Händelserik inledning på tredje omgången av ”Berlin Station”

[ 2019-01-07 , Johan Lindahl]

Den har väl flugit en smula halvdiskret under radarn för de flesta. Själv har jag plöjt igenom de två första säsongerna tidigare med ganska stor behållning. Den kanske är ännu bättre än jag hittills vädrat i mina recensioner. Nu är i alla händelser tredje vändan påbörjad av ”Berlin Station” som i Sverige kan hittas på HBO Nordic. Den här gången är det oroligheter i Estland som sätter byrån i arbete. Rysktalande befolkningen där sägs ibland hysa tveksamheter inför utvecklingen efter att landet frigjorde sig från Sovjetunionen. Finns det fria förband som tränas upp för att skapa oroligheter och eventuellt störta regimen? Professionella bråkstakare, fake news-arbetare och ni vet allt sådant som ligger i tiden?

Ja, åtminstone enligt vad man kan få intryck av från de första avsnitten av tredje säsongen. Som går ut hårt och är allt annat än händelselösa. En handfull ansikten känns igen sedan tidigare, men vi introduceras också för en ny karaktär, den hårdföre fältagenten Torres som ensam drar omkring i Estland och med diverse okonventionella metoder skaffar information som tyder på att något något högst ovälkommet är på väg att hända.

En intressant sak att notera i marginalen är de återkommande, implicita men ändå tydliga referenserna till maktskiftet i USA och omvärldens osäkerhet kring vad landet egentligen vill med sin utrikespolitik. Det är inte bara en, utan återkommande repliker som ger intryck av att även USA:s underrättelsetjänst och dess medarbetare undrar vart allt är på väg och vad deras regering har för agenda. Vad serien vill framhålla i fortsättningen och vad den här säsongen kommer leda fram till är något jag nu är närmast nödgad att hålla ögonen på. För de inledande avsnitten är som sagt snabbt vanebildande.     

Dela |