”Mayans” - mäktigare än ”Sons of Anarchy”?

[ 2018-09-15 , Johan Lindahl]

Fortfarande, efter alla år, har jag sett oförskämt lite av hyllade hojåkarserien ”Sons of Anarchy”. Jag gick aldrig riktigt igång på den och har fastnat någonstans redan i första säsongen, tror jag. Kanske tar jag tag i det projektet någon gång igen. Kanske inte.

Kusinen/uppföljaren/avgreningen ”Mayans M.C.” borde följdriktigt inte husera högst på min lista över ’måste se’-serier i höst. Men något med pilotavsnittet som finns ute på HBO Nordic ger i alla fall mersmak. Vad som först verkar vara lite ordinär ’livet utanför lagen’-skildring utvecklar sig under en timme till något mer komplicerat och mångfacetterat. Vad den här mycket maskulina motorcykelklubben i gränsområdet kring Kalifornien och Mexiko egentligen har som högsta mål och vems ärenden de i grunden går är inte riktigt självklart. De sköter värdetransporter för en mäktig kartellboss, men någonting slår slint under ett sådant uppdrag och en våldsam process sätts i rullning - inte helt oväntat i sammanhanget.

Men det kanske finns ett djupare syfte här, och man kan i alla fall ana konturerna av karaktärer det går att engagera sig i. Just sådant som jag av någon anledning hade svårt att hitta i ”Sons of Anarchy”. Jag kan ha fel i båda fallen. ”SOA” kan vara ett av mig missförstått mästerstycke och ”Mayans” kanske tappar tigern i tanken på vägen längre fram. Återkommer möjligen senare om det i så fall. Tills vidare: Det här verkar inte helt dödfött. Och Edward James Olmos har en liten biroll. Bara en sådan sak.     

Dela |