Almas promenad till banken efter ett skrämmande tillbud, flankerad av nya och gamla bundsförvanter vid varje gathörn, är en av många rysligt bra scener. Hennes nödäktenskap med genomsympatiske Ellsworth rymmer problem men också verkliga känslor, även om passionen mellan henne och Bullock förstås saknas.

Seth å sin sida börjar komma rätt väl tillrätta med tillvaron tillsammans med hustrun, även om han förstås får goda tillfällen att bli sådär oslagbart förbannad. Vid ett tillfälle näpsar han Hearst så till den milda grad att man vill ställa sig och applådera. Sol och Trixie, det osannolika paret, trotsar oddsen lite till - och är kanske två aspiranter på titeln "hemliga huvudpersoner". Till staden kommer också Hearsts privata kock, som sedermera ska få besök av sin son och dessutom bli vän med Farnums stackars tuktade matlagare (han som understundom tillber hjorthornen på väggen i trappan). Slutligen, bland alla som bara inte får glömmas att nämnas: Brian Cox!

Runt alla dessa personer berättas hela tiden historien om staden. Om hur den alltmer på gott och ont börjar likna en "riktig" stad, med folkvalda eller från ovan inplacerade auktoriteter. Deadwood fanns på riktigt och finns fortfarande, och flera av personerna har sanna förebilder. Skillnaderna mot verkligheten är förstås mycket större än vad jag vill veta, det är den här versionen jag vill ha.

Det finns för mycket att hylla här för att jag ska stjäla er dyrbara tid med en komplett lista, men ett sista hyllningsord till alla dessa burdusa men flödande meningsutbyten måste in. Att förvänta sig av tittaren att han eller hon ska iddas avkoda dessa briljant formulerade utrop, mumlanden och svamlanden är nästan hjältemodigt djärvt, men det är motiverat. De här personernas prat är värt att höra.

Det tar alltså slut här om ingen oväntad uppföljning dyker upp, men David Milch hann i tre säsonger göra så mycket mer med TV-mediet än många ens visste var möjligt. Den här kommer leva kvar tillsammans med "Jag, Claudius", "Oz" och "Den sjungande detektiven" som exempel på varför 'film' inte måste vara bäst på bio. Om du inte haft förmånen, och inte är rädd för att smutsa ner stövlarna, gör dig själv en tjänst och besök Deadwood.

© Anders Lindahl
2008-10-07

Originaltitel: Deadwood - Season 3
USA, 2006
Regi: Mark Tinker Daniel Minahan Gregg Fienberg
Med: Timothy Olyphant, Ian McShane, John Hawkes, Molly Parker, W. Earl Brown, Brad Dourif, Paula Malcomson, Jeffrey Jones, Powers Boothe, William Sanderson, Dayton Callie, Robin Weigert, Kim Dickens, Titus Welliver, Anna Gunn, Brian Cox, m.fl

Genre: Drama, Historia, TV-serie, Western
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat: Deadwood - Säsong 1 (2004) Deadwood - Säsong 2 (2005) Deadwood: The Movie (2019)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |