Left Behind II: Tribulation Force (2002)

Vag förbättring - välvilligt uttryckt

1 russin

Ibland måste man avsluta vad man påbörjat, även som recensent. Eller åtminstone fortsätta på den inslagna vägen av ren plikt. Det finns, bara så ni vet, en tredje del inspelad och distribuerad i sviten om de kvarlämnade i den yttersta tiden. Den första, ”Left Behind”, tillhör knappast mina favoriter i mediet och i bokserien som föregick filmfenomenet finns det numera minst ett tiotal volymer, som jag fortfarande inte brytt mig om att läsa. Det finns det redan för många andra som gör.

Även i del två förvånas jag över att folk i allmänhet reagerar så ljumt på tidernas mest kataklysmiska händelse. Vi talar alltså om världen, en vecka efter att miljontals människor bara försvunnit spårlöst, däribland samtliga barn, överallt. Lika många har möjligen strukit med i samma veva, när hela systemet som vi känner till det, kollapsade. Ur askan har stigit en världsregering under FN:s mandat, med generalsekreteraren Nicolae Carpathia i spetsen. Carpathia - som spelas av Gordon Currie med en gruvlig variant på öststatsaccent som får Angelina Jolies uttal i ”Alexander” att verka fullständigt spontant - är den obestridlige världshärskaren och det innebär i den här framtidsvisionen: Antikrist.

Det har inte så många världsmedborgare fattat än, men våra hjältar i "Tribulation Force” tillhör undantagen. Det ska väl sägas direkt, att om man ska få ut något av den här andra delen bör man ha tagit sig igenom den första (eller ha slukat böckerna). Järngänget som blev över men insåg var felet låg, att de saknade verklig tro, måste nu samla sig för att slå tillbaka mot det nya väldet. Kärntruppen består av journalisten Buck Williams (Kirk Cameron), piloten Rayford Steele (Brad Johnson), hans dotter Chloe (Janaya Stephens) och pastor Barnes (Clarence Gilyard). De inser att de måste infiltrera Carpathias organisation, även om de har minst sagt blandade känslor inför uppdragen.

- You're asking me to drive Jack the Ripper from door to door to kill people, muttrar Steele när pastorn föreslår att han söka jobbet som pilot på "Global Community One", generalsekreterarens tjänstefordon.
Och Chloe, som börjat fatta tycke för Buck, är lika tveksam till att han synbarligen arbetar på Carpathias propagandaavdelning:
- I have a hard time with all this 'hangin' out with the devil' thing... (filmens avgjort bästa replik).
En judisk vetenskapsman får också ofrivilligt en nyckelroll när han ska bekräfta - eller förkasta - Carpathias anspråk på att att vara världens frälsare.

Agerandet är lika ojämnt som sist. Ibland verkar det som om skådespelarna tror sig vara i helt olika filmer, i skiftande genrer. Märkbart är hur den dramatiska pulsen ökar eller sackar drastiskt beroende på vem som är i bild. Generellt är det mer tempo, tryck och engagemang när damerna dominerar, och då framförallt Janaya Stephens, som var en av få ljuspunkter även i första delen. Kirk Cameron som ska föreställa världens för närvarande mest förtroendeingivande och oförvägne murvel väger alldeles för lätt för att gå igenom rutan med den uppgiften. När han och Chloe finner sig i embryot till en romans med förvecklingar, är manuset på ren tvåloperanivå, vilket givetvis inte gör saken bättre.

Andra "höjdpunkter” inkluderar skyddsänglar med fuktiga ögon, eldsprutande profeter vid Klagomuren i Jerusalem och en scen där Carpathia försöker manipulera Buck på taket till en skyskrapa. Visst, den är säkerligen inspirerad av bibeltexten där djävulen frestar Jesus i öknen, men en bättre parafras finns redan i filmen ”Djävulens advokat” där Al Pacino lägger ut texten. Gordon Currie är ingen Pacino. Det blir ofta så i "Left Behind II”; de siktar någonstans ganska högt upp men missar målet och lyckas mest väcka småleenden. Det här är en apokalyptisk thriller - vill vara i alla fall - ljussatt, orkestrerad och agerad som ett avsnitt av en genomsnittlig amerikansk TV-serie för familjebruk. Någon riktig nerv finns egentligen aldrig.

Och fortfarande är jag starkt skeptisk till den tillkrånglade teologin ifråga om världens vidare öden. Artistiskt kan jag se en vag förbättring sedan del ett, inte mer. I slutet känns det alltför tydligt att vi inte sett slutet på sagan. Och den vetskapen inger inte riktigt samma förhoppningar eller mersmak som exempelvis ”De två tornen", eller för den delen en underhållande banalitet som ”Pirates of the Caribbean - död mans kista”. Om man säger så...

© Johan Lindahl
2006-09-22


DVD / Blu-ray

Den svenska utgåvan distribueras av Nordisk Film och innehåller ett par trailers för filmer med helt andra avsikter, som "Kill Bill”. Men framförallt en making-of, faktiskt än mer oavsiktligt komisk än filmen. Ledsagaren heter Bob Carlisle, är mest känd som rocksångare och inleder med tillkännagivandet att den första "Left Behind"-filmen "tog publiken med storm". Överhuvudtaget får han mig att undra om vi sett samma film. Det har vi nog, men skillnaderna är att jag inte har en liten biroll i den och inte heller är inblandad i något av de fyra soundtrack med musik inspirerad av 'tvåan' som Carlisle ogenerat puffar för. Men frasen 'banbrytande specialeffekter' är bara för mycket... Eller att producenterna på Cloud Ten Pictures "tagit kristet filmskapande till nya nivåer". Vad säger man?
För övrigt berättar skådespelarna att de känner sig som en enda stor familj och regissören (ny sedan ettan) får filosofera kring sitt uppdrag. Och att hela filmen spelats in i Toronto, inklusive det som ska föreställa Jerusalem, kommer knappast som en överraskning.
Originaltitel: Left Behind II: Tribulation Force
USA/Kanada, 2002
Regi: Bill Corcoran
Med: Kirk Cameron, Brad Johnson, Clarence Gilyard Jr, Janaya Stephens, Gordon Currie, Chelsea Noble

Genre: Drama, Religion/filosofi, Thriller

Relaterat: Left Behind (2000) Left Behind: World at War (2005)     

Dela |