Hetlevrade nazistjägare i ”Hunters”

[ 2020-02-23 , Johan Lindahl]

De har puffat för det här ett tag nu. Eller åtminstone har en trailer funnits ute på Amazon Prime i några månader. Premissen, att några judiska förintelseöverlevare i New York letar upp gamla nazististiska krigsförbrytare för att skipa radikal rättvisa i efterhand, kan verka som en typ av uppföljare till ”Inglourious Basterds”. Under den långfilmslånga piloten stiftar vi bekantskap med riktningslöse drogdistributören Jonah (Logan Lerman) vars mormor (eller farmor, jag är inte riktigt säker) mördas och han börjar ana att det inte bara handlade om ett ’vanligt’ rån som spårade ur.

Dessutom avlivas andra individer av orsaker som inte avslöjas direkt utan låter oss spekulera fritt en stund. Någon form av nazistiskt nätverk opererar i Staterna under det som ska föreställa sent 1970-tal. Estetiskt påminner hela paketet inte så lite om ”Mindhunter” i förstone, men den lite dokumentärdramatiska pretentionen där är väl inte riktigt ärendet här. Vad detta egentliga ärende är kanske visar sig tydligare längs vägen. Det är åtminstone fängslande att följa de första 90 minuterna och se vad som börjar byggas upp. Till synes orelaterade dramatiska händelser inträffar i New York, Washington DC och Florida. Men de skulle ju knappast inkluderas här om de verkligen var orelaterade...

Jordan Peele är en av producenterna. Al Pacino gör en distingerad, förmögen och hemlighetsfull äldre judisk man. Och en yngre välkammad blond herre utför kallhamrat diverse ljusskygga uppdrag åt någon ansiktslös organisation. Våld och hot om våld. Ibland hot och våld samtidigt. Utan att röra en min. Desto fler bekymrade miner och känslor demonstrerar unge Jonah. En man som borde kunna göra mer av sitt liv och följaktligen introduceras för något som kan ge honom en mening och ett mål. Om ”Hunters” kommer att visa på fler djup och nyanser, eller är en sofistikerat producerad hämndfantasi som kan vara tillfredsställande för stunden får visa sig. Starten gör mig dock ohjälpligt nyfiken på fortsättningen, oavsett på vilken nivå de tänker lägga ribban i fortsättningen.     

Dela |