Left Behind: World at War (2005)

Ingen fullständig undergång - än

2 russin

En scout avslutar vad han påbörjat. Riktigt så står det väl inte i scoutlagen, som jag en gång lärde mig utantill men inte övat på under flera år. Men en del saker måste man fullfölja, om inte annat så av någon självpåtagen plikt man inte alltid själv begriper. Som att fortsätta följa utvecklingen i en filmsvit där det mesta hittills varit av undermålig kvalitet. Kalla det konsumentupplysning. Nu kan jag faktiskt skönja en viss förbättring och det är tur - om jag nu ska stå fast vid det inledande löftet. Det här är nämligen inte slutet. Definitivt inte i bokserien som ligger till grund och slutet av denna tredje film i serien är helt uppenbart ingen riktig final, utan en tydlig hänvisning till kommande attraktioner. Men om fyran verkligen är på gång har jag inte brytt mig om att ta reda på än. Den dagen, den...

Lou Gossett Jr står överst på credit-listan den här gången och det är också hans röst som inleder med en bekännelse. Han är instängd i ett palats medan flygstrider pågår utanför. Sedan skruvas klockan tillbaka en vecka i tiden. Maskerade människor gör ett inbrott och flyr men en av dem blir bokstavligt Left Behind och hittad av säkerhetsvakter som gör processen kort. Under tiden debatterar presidenten och hans vice (Gossett respektive Charles Martin Smith) under en jaktutflykt om Nicolae Carpathia, ledaren för världsregeringen, är ute efter att attackera Amerika eller inte. Därefter utsätts deras karavan för ett attentat som klargör åtminstone en sak: specialeffekter och actionscener har tagit ett kliv framåt sedan ”Left Behind 2 - Tribulation Force”. Och det kanske inte borde förvåna eftersom regissör Baxley sysslat en hel del med stuntkoordination i sin karriär.

I en underjordisk ceremoni vigs två par samtidigt: journalist-Buck och Chloe Steele har kastat ömma blickar åt varann i tidigare filmer och till slut får de till det. Chloes far, piloten Rayford, har också slagit till. Hans första, gudfruktiga, fru blev ju uppryckt i den första filmen medan den flygvärdinna han en gång spanade på gått över till den 'mörka sidan'. Intrigen i fortsättningen bjuder på bland annat förgiftade biblar, en dödlig epidemi, en rejäl dos visioner och uppenbarelser samt spionage och kontra-dito. Efter en timme utbryter världskrig. Ledare för olika stater försöker samordna motstånd mot världsregeringens överhöghet, samtidigt som en mystisk milis väljer gerillataktik. Och mitt i allt detta kämpar huvudpersonerna för att sprida den viktigaste sanningen av dem alla.

Sviten är ju en guldgruva för den som vill spekulera i tänkbara undertexter. Handlar det egentligen om hur missförstådda de neokonservativa tänkarna i USA känner sig av den omvärld de har tänkt rädda från sitt moraliska förfall? Inslaget där forskare över hela världen kontrolleras av världsregeringen - är det en kommentar till FN:s vetenskapspaneler idag, de som vill övertyga USA om att klimathotet är verkligt och kräver åtgärder som hotar The American Way of Life? Eller milisen som kan ha gömt massförstörelsevapen (en cover story i filmens kontext men i alla fall) - har det något retoriskt med Irak att göra? Här är det fritt fram att insinuera och konspirera vilt...

Som vanligt i serien är resultatet ett lapptäcke av logiska kullerbyttor och ett idébygge som säger mer om filmmakarnas (och författarnas) syn på omvärlden idag än om något välgrundat profetiskt budskap om framtiden. Eller också är det något jag missat... Fortsätter jag följa sviten - i den mån den blir filmad - kanske indoktringen sätter spår så småningom, men jag tvivlar. Förvirrat är det, men den sista halvtimmen är den klart bästa passagen i sviten så här långt och jag börjar känna ett märkbart engagemang för ett par viktiga karaktärer som är illa ute på allvar.

Underhållningsvärdet har ökat och en del av personerna genomgår en utveckling. Det känns som om trean är gjord med mer sammantagen kompetens inblandad än tidigare och några av de återkommande aktörerna börjar bli varma i kläderna, nästan flerdimensionella. Dessutom - och nu talar vi om tunga argument - finns det fler tjusiga damer i ledande roller!

Gossetts karriär har väl inte gått spikrakt uppåt sedan "En officer och en gentleman", men hans närvaro adderar automatiskt en viss pondus. Däremot är det märkligt att man inte tar mer vara på en erfaren herre som Charles Martin Smith (en av "De Omutbara” i De Palmas gangsterfilm). Och är det verkligen meningen att Nicolae Carpathias öststatsaccent ska åka jojo genomgående, eller är det bara ren okoncentration av Gordon Currie?

© Johan Lindahl
2007-05-01


DVD / Blu-ray

Lou Gossett vill göra fler andligt betydelsefulla roller vid det här stadiet i sin yrkesbana. Det framgår av extramaterialet, där Sony Pictures Home Entertainment inkluderat dokumentärer från inspelningen, tekniska utläggningar, musikvideor , en del predikningar och raderade scener. Kirk Cameron puffar för en TV-show han gör ihop med författaren Ray Comfort (som skrivit "What Hollywood Believes"). För hardcore-fansen är det här nog en riktigt bra investering.
Originaltitel: Left Behind: World at War
USA/Kanada, 2005
Regi: Craig R. Baxley
Med: Louis Gossett Jr., Kirk Cameron, Brad Johnson, Jessica Steen, Gordon Currie, Janaya Stephens, Charles Martin Smith mfl

Genre: Action, Religion/filosofi, Thriller

Relaterat: Left Behind (2000) Left Behind II: Tribulation Force (2002)







     

Dela |