Dario Argento: An Eye for Horror (2000)

Översiktligt och traditionellt om Argento

3 russin

Jag har numera sett två av Dario Argentos filmer och är som följd av detta knappast någon expert på temat. Efter att ha sett Leon Fergusons och Charles Preeces dokumentär om mannen vet jag lite, men inte så värst mycket, mer. Det känns rätt lagom ändå.

I "An Eye for Horror" får vi en snabb genomgång om Argentos uppväxt inom och tidiga karriär i filmbranschen. Vi bjuds på en rad filmklipp från uppmärksammade filmer som "Suspiria" och "Inferno". De tidigare tycks märkligt nog ha tagits från en dålig VHS-kopia vilket naturligtvis inte gör de snygga bilderna i "Suspiria" någon som helst rättvisa.

Den största delen av denna dokumentär består hursomhelst av slumpvisa klipp från inspelningen av "Sömnlös" från 2001, där för övrigt Max von Sydow spelar huvudrollen, och klassiskt hållna intervjuer med kollegor, skådespelare och vänner till Argento samt naturligtvis med Argento själv. Piper Laurie ("Trauma") pratar om hur det är att bli halshuggen, vilket är ett ämne som även specialeffektsmästaren Tom Savini tar sig an med stor entusiasm, medan regissörskollegorna John Carpenter och George A. Romero mer fokuserar på Argentos stil och på vilken skön kille han är att umgås med.

Dario Argentos filmer är i mycket ett familjeföretag och såväl ex-hustrun Daria Nicolodi som döttrarna Fiore och Asia Argento har medverkat i flera av hans filmer. Av Asia antyds ett komplicerat familjeliv på ett sätt som vi kanske inte borde veta mer om, men detta är knappast någon dokumentär som går in på djupet i vare sig Dario Argentos liv eller verk.

Det behöver den ju heller inte göra. Filmen hänger med Atlantic Films Argento-box där sju Argentofilmer ("Suspiria", "Tenebre", "Bird with Crystal Plumage", "Cat o' Nine Tails", "Phantom of the Opera", "The Stendahl Syndrome" och "Phenomena") samt, märkligt nog eftersom Argento inte hade så mycket med den att göra till slut, "The Wax Mask" ingår. I detta sammanhang passar Fergusons smått hyllande och väldigt översiktliga dokumentär alldeles utmärkt. Den ger en inblick i Argentos filmvärld och tittaren kan sedan bilda sig en egen uppfattning genom att se filmerna i sin helhet.

Trivia: Som svensk är det lite kul att se Argento springa omkring på inspelningsplatsen iklädd en svart t-shirt med texten "Världsrymden anfaller" på ryggen. Har han fått den av von Sydow tro?

© Andreas Hallgren
2005-03-20


Tack till Atlantic Film för recensionskopia


Originaltitel: Dario Argento: An Eye for Horror
Storbritannien, 2000
Regi: Leon Ferguson
Med: Mark Kermode, Dario Argento, Asia Argento, George A. Romero, John Carpenter, Daria Nicolodi, Tom Savini m.fl.

Genre: Dokumentär

Relaterat: Bird with the Crystal Plumage (1970) The Phantom of the Opera (1998) Suspiria (1977)     

Dela |